Γλαδιόλα: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

Το Gladiolus είναι ένα υπέροχο λουλούδι που είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί στον κήπο. Στολίζει τέλεια κρεβάτια, παρτέρια, αλλά και μια βεράντα ή ένα μπαλκόνι. Πολύ συχνά βρίσκουμε γλαδιόλες σε πολύχρωμα μπουκέτα αφού τα λουλούδια αποκαλύπτουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την σωστή ανάπτυξη αυτού του φυτού.

Πού, πότε και πώς να φυτέψετε γλαδιόλες;

Η ιδανική περίοδος για φύτευση γλαδιόλων είναι η άνοιξη και μπορεί να παραταθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό το βολβώδες φυτό κατακάθεται σε βάθος 10 cm ενώ κάθε βολβός απέχει περίπου 25 cm μεταξύ τους. Τοποθετήστε πασσάλους κοντά σε κάθε λάμπα. Οι γλαδιόλες είναι γνωστό ότι είναι τα αστέρια των ανθοδέσμων. Μπορείτε να τα μεγαλώσετε σε σειρές εάν αυτός είναι ο στόχος σας.

Μικρή υπενθύμιση: η άκρη του λαμπτήρα τοποθετείται προς τα πάνω.

Επιλέξτε μια ηλιόλουστη θέση. Πράγματι, η γλαδιόλα δεν ανθίζει στη σκιά, επομένως είναι σημαντικό να την εκθέτετε στον ήλιο. Ένα ελαφρύ χώμα είναι επίσης απαραίτητο. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει καλή στράγγιση, καθώς στους βολβούς δεν αρέσει η υγρασία. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τον λαμπτήρα. Ένα πλούσιο, αμμώδες έδαφος είναι ιδανικό.

Η ανθοφορία είναι καλοκαιρινή, συνήθως λαμβάνει χώρα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Πιστώσεις: User10095428_393 / iStock

Η συνέντευξη

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το έδαφος, προσθέστε λίπασμα το φθινόπωρο, καθώς στις γλαδιόλες δεν αρέσει η φρέσκια κοπριά. Και αν θέλετε να ανθίσετε όλο το καλοκαίρι, σκεφτείτε να κλιμακώνετε τις φυτεύσεις κάθε 10 ημέρες. Το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό σε περιόδους υψηλής ζέστης και σε ξηρούς χώρους. Αφαιρέστε επίσης τα ξεθωριασμένα λουλούδια καθώς προχωράτε.

Μπορείτε να κόψετε τους μίσχους που φέρουν λουλούδια, αλλά πρέπει να αφήσετε μερικά φύλλα στο στέλεχος! Πράγματι, αν κόψετε το στέλεχος πολύ κοντά, κινδυνεύετε να μην δείτε τη γλαδιόλα σας να ανθίζει την επόμενη χρονιά. Κατά την κοπή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λίπασμα για να τονώσετε τους επόμενους βλαστούς του βολβού.

γλαδιόλα
Συντελεστές: Matthias Lindner / iStock

Αμερικανική κόκκινη βελανιδιά: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

Clathre d’Archer/Anthurus d’Archer: ένας άτυπος μύκητας