Γιατί είναι σημαντικό να αφήνουμε τις περιοχές του χλοοτάπητα χωρίς κούρεμα;

Το να αφήσετε ένα κομμάτι γκαζόν άκοπο είναι πολύ απλό και ευεργετικό για τη βιοποικιλότητα. Αυτό σηματοδοτεί την επιθυμία να δοθεί περισσότερος χώρος στη φύση στον κήπο. Σημαίνει επίσης μια πραγματική αλλαγή της οπτικής γωνίας σχετικά με τη συχνότητα και τις επιπτώσεις του κουρέματος. Μάθετε σε αυτό το άρθρο γιατί αφήστε το χλοοκοπτικό στην ντουλάπα!

1. Οφέλη άκοπων περιοχών

  • Ασκώντας το διαφοροποιημένο κούρεμα, διατηρώντας περισσότερο ύψος και ποικιλίες φυτών, θα εκπλαγείτε όταν δείτε πώς η φυτική και ζωική ποικιλότητα επανεπενδύει σταδιακά τους χώρους πρασίνου σας. Εκτός από το να δέχεσαι να βλέπεις τα ζιζάνια να ανθίζουν, Δεν έχετε τίποτα να κάνετε για να αναπτύξετε τη βιοποικιλότητα στο σπίτι σας!
  • Το ψηλό λιβάδι με γρασίδι είναι το σπίτι πολλών εντόμων. Είναι επίσης στον μη κουρεμένο χώρο που μπορείτε να παρατηρήσετε τη ζωή μικρών ζώων που ονομάζονται βοηθητικά έντομα. Αυτοί οι φίλοι του λαχανόκηπου βοηθούν τον κηπουρό να καταπολεμήσει τα ανεπιθύμητα (αφίδες…).
Συντελεστές: GaborBalla/iStock
  • Το άκοπο γρασίδι είναι α φυσική δεξαμενή νερού που διατηρεί την υγρασία από τη δροσιά στα φυτά και στο έδαφος. Πράγματι, τα ψηλά χόρτα αιχμαλωτίζουν τη δροσιά που ρέει κατά μήκος του μίσχου για να φτάσει στις ρίζες. Επομένως, αυτός ο αυτάρκης κύκλος συμβάλλει στη μείωση του ποτίσματος και στη διατήρηση του κήπου δροσερό.
  • Ψηλές εκτάσεις με γρασίδι αποτελούν πηγή οικολογικού πλούτου, που προάγει τη βιοποικιλότητα. Όπως επισημαίνεται από το Bird Protection League (LPO), Οι άγριες περιοχές του κήπου επιτρέπουν την ανάπτυξη διαφορετικών ειδών: χόρτα, μαργαρίτες, τριφύλλια, πικραλίδες, παπαρούνες και άγριες ορχιδέες. Ο χλοοτάπητας είναι αντίθετα ένα μονοχόρτο (μία οικογένεια φυτών).
μαργαρίτα
Συντελεστές: Optimusius1 / Pixabay
  • ο Το CO2 παραμένει στα φυτάενώ το κούρεμα το απελευθερώνει.
  • Τα ψηλά χόρτα προστατεύουν το έδαφος από τις ακτίνες του ήλιου και τις ακτίνες UV. Αυτό είναι ένα πραγματικό χάρισμα για τα μικρά ζώα.
  • Ένα πυκνό λιβάδι περιορίζει τη διάβρωση του εδάφους. Αντίθετα, το γρασίδι, του οποίου οι ρίζες είναι πιο επιφανειακές, εκθέτει το έδαφος περισσότερο σε κακές καιρικές συνθήκες και επομένως σε διάβρωση.
  • Αφήνοντας μια γωνιά του οικοπέδου φυσικά σας το επιτρέπει ελευθερώστε χρόνο και χρήματα αφιερωμένο στο κούρεμα και στην κατανάλωση ενέργειας του χλοοκοπτικού (ηλεκτρικού ή ορυκτού). Αποφεύγετε επίσης τη ρύπανση που προκαλείται από το θόρυβο και τις οσμές που απελευθερώνονται από τα θερμικά χλοοκοπτικά.
αιώρα σε λιβάδι κήπο
Πίστωση: Eleonora Grigorjeva/iStock

2. Μειονεκτήματα των πολύ συχνών κοπών

  • Το πολύ συχνό κούρεμα δεν επιτρέπει στα λουλούδια να ανθίσουν, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια τροφής για ορισμένα έντομα επικονίασης που γίνονται όλο και πιο σπάνια.
  • Το υπερβολικό κούρεμα του χλοοτάπητα διαταράσσει ολόκληρο τον οικολογικό κύκλογιατί τα αρπακτικά (πουλιά κ.λπ.) δεν βρίσκουν πλέον αρκετά έντομα για να τραφούν.
μπλε πουλί με έντομο στο ράμφος
Συντελεστές: PhotosByLarissaB/iStock

Αν περάσει το χλοοκοπτικό, είναι ωφέλιμο να αφήσετε το κομμένο γρασίδι στο έδαφος και να μην το μαζέψετε όλο. Πράγματι, αυτό επιτρέπει τα πουλιά να εφοδιαστούν με ξερά κλαδιά για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Επιπλέον, τα αποκόμματα χόρτου μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα που θρέφει το έδαφος.

φύτευση, κλάδεμα, καλλιέργεια και φροντίδα

Κανόνες ψεκασμού ντομάτας για προστασία