Γιατί δεν δένουν τα φρούτα σε μια κολοκύθα;

Η κολοκύθα – συχνός επισκέπτης στα οικιακά οικόπεδα – μας ευχαριστεί με όμορφα, νόστιμα και υγιεινά φρούτα. Παρά το γεγονός ότι η κολοκύθα είναι αρκετά ανεπιτήδευτη, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα στην καλλιέργεια κολοκύθας στον κήπο. Για παράδειγμα, με την απουσία ωοθηκών και φρούτων.

Φαίνεται ότι τα φυτά αναπτύσσονται καλά και οι μακριές βλεφαρίδες της κολοκύθας “απλώνονται” προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι πρακτικά δεν υπάρχουν ωοθήκες κολοκύθας, πρέπει να λάβετε επειγόντως δράση. Ας καταλάβουμε πρώτα γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι κύριοι λόγοι για την έλλειψη ωοθηκών κολοκύθες

φρέσκους σπόρους. Η σπορά της κολοκύθας γίνεται καλύτερα με σπόρους που συλλέχθηκαν πριν από 3-4 χρόνια. Σε τέτοια φυτά σχηματίζονται περισσότερα θηλυκά λουλούδια.

πυκνές φυτεύσεις. Η πολύ συχνή σπορά κολοκύθας εμποδίζει την επικονίαση των λουλουδιών, την κανονική ανάπτυξη των φυτών και προκαλεί την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Οι αναρριχητικές ποικιλίες κολοκύθας φυτεύονται συνήθως σύμφωνα με το σχήμα 1 × 1 m και οι κολοκύθες με θάμνο μπορούν να φυτευτούν σύμφωνα με το σχήμα 0,5 × 1 m. Σε πυκνές φυτεύσεις, τα φυτά πρέπει να σχηματίζονται προσεκτικά με το τσίμπημα των βλαστών.

Έλλειψη επικονίασης. Εκτός από τις πυκνές φυτεύσεις, η επικονίαση εμποδίζεται και από τον κρύο βροχερό καιρό. Αν δείτε ότι τα θηλυκά λουλούδια δεν αναπτύσσουν ωοθήκες, μπορείτε να επικονιάσετε μόνοι σας τα λουλούδια. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα αρσενικό λουλούδι (αυτό με το μακρύ μίσχο), κόψτε τα πέταλά του και αγγίξτε τον ανθήρα στο στίγμα του θηλυκού λουλουδιού (στη βάση του οποίου υπάρχει μια ωοθήκη). Και μπορείτε να μεταφέρετε γύρη από ένα αρσενικό λουλούδι σε ένα θηλυκό με ένα πινέλο.

Είναι προτιμότερο να επικονιάζετε την κολοκύθα σε ηλιόλουστο καιρό πριν το μεσημέρι, ενώ τα άνθη είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά.

σκιερό μέρος. Η κολοκύθα αγαπά τα καλά φωτισμένα κρεβάτια, την εξαιρετική καρποφορία στο άμεσο ηλιακό φως. Σε ένα σκιερό μέρος, σχηματίζονται λιγότερα άνθη στο φυτό, οι βλαστοί γίνονται πιο αδύναμοι και οι καρποί είναι λιγότερο αρωματικοί.

Ανεπαρκές πότισμα και φτωχό έδαφος. Για το σχηματισμό των ωοθηκών, μια κολοκύθα χρειάζεται επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών (ιδιαίτερα κάλιο και φώσφορο), καθώς και τακτικό πότισμα καθώς στεγνώνει το έδαφος. Το πότισμα της κολοκύθας πρέπει να καθιζάνει νερό, η θερμοκρασία του οποίου είναι 20-22 ° C.

όξινο έδαφος. Η κολοκύθα αναπτύσσεται καλύτερα σε έδαφος με κανονικοποιημένη οξύτητα (6-6,5 pH). Εάν το έδαφος είναι όξινο, μπορεί να προστεθεί στάχτη το καλοκαίρι (200 γρ. ανά τ.μ.). Θα γίνει επίσης ένας πρόσθετος επίδεσμος από ποτάσα.

Πώς να κανονίσετε τη φύτευση κολοκύθας;

γιατί δεν υπάρχουν ωοθήκες σε μια κολοκύθα

Εάν η κολοκύθα έχει αρκετή υγρασία και θρέψη, η πιο κοινή αιτία κακής συγκομιδής είναι οι υπερπληθυσμένες φυτεύσεις. Τα φυτά σχηματίζουν μακριές βλεφαρίδες που παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Οι πλευρικοί βλαστοί είναι κακώς φωτισμένοι, γίνονται λεπτοί και αδύναμοι και τα φύλλα, που βρίσκονται πάντα στη σκιά, αρχίζουν να πονάνε κοντά στο έδαφος. Πώς να βοηθήσετε τα φυτά;

Αφαιρέστε τα παλιά και άρρωστα φύλλα

γιατί δεν υπάρχουν ωοθήκες σε μια κολοκύθα

Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα άρρωστα και κιτρινισμένα φύλλα. Πρέπει να κόβονται στο ίδιο το στέλεχος, χωρίς να αφήνουν μίσχους, με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι. Μετά την αφαίρεση των άρρωστων φύλλων, το εργαλείο πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με απολυμαντικό και τα φυτά να ψεκαστούν με διάλυμα παρασκευασμάτων με βάση τον βάκιλο σανού ή το τριχόδερμα. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε μερικά μεγάλα φύλλα που παρεμβαίνουν στον αερισμό και το φωτισμό των στελεχών. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι εάν υπάρχει ωοθήκη στη βάση του φύλλου, δεν μπορεί να κοπεί.

Η αφαίρεση των φύλλων παρέχει αερισμό για τον θάμνο και παρέχει πρόσβαση στα λουλούδια για έντομα επικονίασης. Συνιστάται να κάνετε αυτή τη δουλειά με καθαρό καιρό πριν από το μεσημεριανό γεύμα, έτσι ώστε η κοπή να στεγνώσει στον ήλιο.

Τσιμπήστε τους βλαστούς κολοκύθας

γιατί δεν υπάρχουν ωοθήκες σε μια κολοκύθα

Αφαιρέστε όλους τους αδύναμους και λεπτούς πλευρικούς βλαστούς. Εάν η κολοκύθα δεν έχει ακόμη σχηματίσει επαρκή αριθμό ωοθηκών, αφήστε τους δύο πιο δυνατούς πλευρικούς βλαστούς με θηλυκά άνθη. Στο κύριο στέλεχος, αφαιρέστε το σημείο ανάπτυξης, αφήνοντας 5 φύλλα μετά την τελική ωοθήκη. Καθώς σχηματίζονται οι καρποί, τσιμπάτε και τους πλαϊνούς βλαστούς αφήνοντας 4-5 φύλλα αφού ξεκινήσει η κολοκύθα.

Μπορείτε να κόψετε τα στελέχη της κολοκύθας ανάλογα με την ποικιλία και το σχέδιο φύτευσης: σε ορισμένα φυτά, αφήστε 2 πλευρικούς βλαστούς με μία ωοθήκη και σε άλλα, ένα πλευρικό στέλεχος με δύο ή τρεις ωοθήκες. Μην προσπαθήσετε να αφήσετε μεγάλο αριθμό φρούτων – θα αποδειχθούν μικρά και δεν θα έχουν χρόνο να ωριμάσουν πριν από την έναρξη του κρύου καιρού. Κατά την καλλιεργητική περίοδο αφαιρέστε τους νεαρούς βλαστούς που εμφανίζονται στις μασχάλες των φύλλων ώστε όλες οι δυνάμεις του φυτού να πάνε στον σχηματισμό των καρπών.

Αφού κλαδέψετε τους θάμνους της κολοκύθας, περιποιηθείτε τις φυτεύσεις με διεγερτικό σχηματισμού καρπών (Μπουμπούκι, Ωοθήκη κ.λπ.). Τέτοια παρασκευάσματα όχι μόνο βοηθούν στην αύξηση του αριθμού των μπουμπουκιών και των ωοθηκών, αλλά και στην ενίσχυση της ανοσίας των φυτών.

Καλύψτε το έδαφος κάτω από τις κολοκύθες

γιατί δεν υπάρχουν ωοθήκες σε μια κολοκύθα

Το σάπιασμα του εδάφους στα κρεβάτια βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, καθυστερεί την ανάπτυξη των ζιζανίων και βελτιώνει τη δομή του εδάφους, επειδή τα ωφέλιμα βακτήρια ευδοκιμούν κάτω από το σάπια φύλλα. Προκειμένου οι αναπτυσσόμενοι καρποί κολοκύθας και τα κατώτερα φύλλα να έχουν λιγότερη επαφή με το υγρό έδαφος, το στρώμα σάπιας φύλλα πρέπει να ενημερώνεται από καιρό σε καιρό.

Μην απελπίζεστε αν υπάρχουν ακόμα πολλά άδεια λουλούδια στην κολοκύθα. Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να διορθώσετε την κατάσταση. Και κάποιο μέρος των αρσενικών λουλουδιών (αλλά όχι όλα!) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ασυνήθιστων και πολύ νόστιμων πιάτων.

Πώς να εξοικονομήσετε νερό στον κήπο;

Προληπτικές θεραπείες σταφυλιών – πότε, πώς και με τι