Γιατί τα αγγούρια είναι πικρά και τι πρέπει να κάνετε για να μην έχουν πικρή γεύση

Παρά τη γνωστή ανεπιτήδευτη συμπεριφορά, το αγγούρι εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά ευαίσθητο φυτό. Αν κάτι δεν αρέσει στα αγγούρια, πολύ σύντομα το κάτω μέρος του λαχανικού, και μετά ολόκληρη η φλούδα με τον πολτό, γίνεται πικρό. Ας καταλάβουμε γιατί τα αγγούρια είναι πικρά.

Θυμάστε πώς, ως παιδί, έπρεπε να δοκιμάσετε τον «πισινό» ενός αγγουριού πριν το κόψετε σε σαλάτα; Πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού εξακολουθούν να αναγκάζονται να ελέγχουν πόσο γλυκοί είναι οι καρποί της συγκομιδής, αν υπάρχει πικρία σε αυτούς. Ας μάθουμε μαζί γιατί μεγαλώνουν τα πικρά αγγούρια και πώς να παίρνετε μόνο ρυθμισμένα λαχανικά από τα κρεβάτια.

Γιατί τα αγγούρια είναι πικρά

Τα φυτά, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να βιώσουν άγχος. Και αντιδρούν σε αυτό με τον δικό τους τρόπο. Συγκεκριμένα, το αγγούρι, κάτω από αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης, αρχίζει να παράγει κουκουρβιτακίνη – μια τοξική οργανική ένωση που δίνει στους καρπούς πικρία. Η ουσία συντίθεται στα φύλλα και στη συνέχεια διανέμεται σε όλο το φυτό, συσσωρεύοντας στο ριζικό σύστημα. Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού, τον 18ο αιώνα, τα αγγούρια θεωρούνταν ακόμη και δηλητηριώδη και δεν τρώγονταν! Σε ένα γλυκό αγγούρι υπάρχει και αυτή η ουσία, αλλά σε ελάχιστη ποσότητα.

Σήμερα, το αγγούρι, αντίθετα, θεωρείται φαρμακευτικό φυτό. Λόγω της περιεκτικότητας σε κουκουρβιτακίνη, το διάσημο λαχανικό βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και των εντέρων, μειώνει τον κίνδυνο κακοήθων όγκων. Ορισμένοι επαγγελματίες εναλλακτικής ιατρικής αποδίδουν ανθελμινθικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα πικρά αγγούρια.

Πολλά φυτά αμύνονται επίσης μέσω παρόμοιων μηχανισμών. Για παράδειγμα, οι κολοκύθες (κολοκύθα, πεπόνι, καρπούζι) περιέχουν σαπωνίνη είναι μια οργανική ένωση με πικρή γεύση που σχετίζεται με την κουκουρβιτακίνη.

γιατί τα αγγούρια είναι πικρά

Οι αλλαγές θερμοκρασίας, η έλλειψη υγρασίας, ο πολύ ζεστός καιρός, το φτωχό έδαφος, κυρίως πηλό ή αμμώδες, είναι οι πιο συχνές αιτίες πικρίας στα αγγούρια. Μόνο ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι αρκετός για να αρχίσουν τα φυτά να συσσωρεύουν κουκουρβιτακίνη στο κάτω μέρος του καρπού και της φλούδας. Σε κίνδυνο είναι άγουρα φρούτα και υπερώριμα δείγματα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για πολλαπλασιασμό.

Ποια αγγούρια είναι πιο πικρά; Αυτά που αναπτύσσονται σε αντίξοες συνθήκες. Καθώς και φυτά που φύτρωσαν από τους σπόρους των πικρών αγγουριών. Επομένως, κατά τη φύτευση, επιλέξτε ποικιλίες και υβρίδια που είναι ανθεκτικά στην πικρία.

Εάν συλλέγετε σπόρους μόνοι σας, δοκιμάστε ένα φύλλο από έναν θάμνο. Νιώθεις πικρία; Αυτό σημαίνει ότι τα αγγούρια από τέτοιους σπόρους θα πικρίσουν!

Επίσης, ο χρόνος σποράς επηρεάζει και τη γλύκα του αγγουριού. Εάν δεν τηρούνταν και το φυτό δεν είχε χρόνο να συνηθίσει στη σταδιακή αύξηση των ηλιόλουστων ημερών και των υψηλών θερμοκρασιών, η πικρία σίγουρα θα γίνει αισθητή.

Γιατί τα αγγούρια είναι πικρά στο ανοιχτό πεδίο

Τώρα ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί τα πικρά αγγούρια μεγαλώνουν στον κήπο και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν σε κάθε περίπτωση. Οι κύριοι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

  • έλλειψη υγρασίας και λίπανσης.
  • πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ της θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας.
  • “πικρή” ποικιλία?
  • λάθη στη φροντίδα (λανθασμένη σπορά, πάχυνση των φυτεύσεων, έλλειψη λόφου κ.λπ.).
  • επίθεση παρασίτων.
γιατί τα αγγούρια είναι πικρά

Η έλλειψη νερού θα επηρεάσει όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την εμφάνιση των φρούτων. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ωριμάσει, λόγω του οποίου το μέγεθος των χόρτων θα μειωθεί και η φλούδα θα σκουρύνει. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών θα προσθέσει στην εικόνα ένα ακανόνιστο σχήμα του εμβρύου και μια νοσηρή εμφάνιση γενικά. Επομένως, μην ρίχνετε νερό και λιπάσματα στο μάτι, χρησιμοποιήστε αποδεδειγμένες δόσεις.

Πώς να ποτίσετε τα αγγούρια για να μην έχουν πικρή γεύση; Πρώτα απ ‘όλα – ζεστό νερό. Είναι απαραίτητο να τηρείτε το καθεστώς άρδευσης και να διεξάγετε τη διαδικασία μόνο σε ζεστό καιρό για να αποφύγετε τις διαφορές θερμοκρασίας.

Σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα κρεβάτια πρέπει να καλύπτονται με μεμβράνη ή lutrasil (ελαφρύ μη υφασμένο υλικό) έτσι ώστε τα φυτά να μην παγώνουν. Επίσης, μην ξεχάσετε να σηκώσετε τους θάμνους για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών, διαφορετικά το αγγούρι θα βιώσει πολύ άγχος.

Οι αφίδες, οι λευκές μύγες, οι θρίπες, οι νηματώδεις, οι γρύλοι, τα ακάρεα της αράχνης και άλλα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν πικρία στα αγγούρια. Το φυτό θα αμυνθεί από την εισβολή των εντόμων και θα αρχίσει να παράγει μια απωθητική πικρή ουσία. Επομένως, λάβετε προληπτικά μέτρα για την προστασία των φυτειών και ακολουθήστε τους κανόνες της γεωργικής τεχνολογίας. Κατά τη φύτευση του επόμενου έτους, επιλέξτε ποικιλίες και υβρίδια αγγουριών που δεν είναι πικρά. Δεν θα είναι επίσης περιττό να αλλάξετε τη δομή του εδάφους και να αυξήσετε τη γονιμότητά του.

Είναι καλύτερα να μην φέρετε φρέσκια κοπριά κάτω από τα αγγούρια. Δώστε προτίμηση σε καλά σαπισμένη κοπριά (χούμο) ή περιττώματα πτηνών.

Διαφυλλική σίτιση αγγουριών

Γιατί τα αγγούρια είναι πικρά στο θερμοκήπιο

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο τα πικρά αγγούρια μεγαλώνουν σε ένα θερμοκήπιο είναι η έλλειψη τακτικού ποτίσματος. Εάν η βροχή μπορεί μερικές φορές να σώσει τους ομολόγους τους στο ανοιχτό πεδίο, τότε τα αγγούρια θερμοκηπίου είναι εντελώς στη δύναμή σας και είναι πιο πιθανό να βιώσουν άγχος από την έλλειψη υγρασίας.

γιατί τα αγγούρια είναι πικρά

Παρακάτω παραθέτουμε άλλους συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα αγγούρια είναι πικρά και τι τους λείπει, καθώς και τρόπους εξάλειψης των προβλημάτων που περιγράφονται.

Αιτίες πικρών αγγουριών στο θερμοκήπιο Λύσεις
Πολύ λίγο φως Εγκαταστήστε πρόσθετο φωτισμό
Πάρα πολύ φως Ασβεστώστε τους τοίχους του θερμοκηπίου ή ρίξτε από πάνω ένα λευκό μη υφαντό ύφασμα
Έλλειψη καλίου και αζώτου Ταΐστε τα αγγούρια με νιτρικό κάλιο (20-30 g ανά 10 λίτρα νερού) και ουρία (25-30 g ανά 10 λίτρα νερού)
Ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας Αερίζετε τακτικά το θερμοκήπιο (η θερμοκρασία στο εσωτερικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 28 ° C) και φροντίστε να το κλείνετε τη νύχτα, καθώς και τις κρύες μέρες
«Πικρή» κληρονομικότητα Επιλέξτε υβρίδια αγγουριού που δεν είναι φυσιολογικά πικρά: Γεράσιμος F1, Egoza F1, Στρογγυλός χορός F1 και τα λοιπά.
Χαμηλή υγρασία Βάλτε ένα βαρέλι νερό στο θερμοκήπιο, ποτίστε περιοδικά το μονοπάτι, ποτίστε τις φυτεύσεις
Βλάβη στις βλεφαρίδες αγγουριού Τοποθετήστε τα στηρίγματα και δέστε τα μαστίγια
Πολλά κατάφυτα χόρτα Συγκομιδή κάθε 2-3 ημέρες
Εισβολή παρασίτων Πραγματοποιήστε τακτική επιθεώρηση των φυτεύσεων, αφαιρέστε τα ζιζάνια, καλύψτε το έδαφος. Όταν εμφανιστούν έντομα, ψεκάστε τα φύλλα με έγχυμα σκόνης καπνού ή φλούδα κρεμμυδιού.

Επίσης, χαλαρώνετε τακτικά το χώμα για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα και τσιμπήστε τις βλεφαρίδες του αγγουριού.

Η υπερβολική αφθονία dressings προκαλεί μεγάλη ζημιά στα αγγούρια θερμοκηπίου, οπότε προσπαθήστε να μην τα καταχραστείτε.

Γιατί τα αγγούρια είναι πικρά και τι να κάνετε με τέτοια λαχανικά

Εξετάσαμε λεπτομερώς πώς να αποτρέψουμε την εμφάνιση πικρίας στα αγγούρια. Τι γίνεται όμως αν η καλλιέργεια είναι ήδη πικρή; Μην πετάτε λαχανικά που καλλιεργούνται με τόση δυσκολία; Φυσικά και όχι! Υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από την πικρία στα αγγούρια.

γιατί τα αγγούρια είναι πικρά

Δεδομένου ότι η κουκουρβιτακίνη βρίσκεται κυρίως στο δέρμα, μπορείτε απλά να ξεφλουδίσετε το αγγούρι και να κόψετε την άκρη του φρούτου. Απομένει μόνο γλυκός πολτός. Αν είναι πικρή, πασπαλίζουμε ελαφρά τις φέτες με αλάτι. Το μούλιασμα σε ζεστό νερό (περίπου 3 ώρες) ή η θερμική επεξεργασία θα βοηθήσει επίσης. Οι ζηλωτές νοικοκυρές βάζουν με τόλμη τα πικρά αγγούρια στη συντήρηση. Αν όμως τα λαχανικά είναι πολύ πικρά, καλύτερα να τα μουλιάσεις σε νερό από πριν. Και μην ξεχνάτε ότι μικρές ποσότητες κουκουρβιτακίνης κάνουν καλό στην υγεία σας!

Εάν τα πικρά αγγούρια έχουν αναπτυχθεί, ο λόγος για αυτό το φαινόμενο τις περισσότερες φορές δεν είναι ένας. Έχετε δει ότι η γεύση των αγγουριών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό ακολουθήστε τις γεωργικές πρακτικές και επιλέξτε πρώτα από όλα στρωμνή και υβρίδια ανθεκτικά στην πικράδα. Αλλά μην αποθαρρύνεστε εάν μερικά αγγούρια δεν έχουν γίνει τόσο νόστιμα, μερικές φορές είναι αυτά τα φρούτα που μπορούν να δώσουν στα πιάτα μια ιδιαίτερη πικάντικη γεύση.

Τα μήλα σαπίζουν ακριβώς πάνω στο δέντρο – ποιος είναι ο λόγος και τι πρέπει να γίνει

5 τρόποι πολλαπλασιασμού των κρίνων: βολβοί, βολβοί, λέπια.