Εμφανίστηκαν κηλίδες στα φύλλα ενός τριαντάφυλλου – τι να κάνετε και πώς να αντιμετωπίσετε τα φυτά

Η κηλίδα στα φύλλα είναι μια κοινή πάθηση πολλών καλλωπιστικών φυτών. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γιατί εμφανίζονται κίτρινες, μαύρες, άσπρες, καφέ, σκουριασμένες και κόκκινες κηλίδες στα φύλλα τριαντάφυλλου.

Εάν τα τριαντάφυλλά σας είναι στίγματα, τότε τα λουλούδια είναι άρρωστα ή πιεσμένα επειδή μεγαλώνουν σε ακατάλληλες συνθήκες. Ας καταλάβουμε τι να κάνουμε με αυτό.

Καφέ και καφέ κηλίδες στα τριαντάφυλλα

Οι καφέ κηλίδες στα φύλλα ενός τριαντάφυλλου αναρρίχησης συχνά δείχνουν καφέ κηλίδες (κερκοσπόρωση). Ωστόσο, συνήθως έχουν μαύρο περίγραμμα. Αυτή η μυκητιακή ασθένεια προκαλείται από υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Οι σκούρες καφέ κηλίδες μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν άλλες μυκητιασικές ασθένειες των τριαντάφυλλων: σεπτορίωση, πεστάλωση, φυλλοστέκωση. Σύμφωνα με τα εξωτερικά σημάδια των κηλίδων, αυτές οι παθήσεις είναι πολύ παρόμοιες, επομένως δεν έχει νόημα για τους αρχάριους να αναρωτιούνται ποια ασθένεια επιτέθηκε στο τριαντάφυλλο, αλλά είναι καλύτερο να εφοδιαστείτε με μυκητοκτόνα.

μαύρα στίγματα στα τριαντάφυλλα

Στις αρχές του καλοκαιριού, ειδικά αν έχει δροσιά και βρέχει, μπορεί να σχηματιστούν σκούρες κηλίδες στα φύλλα των τριαντάφυλλων, που σταδιακά συγχωνεύονται και μαυρίζουν. Σε αυτά τα σημεία εμφανίζονται συχνά οιδήματα στρογγυλεμένου ή επιμήκους σχήματος.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Αυτή η ασθένεια ονομάζεται μαύρη κηλίδα. Ο αιτιολογικός παράγοντας του είναι ένας μύκητας Τριαντάφυλλο Μαρσονίνα. Με την πάροδο του χρόνου, τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν, η ανοσία του φυτού μειώνεται, η ανθοφορία δεν εμφανίζεται.

Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τη μαύρη κηλίδα περονόσπορος. Αλλά με την τελευταία ασθένεια, οι κηλίδες στα φύλλα ενός τριαντάφυλλου μπορεί να είναι όχι μόνο μαύρες, αλλά και κοκκινοκαφέ, μοβ ή μοβ.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Τα τριαντάφυλλα με γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα είναι λιγότερο ευαίσθητα σε κηλίδες.

λευκές κηλίδες στα τριαντάφυλλα

Η πιο κοινή αιτία λευκών κηλίδων στα φύλλα τριαντάφυλλου είναι ένας μύκητας. Sphaerotheca pannosaπου καλεί ωίδιο. Επηρεάζει όχι μόνο τα φύλλα, αλλά και τους οφθαλμούς, τους βλαστούς, τους καρπούς των φυτών.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Αρχικά, ένας λευκός ιστός αράχνης ή μια σκόνη επικάλυψης εμφανίζεται στα προσβεβλημένα τριαντάφυλλα. Αργότερα γίνεται καφέ-γκρι. Τα σπόρια του μύκητα σχηματίζονται όλο το καλοκαίρι και μεταφέρονται από τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις. Τα φύλλα των άρρωστων τριαντάφυλλων κατσαρώνουν, τα φυτά εξασθενούν και κινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η υγρασία, οι πυκνωμένες φυτεύσεις, η περίσσεια αζώτου, η έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Εάν εμφανίζονται μικρές λευκές κηλίδες και κηλίδες στην επάνω πλευρά των φύλλων του τριαντάφυλλου, τότε ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι τριαντάφυλλο φύλλου. Αυτό το κίτρινο έντομο (μήκους έως 4 mm) είναι εύκολο να εντοπιστεί. Κρύβεται στο πίσω μέρος του φύλλου κατά μήκος των φλεβών και αν το φυτό κουνηθεί, ο τζίτζικας πηδά γρήγορα ή πετάει μακριά.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Τα τζιτζίκια τρώνε τη σάρκα των φύλλων και ρουφούν το χυμό τους. Εμφανίζονται συνήθως σε πολύ ξηρό και ζεστό καιρό. Τα συστηματικά εντομοκτόνα (για παράδειγμα, Aktara) θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το παράσιτο.

κίτρινες κηλίδες στα τριαντάφυλλα

Το κιτρίνισμα των φύλλων οφείλεται συχνότερα σε ανεπάρκεια καλίου και/ή σιδήρου. Σε αυτή την περίπτωση, οι άκρες των φύλλων κιτρινίζουν και οι φλέβες παραμένουν πράσινες. Με την πάροδο του χρόνου, τα νεαρά φύλλα γίνονται κοκκινωπά-μοβ. Τα περισσότερα από τα στοιχεία λείπουν τριαντάφυλλα που φυτρώνουν σε αμμώδη και τυρφώδη εδάφη.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Για να σωθούν τα λουλούδια, πρέπει να ταΐζονται με λιπάσματα ποτάσας (για παράδειγμα, θειικό κάλιο ή μαγνησία καλίου) με ρυθμό 1 κουταλιά της σούπας. ανά 10 λίτρα νερού και 2-3 φορές την εποχή, πραγματοποιήστε διαφυλλική λίπανση με σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο ή σύνθετο λίπασμα Fertika Universal (1 κουταλιά της σούπας ανά 10 λίτρα νερού).

Το κιτρινοπράσινο στίγμα, που εμφανίζεται κυρίως στα κάτω φύλλα, είναι σημάδι ιός μωσαϊκού τριαντάφυλλου. Ως αποτέλεσμα, τα φύλλα πέφτουν πρόωρα, ο αριθμός των βλαστών μειώνεται.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Ένα άρρωστο φυτό δεν μπορεί να σωθεί. Θα είναι δυνατό να αποφευχθεί η ασθένεια εάν επιλέξετε προσεκτικά σπορόφυτα υψηλής ποιότητας και κατά το κλάδεμα και τον εμβολιασμό, απολυμάνετε το εργαλείο με ένα ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Κόκκινες κηλίδες στα τριαντάφυλλα

Φωτεινά μωβ και φύλλα κερασιάς εμφανίζονται συχνά σε τριαντάφυλλα “ηλιοθεραπείας”. Τα φυτά που δεν τους αρέσει το έντονο φως ή απλά δεν το έχουν συνηθίσει καλύπτονται με κόκκινες κηλίδες – ηλιακό έγκαυμα.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Τέτοια τριαντάφυλλα πρέπει να σκιαστούν ή να μεταμοσχευθούν σε νέο μέρος.

Επίσης, κόκκινες κηλίδες στα φύλλα ενός τριαντάφυλλου μπορεί να εμφανιστούν λόγω έλλειψης τόσο σημαντικών στοιχείων όπως φώσφορο, μαγνήσιο, άζωτο.

κηλίδες σε φύλλα τριαντάφυλλου

Με ανεπάρκεια φωσφόρου, τα φυτά πρέπει να τρέφονται με υπερφωσφορικό (1 κουταλιά της σούπας ανά 10 λίτρα νερού), θειικό μαγνήσιο ή τέφρα πρέπει να προστίθεται στο έδαφος για να αναπληρωθεί το μαγνήσιο και ο ψεκασμός λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο στα φύλλα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση έλλειψη αζώτου.

Σκουριασμένα σημεία στα τριαντάφυλλα

Η πιο κοινή αιτία πορτοκαλί κηλίδων στα φύλλα τριαντάφυλλου είναι μια μυκητιακή ασθένεια που ονομάζεται σκουριά. Πρώτον, την άνοιξη, εμφανίζονται κίτρινο-πορτοκαλί φυμάτιοι στο πίσω μέρος των φύλλων – μέρη όπου συσσωρεύονται σπόρια. Με την πάροδο του χρόνου, τα μολυσμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Το καλοκαίρι και αρχές Σεπτεμβρίου σχηματίζονται πιο σκούρες (σκουριασμένες-καφέ) κηλίδες.

Η υψηλή υγρασία συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου και ο ξηρός καιρός, αντίθετα, αναστέλλει την εξάπλωση των μυκητιακών σπορίων.

Πώς να φροντίσετε τα τριαντάφυλλα μετά την ανθοφορία

Πώς να αντιμετωπίσετε τις μυκητιασικές ασθένειες των τριαντάφυλλων;

Όλα τα φύλλα (συμπεριλαμβανομένων των πεσμένων) και οι μίσχοι με κηλίδες πρέπει να αφαιρεθούν και να καούν και είναι επιθυμητό να κόψετε τους βλαστούς στο επίπεδο 2-3 μπουμπουκιών από τη βάση. Εναλλακτικά (με ένα διάστημα 7-10 ημερών), επεξεργαστείτε τους θάμνους με παρασκευάσματα που περιέχουν πενκοναζόλη (Topaz) ή διφαινοκοναζόλη (Skor, Chistotsvet). Επίσης, αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις αρχές της άνοιξης για την πρόληψη μυκητιακών ασθενειών.

Οι θάμνοι πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία το βράδυ. Πριν την απολύμανση, αξίζει να ποτίζετε το φυτό κάτω από τη ρίζα. Ακόμη και όταν εξαφανιστούν οι κηλίδες στα φύλλα του τριαντάφυλλου, θα πρέπει να συνεχίσετε να επιθεωρείτε τακτικά τα φυτά, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επανέλθουν τα συμπτώματα.

Με σοβαρή ζημιά, τα φυτά δεν υπόκεινται σε επεξεργασία. Πρέπει να σκάψουν και να καούν πριν η μόλυνση εξαπλωθεί σε υγιή δείγματα.

Για την αποφυγή ασθενειών των τριαντάφυλλων, το έδαφος στον κήπο με τριανταφυλλιές θα πρέπει να καλύπτεται με κομμένο κομμένο γρασίδι και πριν από κάθε άνθηση, πρέπει να γίνεται επίδεσμος με 0,3% διάλυμα υπερφωσφορικού εκχυλίσματος και 0,3% διάλυμα νιτρικού καλίου μέχρι τα φύλλα είναι τελείως βρεγμένα. Και την άνοιξη, οι θάμνοι και το έδαφος κάτω από αυτούς πρέπει να ψεκαστούν με θειικό σίδηρο 3%.

Ένα διάλυμα χαλκού-σαπουνιού βοηθά επίσης πολύ: 200 g σαπουνιού και 20 g θειικού χαλκού ανά 10 λίτρα νερού. Επίσης, μην ξεχνάτε το τακτικό κλάδεμα των τριαντάφυλλων, την αραίωση των θάμνων και την έγκαιρη αφαίρεση όλων των παλιών και ξηρών βλαστών.

Φύτευση δενδρυλλίων βατόμουρου την άνοιξη | Όμορφο σπίτι και κήπος

Γιατί να κόψετε τα φύλλα από τα αγγούρια;