γιατί να υιοθετήσει το αιτιολογημένο κούρεμα;

Η διατήρηση του περιβάλλοντος συνεπάγεται μείωση της συχνότητας κοπής γκαζόν. Στην πραγματικότητα, η αποφυγή του κουρεύματος του χόρτου πολύ συχνά προάγει τη βιοποικιλότητα. Η υιοθέτηση αιτιολογημένης (ή διαφοροποιημένης) κοπής σημαίνει ότι προτιμάτε μια απλή, υγιεινή και φυσική μέθοδο. Εκτός από το ότι σας εξοικονομεί χρόνο, η φύση ξαναγεννιέται. Μάθετε γιατί η εγκατάλειψη του χλοοτάπητα έχει τόσα πολλά οφέλη.

Γιατί το κούρεμα λιγότερο προστατεύει τη βιοποικιλότητα;

Έχετε δει ποτέ τις πινακίδες «λογικό κούρεμα, διατήρηση της βιοποικιλότητας» να εμφανίζονται κατά μήκος των δημόσιων δρόμων; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι δήμοι ασκούν αιτιολογημένο κούρεμα. Ωστόσο, το ιδιώτες και επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης στην υποστήριξη της βιοποικιλότητας και μπορεί εύκολα να καταργήσει τις σκληρές περικοπές. Το κύριο επιχείρημα υπέρ ενός καλά κομμένου χλοοτάπητα είναι πράγματι μάλλον αισθητικό. Ωστόσο, το σπανιότερο κούρεμα όχι μόνο απελευθερώνει χρόνο για μια άλλη δραστηριότητα, αλλά λαμβάνει επίσης συγκεκριμένη δράση υπέρ της βιοποικιλότητας. Για να βρείτε τη φύση στο κατώφλι σας, η λύση είναι να σταματήστε το κούρεμα του γκαζόν κλείστε και διαφοροποιούν το είδος.

Όλα ξεκινούν από την παρατήρηση ότι το πολύ συχνό κούρεμα του γρασιδιού και ο δραστικός καθαρισμός του κήπου είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τη ζωή των εντόμων και των ζώων. Πράγματι, το κοντό γρασίδι και η απουσία λουλουδιών φτωχαίνουν το χώμα του γκαζόν που μεταμορφώνεται σε οικολογική έρημο. Τα είδη των εντόμων και των πτηνών γίνονται τότε πιο σπάνια.

Πιστώσεις: L Feddes/iStock

Το κούρεμα του γκαζόν πολύ συχνά ή πολύ κοντά δεν επιτρέπει λογικά στα φυτά να αναπτυχθούν αρκετά για να ανθίσουν. Επομένως, αυτό περιορίζει την επικονίαση και έτσι απειλεί την ποικιλία των φυτών. Χάρη σε μερικά εκατοστά πρόσθετης ανάπτυξης, τα φυτά που καλύπτουν το έδαφος γίνονται αυτάρκεις στη διαχείριση των αναγκών τους σε νερό. Πράγματι, η δροσιά ή το νερό της βροχής που συγκρατείται στη βάση τους αποτελεί παροχή, εκτός από την περίπτωση ξηρασίας. Όσο λιγότερο συχνά κόβεται το γρασίδι, τόσο περισσότερο το έδαφος είναι υγρό και προστατεύει τη ζωή των μικρών ζώων.

Τοπιογράφος Eric Lenoir, συγγραφέας του βιβλίου Μικρή πραγματεία για τον πανκ κήπομας ειδοποιεί και μας καλεί να σταματήσουμε «Καταστροφή τετραγωνικών μέτρων τροφίμων, υδρολογικών πόρων και οικολογικών θέσεων για την πανίδα και τη χλωρίδα εν μέσω οικοκτονίας και εν μέσω κλιματικής κρίσης».

μέλισσα που μαζεύει γύρη από ένα ροζ λουλούδι σε ένα χωράφι
Πίστωση: sarahdoow/iStock

Επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα της αιτιολογημένης κοπής: «1/3» ή διαφοροποιημένο κούρεμα

Το διαφοροποιημένο κούρεμα αποτελείται από αλλάξτε τη συχνότητα και εναλλασσόμενη περικοπή. Από τη μία πλευρά, αυτό έχει το πλεονέκτημα του ελευθερώστε ελεύθερο χρόνο, επειδή μειώνετε τη διάρκεια ώθησης της μηχανής σας. Από την άλλη πλευρά, αυτή η πρακτική προωθεί την διατήρηση ενός καλού βαθμού υγρασίας στον αέρα.
Πράγματι, η υγρασία που περιέχεται σε ένα μικρό ύψος χόρτου καθιστά δυνατή τη διατήρηση της φρεσκάδας του περιβάλλοντος. Αυτό είναι ένα απλό και φυσικό κόλπο για να διατηρήσετε μια ευχάριστη θερμοκρασία γύρω από το σπίτι ή κοντά στη βεράντα σας.

Στην πράξη, δικτυώστε οπτικά το οικόπεδό σας και κόψτε μόνο το ένα τρίτο της επιφάνειας. Εάν έχετε παιδιά ή χρειάζεστε περισσότερο χώρο, μπορείτε να κουρέψετε έως και τα 2/3 της γης. Για παράδειγμα, επιλέξτε να κόψετε μόνο το επίπεδο μέρος ή το μέρος που βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι που θα είναι πιο ευνοϊκό για υπαίθριες δραστηριότητες.

πορτοκαλί και μαύρη ριγέ πεταλούδα μονάρχη σκαρφαλωμένη σε κίτρινο λουλούδι
Πίστωση: Ronda Brady/iStock

Καλλιεργήστε τη φύση του κήπου σας σε δύο βήματα

  1. Το πρώτο βήμα για την αλλαγή των συνηθειών είναι μέσω αποδοχή άγριων φυτών που φυτρώνουν αυθόρμητα στον κήπο σας και που μερικές φορές βάζουμε στο κουτί «ζιζάνιο». Αυτός ο υποτιμητικός όρος είναι παραπλανητικός, επειδή όλα τα φυτά στη φύση έχουν μια λειτουργία: η τσουκνίδα καθαρίζει το έδαφος αφαιρώντας το περίσσιο άζωτο, ενώ η τάνσυ και η φτέρη του αετού κρατούν μακριά τα παράσιτα του κήπου κ.λπ. Και αν δεν σας αρέσει ένα φυτό, μπορείτε πάντα να ξεριζώσετε με φυσικές τεχνικές.
  2. Το δεύτερο βήμα είναι να σκεφτείτε τον κήπο σας ως ένα παγκόσμιο οικοσύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο κήπος είναι ένα σύνολο ζωντανών όντων που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Η ισορροπία του εξαρτάται πάνω από όλα από τη διαχείριση του χώρου σας. Θα συμβάλετε έτσι στην ομαλή λειτουργία του κύκλου ζωής των εντόμων, των πτηνών και της μικρής πανίδας.
    • Αφήνοντας το γρασίδι να μεγαλώνει προάγει τη ζωή των πουλιών, των πεταλούδων και των πασχαλίτσες.
    • Οι σωροί φύλλων που αφήνουν παρέχουν καταφύγιο στους σκαντζόχοιρους (προστατευόμενο είδος από το 1981).
    • Οι θάμνοι κρύβουν άγρια ​​ζώα.
    • Εάν έχετε πολλή γη, μπορείτε να επιλέξετε μερικά πρόβατα.
σκαντζόχοιρος στον κήπο με τα λουλούδια
Credits: Coatesy/iStock

Προστασία και προώθηση φυσικών οικοτόπων

Σύμφωνα με Σύνδεσμος Προστασίας Πτηνών (LPO), « το γκαζόν και τα λουλούδια παρέχουν καταφύγιο και κάλυψη σε μεγάλο αριθμό ζώων (έντομα, πουλιά, σαύρες, φρύνους κ.λπ.) και αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για την εξάλειψη ανεπιθύμητων και ορισμένων ασθενειών ».
Ένας κήπος που προάγει τη βιοποικιλότητα αποτελείται κυρίως από δημιουργήστε εγκαταστάσεις (καλύβες πτηνών κ.λπ.), αποφύγετε παγίδες άγριας ζωής και κυρίως μη χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα. Υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί των φυτοφαρμάκων για την αποφυγή ανεπιθύμητων χωρίς να καταφεύγουμε σε τοξικά προϊόντα που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και επομένως το πόσιμο νερό.

Πουλί στη λαβή μικρού λευκού κουβά που κρέμεται με λουλούδια στο φόντο
Πίστωση: Andi Edwards/iStock

Το LPO αναφέρει ότι « Υπάρχουν πολλές απειλές για την άγρια ​​ζωή: καταστροφή φυσικών περιβαλλόντων (φράκτες χωρών, υγρότοποι κ.λπ.), μαζική χρήση φυτοφαρμάκων, κατάχρηση κυνηγιού, εξαφάνιση φυσικών κοιλοτήτων (όπως παλιοί πέτρινοι τοίχοι χωρίς αρμούς, κοιλότητες δέντρων, νεκρά κλαδιά…) , δεν υπάρχει πρόσβαση σε παλιούς αχυρώνες και στάβλους… » Αφήστε λίγα τετραγωνικά μέτρα από τον κήπο σας αγρανάπαυση πολλαπλασιάζει έτσι τους βιότοπους για την άγρια ​​ζωή.

Απόσβεση: συμπτώματα και πρόληψη

Φύτευση δενδρυλλίων βατόμουρου την άνοιξη | Όμορφο σπίτι και κήπος