Χθες βγήκαν τα σπορόφυτά σου. Σήμερα, όμως, κάποιοι φαίνονται τσιμπημένοι στη βάση τους, σαν να έχουν καεί. Τι συνέβη ? Δυστυχώς, επηρεάζονται από την απόσβεση και είναι πλέον μη ανακτήσιμα. Αυτή η βασική σήψη είναι μια κοινή κρυπτογαμική ασθένεια που αποδεκατίζει τα σπορόφυτα. Οι προσβολές σε νεαρούς βλαστούς προκαλούνται από μικροσκοπικούς μύκητες. Πώς να αποφύγετε αυτή τη μάστιγα των φυτειών; Με αυτές τις λίγες συμβουλές, οι επόμενοι κουβάδες σας μπορεί να περάσουν!
Εξάλειψη των συμπτωμάτων
Έχουν μπερδεμένα ονόματα: Botrytis, Fusarium, Pythium, Phytophtora ή Rhizoctonia. Είναι κρυπτογαμικοί μύκητες που επιτίθενται στα σπορόφυτά σας. Πώς να εντοπίσετε ένα προσβεβλημένο σπορόφυτο; Απλώς κοιτάξτε τη βάση του δενδρυλλίου: αφυδατωμένη, σε μαύρο ή καφέ χρώμα, δεν κρατάει πλέον ίσια. Το στέλεχος συρρικνώνεται και φαίνεται να έχει τσιμπηθεί. Μόλις εντοπιστούν τα συμπτώματα της απόσβεσης, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνετε, καθώς τα προσβεβλημένα φυτά θα πεθάνουν γρήγορα.
Παρόλο που κανένα φυτό δεν έχει ανοσία στην απόσβεση, ορισμένα λαχανικά στον λαχανόκηπο επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτό: ντομάτες, μελιτζάνες, καρότα, κρεμμύδια, αγγούρια, μαρούλι, λάχανο και αρωματικά βότανα. Από την πλευρά των λουλουδιών, υπάρχουν επίσης ποικιλίες με προδιάθεση: γενικά επηρεάζονται περισσότερο το νάτριο, η ντάλια, η μπιγκόνια και η πετούνια.
Τεχνικές για την πρόληψη της απόσβεσης
Το κλειδί για την απόσβεση είναι η πρόληψη. Αυτός ο μύκητας αναπτύσσεται πράγματι με την υγρασία και τη ζέστη.
- Απολυμάνετε τους σπόρους
Για να το κάνετε αυτό, μουλιάστε τους σπόρους σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου με ροκανίδια. Αφήστε για οκτώ ώρες. Μια άλλη πιο γρήγορη, αλλά πιο απαιτητική λύση είναι να βυθίσετε τους σπόρους σε ζεστό νερό στους 48°C ακριβώς για 20 λεπτά. Μην υπερβαίνετε αυτή τη θερμοκρασία με κίνδυνο να χάσετε τη βλάστηση. -
Απολυμάνετε το ειδικό κομπόστ σποράς
Ψεκάστε μέρος του ειδικού κομπόστ σποράς με προληπτική μυκητοκτόνο θεραπεία όπως κοπριά αλογοουράς ή κοπριά τσουκνίδας. Όπως προτείνεται Λάρι Χότζσονδημοσιογράφος κηπουρικής του Κεμπέκ:Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε το χώμα της γλάστρας σας με κάρβουνο που θα έχετε αγοράσει σε κέντρο κήπου (ειδικά όχι τα κάρβουνα από το μπάρμπεκιου!). Είναι ένα κόλπο που είναι αποτελεσματικό κατά της απόσβεσης». -
Απολυμάνετε το υλικό χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι.
Συμβουλές φύτευσης
Για να αποφύγετε την απόσβεση όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, δοκιμασμένες και εγκεκριμένες από έμπειρους κηπουρούς, όπως ο Larry Hodgson:
- Χρησιμοποιήστε ειδικό χώμα σποράς (λεπτό και ελαφρύ) ικανό να συγκρατεί νερό ενώ αποστραγγίζεται, συχνά αποτελείται από περλίτη ή βερμικουλίτη και άμμο. Αποφύγετε απολύτως τη φύτευση εδάφους που δεν είναι κατάλληλο.
- Αερίστε και στραγγίστε το έδαφος στο μέγιστο. Στις τσέπες γεμίστε με τα 2/3 μη αποστειρωμένου χώματος και τελειώστε με το 1/3 αποστειρωμένου χώματος στην επιφάνεια. Ο σπόρος βλασταίνει στο επεξεργασμένο μέρος, στη συνέχεια, μετά τη βλάστηση, οι νεαρές ρίζες εγκαθίστανται στο τμήμα του μη στείρου εδάφους, όπου η βιολογία είναι άθικτη. Αποτέλεσμα: ο ρυθμός βλάστησης και ανάπτυξης χωρίς απόσβεση κυμαίνεται μεταξύ 75% και 80% στους σπόρους λουλουδιών και λαχανικών.
- Όταν φυτεύετε τον σπόρο, φροντίστε να το κάνετε περιορισμός της εφαρμογής λιπασμάτωνμε κίνδυνο να ψήσετε το νεαρό βλαστό.
- Σεβαστείτε το βάθος φύτευση κατάλληλη για τον σπόρο.
- Μην φυτεύετε όταν είναι πολύ υγρό. Προτιμήστε δροσερό, ξηρό καιρό, αλλά όχι πολύ κρύο.
- Σπρέι παρά το πότισμα για τον έλεγχο του επιπέδου υγρασίας στο έδαφος! Η στάσιμη υγρασία ευνοεί προφανώς τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.
- Κάλυμμα σπορά μόνο τη νύχτα.

Θεραπεία μετά την εμφάνιση δενδρυλλίων
Εάν η ασθένεια δεν έχει εμφανιστεί, είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πρόληψη ψεκάζοντας το έδαφος με κοπριά αλογοουράς ή κοπριά τσουκνίδας. Φωτίσει τα σπορόφυτα καλά μετά την ανάδυση, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη του φυτού.