ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τύπους ριζών

Πολύ συχνά αόρατο, γιατί φωλιασμένες κάτω από το έδαφος, υπάρχουν πολλά είδη ριζών. Είτε είναι εξειδικευμένο στην αγκύρωση του φυτού είτε προσαρμοσμένο στην παροχή θρεπτικών συστατικών, το ριζικό σύστημα είναι πολύπλοκο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών ριζών.

Ρίζες

Οι ρίζες φέρνουν το νερό και τα μέταλλα που είναι απαραίτητα στα φυτά χάρη στις απορροφητικές άκρες τους. Επίσης στερεώνουν το φυτό στο έδαφος.

Χάρη σε αυτά, τα φυτά μπορούν να αντέξουν τον άνεμο και τις μικρές πλημμύρες. Αυτό ισχύει τόσο για τα φυτά, όσο και για τα δέντρα που έχουν ρίζες άλλης κλίμακας.

Τύποι ριζών

Ο πρώτος τύπος αφορά το ρίζες βρύσης. Χαρακτηρίζονται από μια κατακόρυφη κύρια ρίζα, στη συνέχεια δευτερεύουσες ρίζες που αναπτύσσονται πλευρικά. Αυτό το ριζικό σύστημα επιτρέπει τη βέλτιστη αγκύρωση στο έδαφος. Είναι επίσης ένα τρομακτικό σύστημα όταν τραβάτε ζιζάνια, όπως για παράδειγμα πικραλίδες.

Οι ρίζες του κολπικό σύστημα μεγαλώνουν σαν δέσμες που όλα ξεκινούν από το ίδιο μέρος. Δεν υπάρχει κύρια ρίζα: είναι όλοι ίδιοι. Αυτό το είδος ρίζας συναντάται στους βολβούς, αλλά και στο καλαμπόκι.

Credits: Venezia7 / iStock

Ο τυχαίες ρίζες σχηματίζονται στα στελέχη ακολουθώντας έναν κόμβο. Συχνά είναι συμπληρωματικά ενός άλλου τύπου ρίζας. Παρατηρείται σε φυτά ντομάτας ή μέντας, για παράδειγμα.

Ο οι λεγόμενες τρεχούμενες ρίζες βρίσκονται στο επίπεδο του εδάφους και οριζόντια. Οι μίσχοι μπορεί να σχηματιστούν από τις ρίζες. Αυτές οι ρίζες παρατηρούνται σε μπαμπού και φυτά εδαφοκάλυψης.

Τέλος, υπάρχουν εξωτικές ρίζες, συχνά μοναδικό για τα είδη δέντρων ή φυτών. Μπορούν να βρεθούν ρίζες με στήριγμα, κραμπόν, ξυλοπόδαρο και βάλτο, εναέριες ρίζεςαλλά επίσης ρίζες κορόιδα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι συχνά πιθανό οι ρίζες να συσχετίζονται με το μανιτάριαγιατί αυτά θα βοηθήσουν τα φυτά να απορροφήσουν νερό και μέταλλα.

Πώς να ξεκινήσετε και να διατηρήσετε έναν οικολογικό κήπο;

3 ποικιλίες για να καλλιεργήσετε στο σαλόνι σας