Για να κάνετε μια πετούνια να μεγαλώσει σε μια μπάλα – Το ικανό τσίμπημα και η σωστή ποικιλία θα λύσουν το πρόβλημα!

Οι πετούνιες είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια για εξωραϊσμό και εξωραϊσμό κήπων. Το καλοκαίρι, αυτά τα λουλούδια μπορούν να βρεθούν παντού – σε παρτέρια αυλών, στους δρόμους, σε κρεμαστά ζαρντινιέρες καλοκαιρινών καφέ, σε πάρκα και πλατείες… Αυτά τα λουλούδια είναι διακοσμητικά και ανεπιτήδευτα, ανθίζουν πρόθυμα όλη την εποχή, και αν είναι φυτεύονται με σπορόφυτα, τότε τον Μάιο μπορείτε να διακοσμήσετε τον ιστότοπό σας ανθισμένους θάμνους. Μου αρέσει η πετούνια να μεγαλώνει σε μπάλα. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το πετύχετε αν τσιμπήσετε έγκαιρα τους θάμνους της πετούνιας και σχηματίσετε μια μπάλα. Μια πολύ συναρπαστική διαδικασία.

Ωστόσο, οι καλλιεργητές λουλουδιών, ειδικά οι αρχάριοι, συχνά απογοητεύονται: αντί για μια όμορφη, κομψή «μπάλα» σπαρμένη με λουλούδια, κάτι μεγαλώνει με τη μορφή ενός ραβδιού με φύλλα σε ένα παρτέρι. Όλο αυτό το αίσχος το στεφανώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, 2-3 λουλούδια, δεν γίνεται καν λόγος για κανένα θάμνο.

Και, εν τω μεταξύ, το να δώσετε το επιθυμητό σχήμα στα λουλούδια σας δεν είναι δύσκολο, απλά πρέπει να γνωρίζετε μερικές από τις αποχρώσεις.

Πώς να φτιάξετε μια μπάλα πετούνιας.

Ναι, είναι πιο απλό. Αρχικά, σημειώνουμε ότι δεν προορίζονται όλοι οι τύποι πετούνιας για καλλιέργεια σε παρτέρι.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν από καιρό εκτρέφουν ειδικές ποικιλίες για κρεμαστές ζαρντινιέρες (ampel), για κάθετη κηπουρική (cascade) και, τέλος, για παρτέρια (θάμνοι).

Στη δική μας περίπτωση, όταν θέλουμε διακοσμητικές «μπάλες» από πετούνιες σε παρτέρι, θα πρέπει να προσέχουμε τους θαμνώδεις τύπους πετούνιας και σουρφίνιας. Είναι καλοσχηματισμένα, απελευθερώνοντας πολλούς πλαϊνούς βλαστούς.

Πώς να φυτέψετε μια πετούνια για να φτιάξετε μια μπάλα

1. Πότε να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία, το ίδιο το λουλούδι θα το πει. Παρατηρήσατε ότι οι μίσχοι σέρνονταν γρήγορα, το ίδιο το λουλούδι άρχισε να μοιάζει με το περιβόητο “ραβδί με φύλλα”; Ήρθε η ώρα να τσιμπήσετε το στέμμα. Μετρήστε 4-5 φύλλα από το έδαφος και κόψτε το στέλεχος σε αυτό το μέρος. Στη συνέχεια, περιμένετε την ανάπτυξη πρόσθετων πλευρικών βλαστών, οι οποίοι μετά, με τη σειρά τους, θα πρέπει επίσης να τσιμπηθούν.

2. Εάν οι κομμένες “κορυφές” μοιάζουν με μικροσκοπικά μοσχεύματα, τότε μπορούν να ριζωθούν με επιτυχία στο νερό. Έτσι, πολλαπλασιάζετε τα σπορόφυτα με βλαστικό τρόπο.

3. Πραγματοποιήστε τη διαδικασία τσιμπήματος τουλάχιστον μία φορά το μήνα, όσο πιο συχνά γίνεται.

4. Ένα άλλο σημείο, πολύ σημαντικό – αφαιρέστε τα μαραμένα λουλούδια εγκαίρως. Το φυτό δεν θα σπαταλήσει ενέργεια για τη συντήρησή τους, αντίθετα, νέοι, «φρέσκοι» μπουμπούκια θα εμφανιστούν πολύ σύντομα.

Παρεμπιπτόντως, ξέρατε ότι οι πετούνιες μπορούν να σκαφτούν για το χειμώνα και να φυτευτούν σε γλάστρα; Θα ξεχειμωνιάσει με επιτυχία στο διαμέρισμα και την άνοιξη μπορείτε να σχεδιάσετε τις ποικιλίες που σας αρέσουν και να ριζώσετε τα σπορόφυτα στο νερό. Και όχι χορός με ντέφια γύρω από σπόρους και σπορόφυτα!

Κλάδεμα σταφίδας το φθινόπωρο | Όμορφο σπίτι και κήπος

Οι καλύτερες ποικιλίες φράουλας για την περιοχή της Μόσχας