Γαρδένια: συμβουλές φροντίδας γαρδένιας

Η γαρδένια είναι ένα δημοφιλές φυτό που μπορεί να βρεθεί στους εσωτερικούς μας χώρους και μερικές φορές στους κήπους μας. Η επιτυχία του οφείλεται στα μεγαλοπρεπή άνθη του που τραβούν τα βλέμματα, αλλά και τα ρουθούνια! Όμως, παρά τη δημοτικότητά του, δεν είναι ένα εύκολο φυτό στη συντήρηση. Η γαρδένια θέλει πράγματι κάποια φροντίδα για να μπορέσει να ανθίσει σωστά. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για τη φροντίδα της γαρδένιας.

Φύτευση και μεταφύτευση

Η φύτευση είναι η βάση της καλής υγείας για κάθε φυτό. Είναι αλήθεια ότι οι γαρδένιες συνήθως αγοράζονται ήδη σε γλάστρες σε κέντρα κήπου, αλλά για τους πιο τολμηρούς, είναι επίσης δυνατό να τις φυτέψετε μόνοι σας.

Η γαρδένια είναι συνήθως καλλιεργείται σε γλάστρες και σε εσωτερικούς χώρους, γιατί δεν είναι καθόλου ανθεκτικό και άρα δεν αντέχει καθόλου τον παγετό. Επιλέξτε λοιπόν μια γλάστρα με τρύπα στον πάτο και προσθέστε χώμα γενικής χρήσης. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να τοποθετήσετε τη γλάστρα κοντά σε α πηγή φωτός, απαραίτητο για την ανθοφορία. Ωστόσο, δεν συνιστάται η άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Το ιδανικό θα ήταν να τοποθετήσετε τη γλάστρα πίσω από ένα παράθυρο με μια κουρτίνα κοσκίνισμα.

ο μεταφύτευση πρέπει να γίνει κάθε δύο με τρία χρόνια. Επιλέξτε μια γλάστρα με ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο από την προηγούμενη και επανατοποθετήστε τη γαρδένιά σας την άνοιξη.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η φύτευση σε εξωτερικούς χώρους δεν συνιστάται, αλλά είναι δυνατόν να γίνει σε ζεστές καλοκαιρινές περιοχές και σε ήπιους χειμώνες χωρίς παγετό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προστατεύσετε καλά τη γαρδένιά σας από ανέμους και ρεύματα και να την εκθέσετε στον ήλιο ή κατά προτίμηση σε μερική σκιά. Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμίξετε το χώμα του κήπου σας με χώμα ερείκης και χώμα για γλάστρες.

Συντελεστές: Farhad Ibrahimzade / iStock

πότισμα

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γαρδένιας είναι τα άλατα! Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί το φυτό σας δεν άντεξε πολύ παρά τη φροντίδα σας, ελέγξτε το νερό της βρύσης. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ποτίζετε το φυτό σας με νερό της βροχής ή μεταλλικό νερό. Το έδαφος πρέπει πάντα να είναι ελαφρώς υγρό. Προσοχή όμως για το υπερβολικό νερό. Πάνω από όλα, μην βρέχετε τα φύλλα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, γιατί αυτό θα προκαλέσει αποχρωματισμό των λουλουδιών και λεκέδες.

Το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε τη γαρδένιά σας βρεγμένες πήλινες μπάλες για να αναδημιουργήσει την υγρασία του φυσικού του περιβάλλοντος! Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, μειώστε πολύ το πότισμα και περιμένετε να στεγνώσει το έδαφος στην επιφάνεια.

φροντίδα γαρδένιας

Ένα ελαφρύ μέγεθος μετά την ανθοφορία θα κάνει καλό το φυτό σας. Μειώστε τα κέρατα κατά ένα τρίτο για να του δώσετε ωραίο σχήμα.

Φυσικά και θα πάρει αφαιρέστε τα ξεθωριασμένα λουλούδια καθώς πηγαίνετε για να τους εμποδίσει να αντλούν άσκοπα την ενέργειά τους. Αυτό θα τονώσει τη μελλοντική ανθοφορία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάντε μια συνεισφορά λίπασμα ρείκι κάθε 15 ημέρες. Και δεν ξεχνάμε την επαναφύτευση κάθε δύο με τρία χρόνια.

Είναι δυνατός ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας επί μοσχεύματααλλά η τεχνική δεν είναι απλή.

Ασθένειες

Όσον αφορά τις ασθένειες, σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να υποβληθεί η γαρδένια αφίδες, αλευροφόρα, ακάρεα και ακάρεα αράχνης.

Αν το τα φύλλα κιτρινίζουναυτό πιθανότατα οφείλεται στην περίσσεια ασβέστη στο νερό, ειδικά αν οι φλέβες των φύλλων παραμένουν πράσινες.

Τέλος, αν τα λουλούδια πέσουν πριν αποκαλυφθούν, σίγουρα οφείλεται σε έλλειψη νερού. Σε αυτήν την περίπτωση, ομίχλη το φυτό σας μία ή δύο φορές και σταματήστε όταν τελικά ανοίξουν.

πώς να καλλιεργήσετε το Coffea arabica;

καλλιεργήστε το μαξιλάρι του κήπου