Γιατί σπέρνω τόσους κατιφέδες στον κήπο

Η υψηλή διακοσμητικότητα των κατιφέδων και η ανεπιτήδευσή τους – δεν είναι αυτό το όνειρο οποιουδήποτε κηπουρού; Κάποτε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έσπειρα τους πρώτους μου κατιφέδες ή ταγέτες, αν και επιστημονικά. Στην αρχή είχα απορριφθεί μόνο κατιφέδες (Petite Harmony, ποικιλίες Carmen), αργότερα πήρα πιο λεπτόφυλλους (Starshine), μιλάω εδώ μόνο για αυτές τις δύο ποικιλίες και μοιράζομαι τους λόγους που τις φυτεύω πάντα σε μεγάλες ποσότητες.

Για έναν αρχάριο στην ανθοκομία, αυτό το φυτό είναι απλά τέλειο. Όμορφοι σφαιρικοί θάμνοι με βαθυπράσινα ανοιχτόχρωμα φύλλα από τον Ιούνιο έως τους παγετούς του φθινοπώρου είναι διάσπαρτοι με μια απίστευτη ποικιλία φωτεινών ταξιανθιών που παραμένουν στους βλαστούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όταν ξεθωριάζουν, χάνονται κατά κάποιο τρόπο ανεπαίσθητα ανάμεσα στο φύλλωμα και τα νέα μπουμπούκια, χωρίς να χαλάσουν την εμφάνιση των ταγετών.

κατιφέδες στον κήπο

Τα λουλούδια είναι βαμμένα σε ζεστά χρώματα από ανοιχτό κίτρινο και πορτοκαλί έως κόκκινο και κόκκινο-καφέ – τα παρτέρια όπου μεγαλώνουν οι κατιφέδες φαίνονται «ηλιόλουστα» ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες και δίνουν μια χαρούμενη διάθεση.

Παρά τη γραφικότητά τους, οι κατιφέδες δεν απαιτούν ιδιαίτερους «χορούς με ντέφι» γύρω τους. Δεν είναι απαιτητικά στις συνθήκες καλλιέργειας, ανθεκτικά στην ξηρασία, αναπτύσσονται καλά και ανθίζουν στον ήλιο και σε μερική σκιά, πρακτικά δεν αρρωσταίνουν, αναπαράγονται καλά με σπόρους, η βλάστηση των οποίων φτάνει το 100%. Οι μέλισσες λατρεύουν να «βόσκουν» σε αυτό το φυτό – τους αρέσει πολύ το πλούσιο πικάντικο άρωμα των λουλουδιών και των φύλλων του tagetes.

Ωστόσο, σε πολλά άλλα έντομα δεν αρέσει καθόλου η συγκεκριμένη μυρωδιά των ταγετών και διάφορα παράσιτα προτιμούν να μην πλησιάζουν τα μέρη όπου αναπτύσσονται αυτά τα λουλούδια. Οι κατιφέδες που φυτεύονται δίπλα σε φυτά κήπου τους προστατεύουν από την εισβολή απρόσκλητων επισκεπτών. Έτσι, για παράδειγμα, τρομάζουν με επιτυχία τους σταυρανθούς ψύλλους, τις λευκές πεταλούδες και τις μπάλες από το λάχανο, οι προνύμφες των οποίων μπορούν να βλάψουν σοβαρά το λαχανικό. 1 από 2

κατιφέδες στον κήπο

Κατιφέδες από παράσιτα – 100% καλό

Τα χρυσά λουλούδια, ένα από τα πιο όμορφα φυτά στον κόσμο, είναι πάντα έτοιμα να διακοσμήσουν όχι μόνο παρτέρια, αλλά και παρτέρια κήπου, ενώ φέρνουν σημαντικά οφέλη στις καλλιέργειες λαχανικών, και φυτεύω ταγέτες όπου είναι δυνατόν. Με τη βοήθειά του, αποδεικνύεται ότι μπορεί να απαλλαγεί από τη λευκή μύγα ή να μειώσει σημαντικά τον αριθμό της, πρέπει μόνο να φυτέψει ωραίους συμπαγείς θάμνους γύρω από το θερμοκήπιο ή ακριβώς μέσα σε αυτό.

κατιφέδες στον κήπο

Η φύτευση δίπλα σε ντομάτες και άλλους κατιφέδες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μυκητιακών ασθενειών, ιδιαίτερα του Fusarium, επειδή οι εκκρίσεις της ρίζας τους καταστρέφουν τα παθογόνα του εδάφους. Αυτές οι ουσίες καταστέλλουν επίσης την ανάπτυξη πολλών ζιζανίων, αυτό είναι ένα απόλυτο πλεονέκτημα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα υπέροχο λουλούδι μπορεί να δράσει καταθλιπτικά σε ορισμένα καλλιεργούμενα φυτά. Δεν πρέπει να φυτεύεται δίπλα σε αρακά, φασόλια, φασόλια.

κατιφέδες στον κήπο

Μπορείτε να δώσετε πολλά περισσότερα παραδείγματα από άλλους κηπουρούς, ποια φυτά και τι προστατεύει τους ταγέτες:

  • πατάτες και μελιτζάνες – από το σκαθάρι της πατάτας του Κολοράντο (δεν το έχουμε, ευτυχώς) και από νηματώδεις.
  • καρότα και κρεμμύδια – από φτερωτό κακό, μύγες.
  • φράουλες κήπου – από το τετράγωνο?
  • φραγκοστάφυλα και σταφίδες – από σκώρους.
  • οποιαδήποτε φυτά – από την αρκούδα.
  • τριαντάφυλλα – από νηματώδεις.

Δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω ακόμα. Ξέρω όμως ότι οι προστατευτικές ιδιότητες είναι πιο εγγενείς στους κατιφέδες με παρεκτροπή. Οι ποικιλίες με λεπτά φύλλα είναι μάλλον αδύναμες από αυτή την άποψη, είναι καλύτερο να τις φυτέψετε μόνο για ομορφιά.

Αυτό για το οποίο είμαι αδιαμφισβήτητα σίγουρος είναι ότι ο ταγέτης είναι μια εξαιρετική χλωρή λίπανση, μαζί με φασελία και μουστάρδα. Είναι χρήσιμο να ενσωματώσετε τις θρυμματισμένες κορυφές των λουλουδιών στο έδαφος κατά το φθινοπωρινό σκάψιμο ή να τις αφήσετε ως σάπια φύλλα. Έτσι μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά το έδαφος και να βελτιώσετε τη δομή του.

κατιφέδες σε ένα θερμοκήπιο

Ο Tagetes έχει πλούσια ιστορία: ακόμη και οι αρχαίοι Ινδοί το φύτεψαν κοντά στις κατοικίες τους, πιστεύοντας ότι αυτό προσέλκυσε την εύνοια των θεών. Ποιος ξέρει, ίσως είναι.

Αγαπάτε τους κατιφέδες όπως εγώ; Είναι απλά υπέροχη διακόσμηση κήπου για εσάς ή προστατευτικά φυτά; Μοιραστείτε τις παρατηρήσεις σας.

φύτευση φράχτη, κλάδεμα και συντήρηση

Φύτευση φράουλας με σπόρους για σπορόφυτα. Πότε να σπείρετε φράουλες για σπορόφυτα το 2021.