Δέντρο αβοκάντο: φύτευση, κλάδεμα και συντήρηση

Τα δέντρα αβοκάντο είναι αειθαλή δέντρα που μπορούν να αναπτυχθούν έως και 20 μέτρα σε ύψος στο φυσικό τους περιβάλλον. Συχνά καλλιεργούνται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και είναι πολύ ευαίσθητα στον παγετό. Αυτά τα δέντρα χρειάζονται επίσης καλά στραγγιζόμενο έδαφος και τακτικό πότισμα για να παράγουν ποιοτικούς καρπούς. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δέντρων αβοκάντο, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις καλλιέργειας. Μάθετε πώς να το μεγαλώνετε και να το φροντίζετε.

1. Πώς να φυτέψετε ένα δέντρο αβοκάντο

 1. Επιλέξτε μια κατάλληλη τοποθεσία: ο δικηγόρος χρειάζεται α ηλιόλουστη και προστατευμένη από τον άνεμο τοποθεσία. Θα πρέπει επίσης να φυτευτεί σε α καλά στραγγιζόμενο έδαφος που δεν είναι πολύ υγρό.
 2. Προετοιμάστε το έδαφος: σκάψτε μια τρύπα βάθους περίπου 50 cm και πλάτους 50 cm. Προσθέστε κομπόστ, κοπριά ή άλλες οργανικές τροποποιήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.
 3. Διάλεξε ένα νεαρό φυτό αβοκάντο σε ένα φυτώριο ή καλλιεργήστε το από το λάκκο ενός αβοκάντο (βλ. παράγραφο παρακάτω).
 4. Φυτέψτε το νεαρό δενδρύλλιο: τοποθετήστε το στην τρύπα και γεμίστε το με χώμα μέχρι να ισοπεδωθεί με το γύρω χώμα. Τρίψτε απαλά το χώμα γύρω από τη βάση του φυτού.
 5. Δώστε στο νεαρό φυτό αβοκάντο α καλή ποσότητα νερού για να τον βοηθήσει να εδραιώσει τις ρίζες του. Ποτίστε το τακτικά για τις πρώτες εβδομάδες και μετά μειώστε το πότισμα μόλις εδραιωθεί καλά.

2. Πώς να μεγαλώσετε ένα δέντρο αβοκάντο από ένα λάκκο

 1. Αφαιρέστε προσεκτικά το κουκούτσι από το αβοκάντο. Αποφύγετε το ξύσιμο ή τον τραυματισμό της επιφάνειας του λάκκου, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βλάστηση.
 2. πλύνε το προσεκτικά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη σάρκα ή δέρμα.
 3. Τοποθετήστε το πυρήνα στο νερό : γεμίζουμε ένα δοχείο με νερό και τοποθετούμε το κουκούτσι του αβοκάντο μισοβυθισμένο στο νερό, με το μυτερή πλευρά προς τα πάνω. Χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδες για να κρεμάσετε τον πυρήνα πάνω από την άκρη του δοχείου εάν είναι απαραίτητο.
 4. Αλλάζετε το νερό τακτικά : κάντε το μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγετε το σχηματισμό μούχλας και βακτηρίων.
 5. Περιμένετε να φυτρώσει ο πυρήνας : μετά από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να εμφανιστεί μια μικρή ρωγμή στον πυρήνα, ακολουθούμενη από την ανάπτυξη μιας ρίζας. Περιμένετε μέχρι το τελευταίο να φτάσει μερικά εκατοστά σε μήκος πριν φυτέψετε το λάκκο.
 6. Φυτέψτε τον πυρήνα : γεμίστε μια κατσαρόλα με α μείγμα χώματος γλάστρας και κομπόστ. Φυτέψτε το κουκούτσι του αβοκάντο με την μυτερή πλευρά προς τα πάνω, αφήνοντας περίπου το μισό κουκούτσι πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Στερεώστε το χώμα γύρω από το λάκκο και ποτίστε το καλά.
 7. Φροντίστε το νεαρό φυτό : τοποθετήστε την κατσαρόλα σε α φωτεινό και ζεστό μέρος, αλλά αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως. Ποτίζετε τακτικά για να διατηρείται το έδαφος υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Στη συνέχεια, περιμένετε μέχρι το νεαρό φυτό να έχει μερικά φύλλα πριν το μεταφυτέψετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα ή το φυτέψετε έξω.
© iStock/Alexey Surgay

3. Κλαδέψτε ένα δέντρο αβοκάντο

Το κλάδεμα του δέντρου του αβοκάντο είναι σημαντικό για τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου και την τόνωση της ανάπτυξης νέων κλαδιών και νέων καρπών. Εδώ είναι τα βήματα για να κλαδέψετε ένα δέντρο αβοκάντο:

 1. Προσδιορίστε την κατάλληλη στιγμή για το κλάδεμα: η καλύτερη στιγμή για να κλαδέψετε το δέντρο του αβοκάντο είναι αρχή της άνοιξηςλίγο πριν την έναρξη της ενεργού ανάπτυξης του δέντρου.
 2. Απολυμάνετε τα εργαλεία κλαδέματός σας με οινόπνευμα ή χλωρίνη για να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας από δέντρο σε δέντρο.
 3. Αφαίρεση όλων νεκρά, άρρωστα ή κατεστραμμένα κλαδιά μέχρι το σημείο που ενώνουν τον κορμό ή ένα μεγαλύτερο κλαδί.
 4. Αραιώστε το δέντρο : Αφαιρέστε κλαδιά που διασταυρώνονται ή τρίβονται μεταξύ τους καθώς και εκείνα που μεγαλώνουν ευθεία προς τα κάτω ή εμποδίζουν την όρασή σας.
 5. Κλαδέψτε κλαδιά που είναι πολύ μακρύ ή μη ισορροπημένο το σχήμα του δέντρου. Κόψτε τα πλαϊνά κλαδιά για να προωθήσετε την όρθια ανάπτυξη και την ισορροπημένη διακλάδωση.
 6. Αποφύγετε να κλαδέψετε περισσότερο από το ένα τρίτο του δέντρου όλα ταυτόχρονα, καθώς αυτό μπορεί να στρεσάρει το φυτό και να εμποδίσει την ανάπτυξή του.

4. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Εάν το δέντρο αβοκάντο σας είναι στο έδαφος, μη διστάσετε να στρώσετε το πόδι του για το προστατέψτε από το κρύο. Στη συνέχεια, καλύψτε το με ένα χειμωνιάτικο πέπλο πάνω από το φύλλωμά του.

5. Ασθένειες και παράσιτα

Ένα δέντρο αβοκάντο μπορεί να εισβάλει από κόκκινα ακάρεα αράχνης ή λέπια έντομα. Για να τα εξαφανίσετε, ψεκάστε τα φύλλα του με νερό.

Τι γίνεται με το αβοκάντο, τον καρπό του δέντρου αβοκάντο;

Τα αβοκάντο είναι φρούτα πλούσια σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, κάλιο και μαγνήσιο. Χρησιμοποιούνται συχνά στη μεξικάνικη και νοτιοαμερικανική κουζίνα για την παρασκευή πιάτων όπως το γουακαμόλε και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή σε όλο τον κόσμο για τη νόστιμη γεύση τους και την υψηλή διατροφική τους αξία. Εκτός από τη διατροφική τους χρήση, τα αβοκάντο χρησιμοποιούνται επίσης σε προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης δέρματος για τις ενυδατικές και θρεπτικές τους ιδιότητες. Τα φύλλα και ο φλοιός του δέντρου αβοκάντο έχουν επίσης καταναλωθεί ιατρικά σε ορισμένους παραδοσιακούς πολιτισμούς για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

πώς να τα σπέρνουμε, να τα καλλιεργούμε και να τα συντηρούμε

Τι 10 λουλούδια εκκολάπτονται από το έδαφος και ανθίζουν πριν από τα υπόλοιπα την άνοιξη