Γνωρίζετε τον συμβολισμό αυτών των 10 λουλουδιών;

Πέρα από την εμφάνισή τους, βλέπουμε συχνά κάτι άλλο από απλά φυτά όταν κοιτάμε, μεγαλώνουμε ή προσφέρουμε ένα λουλούδι. Τόσο πολύ που με την πάροδο του χρόνου, κάποιοι συνδέθηκαν μόνιμα με έναν συμβολισμό, το νόημα του οποίου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τους διαφορετικούς πολιτισμούς και πληθυσμούς του πλανήτη.

1. Παπαρούνα

Αν υπάρχει μια λέξη που να προκαλεί αυτό που αντιπροσωπεύει η παπαρούνα, αυτή είναι η άνεση. Η παπαρούνα που περιέχει είναι γνωστή για την καταπραϋντικές αρετέςπου συνέβαλε στο να γίνει η παπαρούνα ένα λουλούδι που σημαδεύει ηρεμία και παρηγοριά. Αυτός είναι και ο λόγος που στις αγγλοσαξονικές χώρες, χρησιμοποιείται για αποτίουν φόρο τιμής στους στρατιώτες έπεσε στη δράση στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συντελεστές : Uschi_Du / Pixabay

2. Το τριαντάφυλλο

Είναι αναμφίβολα το πανταχού παρόν λουλούδι στο ευρωπαϊκών πολιτισμών. Βρίσκεται σε όλες τις μορφές – τατουάζ, σχέδιο κ.λπ. Στην αρχαιότητα, το τριαντάφυλλο ήταν συνδέεται με τη θεά του έρωτα Αφροδίτηκαι ήταν σημάδι του αναγέννηση. Ο χριστιανικός πολιτισμός έχει εκμεταλλευτεί αυτό το ζώδιο προς όφελός του για να το κάνει α σύμβολο της ανάστασης.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, το τριαντάφυλλο είναι συχνά το λουλούδι που τοποθετείται στο φέρετρο κατά τη διάρκεια ενός πένθουςακριβώς όπως αυτό που χρησιμοποιείται για δηλώνοντας την αγάπη του. Και προς τις δύο κατευθύνσεις, μεταφράζει α αγνή και βαθιά αγάπη, που προέρχεται κατευθείαν από την καρδιά. Γενικότερα, συνδέεται με ομορφιά.

τριαντάφυλλα
Συντελεστές: congerdesign / Pixabay

3. Χρυσάνθεμο

Φθινοπωρινό λουλούδι κατ’ εξοχήν, αυτό παίρνει ένα δεν θα μπορούσε να είναι πιο θετικό σε ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία. Είναι επίσης το έμβλημα του αυτοκρατορικού οίκου. Είναι το στρογγυλό και τέλειο, σχεδόν ηλιακό σχήμα του, που του έχει δώσει αυτό έννοια της πληρότητας. Θα έκανε έτσι τον σύνδεσμο μεταξύ ουρανού και γης, αντιπροσωπεύοντας αθανασία και μακροζωία.

χρυσάνθεμο άνθη όλων των αγίων
Credits: ananaline / iStock

4. Παιώνια

τιμή, πλούτου και ευημερίας είναι οι λέξεις που συχνά συνδέονται με την παιώνια. Στον κινεζικό πολιτισμό, που το έχει χρησιμοποιήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ως φαρμακευτικό φυτό, συνδέεται ακόμη και με τον Φοίνικα και την ευτυχία. Είναι λοιπόν ένα λουλούδι που φέρνει τύχη και συνοδεύει καλή τύχηακόμα κι αν μερικές φορές συνδέεται με ντροπή στην έκφραση «να κοκκινίζεις σαν παιώνια».

κόκκινο λουλούδι παιώνιας
Credits: iStock / Ksenia_Pelevin

5. Το κρίνο

Είναι δύσκολο να χάσετε αυτό το λουλούδι, ένα σύμβολο που εκτιμάται ιδιαίτερα Γαλλικά στεφανωμένα κεφάλια. Από την αρχαιότητα αποδίδεται ιερός ρόλος, ειδικά λόγω της σαγηνευτικής μυρωδιάς του. Οι Έλληνες το συνδέουν επίσης με το μητρότητα — πράγμα που εξηγεί εν μέρει γιατί ο κρίνος θα αποδοθεί αργότερα στην Παναγία στη χριστιανική παράδοση.

Αλλά όταν πρόκειται για δικαιώματα, αποδεικνύεται ότι αρχικά ήταν ένα λουλούδι ίριδας που αντιπροσωπεύτηκε! Η παράδοση θα το μετατρέψει σταδιακά σε ένα fleur-de-lis. Χωρισμένο από αυτές τις παραστάσεις, το κρίνο είναι το σημάδι του αγνότητα και αθωότητα.

λουλούδι λευκό κρίνου
Credits: iStock / Takako Watanabe

5 λουλούδια για να φυτέψετε τον χειμώνα στον κήπο σας

Hylocereus undatus (φρούτο δράκου ή πιτάγια): σπορά, καλλιέργεια και φροντίδα