Ημερολόγιο φροντίδας φράουλας από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Οι φράουλες ή οι φράουλες κήπου είναι το πιο αγαπημένο μούρο στον κήπο, το οποίο απαιτεί συνεχή προσοχή. Και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο “φύλλο εξαπάτησης” για τους κηπουρούς σχετικά με το πώς να φροντίζουν τις φράουλες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Πολύ χρήσιμο πράγμα! Απολαμβάνω!

Αρχίζουν να φροντίζουν το κρεβάτι της φράουλας ακόμη και πριν λιώσει τελείως το χιόνι (συνήθως τον Μάρτιο) και τελειώνουν την εργασία με την έναρξη του παγετού.

Μάρτιος

Όταν έρχονται οι πρώτες ζεστές μέρες και το χιόνι λιώνει μερικώς από τα κρεβάτια, οι φράουλες καλύπτονται με πλαστική μεμβράνη ή αγροΐνα. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάρετε μια πρώιμη συγκομιδή μούρων.

Το υλικό κάλυψης τοποθετείται σε τόξα έτσι ώστε να παραμένει ένα κενό αέρα μεταξύ αυτού και των φυτών. Σημειώστε: όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του αέρα κάτω από το καταφύγιο, τόσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία που θα αντέξουν οι θάμνοι φράουλας.

Μόλις λιώσει τελείως το χιόνι, το κρεβάτι καθαρίζεται: τα αποξηραμένα φύλλα και οι μίσχοι λουλουδιών αφαιρούνται και τα υπολείμματα του μουστακιού κόβονται με ψαλίδι. Στα μέρη όπου φύτρωσαν οι νεκροί θάμνοι φυτεύονται νεαρές ροζέτες.

Μετά την αποκατάσταση των κρεβατιών, πραγματοποιείται προληπτική θεραπεία από ασθένειες και παράσιτα. Οι φυτεύσεις ψεκάζονται με 1% υγρό Bordeaux ή οποιοδήποτε παρασκεύασμα με βάση τη χορωδία.

Όταν η γη ξεπαγώσει, το χώμα χαλαρώνει στο κρεβάτι της φράουλας. Αυτό θα διατηρήσει την υγρασία που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε αυτό. Ταυτόχρονα, οι θάμνοι είναι ελαφρώς φουσκωμένοι έτσι ώστε το ριζικό σύστημα να αναπτύσσεται πιο γρήγορα.

Απρίλιος

Εάν σκοπεύετε να φυτέψετε φράουλες την άνοιξη, κάντε το όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τον Απρίλιο, ο καιρός είναι διαφορετικός: μερικές φορές στα μέσα της άνοιξης υπάρχει ακόμα ένα πυκνό στρώμα χιονιού και μερικές φορές αυτή τη στιγμή οι μπουμπούκια ανθίζουν ήδη με δύναμη και κύρια. Επομένως, όταν ορίζετε την κατάλληλη ώρα για φύτευση φράουλας, καθοδηγούνται περισσότερο όχι από τον χρόνο, αλλά από τις καιρικές συνθήκες.

Τα σπορόφυτα φράουλας φυτεύονται την άνοιξη. Είναι σημαντικό μέχρι αυτή τη στιγμή το έδαφος να έχει χρόνο να ζεσταθεί περίπου στους 10 ° C.

Όταν οι φράουλες αρχίζουν να αναπτύσσονται, οι φυτεύσεις καλύπτονται με οργανική ύλη ή ειδική μεμβράνη επικάλυψης. Κατά την περίοδο της μαζικής ανάπτυξης του φυλλώματος, πραγματοποιείται μια δεύτερη προληπτική θεραπεία κατά των ασθενειών.

Εάν εμφανίστηκαν επιβλαβή έντομα τον Απρίλιο, οι θάμνοι ψεκάζονται με χημικά εντομοκτόνα (Aktellik, Teldor, Envidor, Calypso κ.λπ.). Επίσης πρόσφατα, το σύνθετο παρασκεύασμα Teovit Jet, ένα μυκητοκτόνο επαφής και ακαρεοκτόνο, έχει αποδειχθεί καλά.

Εάν οι θάμνοι φράουλας κήπου έχουν αναπτυχθεί σε ένα μέρος για περισσότερα από 3 χρόνια, θα χρειαστούν top dressing. Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, οι φράουλες κήπου χρειάζονται αζωτούχα λιπάσματα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας χρειάζονται λιπάσματα φωσφόρου και μετά την καρποφορία χρειάζονται λιπάσματα αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

Μπορεί

Οι φράουλες κήπου που καλλιεργούνται σε σήραγγες αερίζονται καθημερινά έτσι ώστε τα φυτά να μην υπερθερμαίνονται κάτω από τις ακτίνες του ανοιξιάτικου ήλιου. Το πρωί, το ένα ή και τα δύο άκρα είναι ελαφρώς ανοιχτά και κλειστά το βράδυ.

Οι φράουλες που καλλιεργούνται σε ανοιχτό χωράφι καλύπτονται με spunbond τη νύχτα, καθώς οι παγετοί της άνοιξης (και μερικές φορές ακόμη και μια πτώση της θερμοκρασίας στον 1 ° C) μπορούν να σκοτώσουν τα φυτά.

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φραουλών, μπορεί να εμφανιστούν σχισμές φράουλας. Οι θάμνοι ψεκάζονται με έγχυμα σκόρδου ή άλλες λαϊκές θεραπείες για τον έλεγχο των παρασίτων.

Ο Μάιος είναι συχνά ξηρός. Για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών και τον σχηματισμό καρπών, το κρεβάτι της φράουλας ποτίζεται τακτικά. Το δεύτερο μισό του Μαΐου (ανάλογα με την περιοχή και τον καιρό), οι φράουλες πρώιμων ποικιλιών αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Η συγκομιδή της καλλιέργειας γίνεται έγκαιρα, στη συνέχεια το πότισμα γίνεται μετά τη συλλογή ώριμων μούρων.

Εάν αυτή τη στιγμή υπάρχουν συχνά έντονες βροχοπτώσεις, τα φυτά προστατεύονται από τη σήψη και το ωίδιο. Και επίσης, εάν είναι απαραίτητο, ζιζάνια.

Τον Μάιο, οι φράουλες κήπου αρχίζουν να παράγουν ενεργά μουστάκια, τα οποία παίρνουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από το φυτό. Εάν καλλιεργείτε φράουλες για μούρα και όχι για πολλαπλασιασμό, τότε οι τρύπες πρέπει να αφαιρούνται τακτικά.

Προσαρμόζοντας σωστά τον αριθμό των μουστακιών στους θάμνους, μπορείτε να πάρετε τόσο υλικό φύτευσης όσο και καλή συγκομιδή μούρων.

Ιούνιος

Συνεχίστε τη συγκομιδή. Στο δεύτερο μισό του μήνα αρχίζουν να καρποφορούν οι όψιμες ποικιλίες. Για να μην λερωθούν και να μην σαπίσουν τα μούρα, τοποθετείται μαύρο μη υφαντό υλικό κάτω από τους θάμνους ή ψεκάζονται ροκανίδια. Αυτό βοηθά στην προστασία των φραουλών από τη γκρίζα μούχλα και τα ζιζάνια.

Επίσης τον Ιούνιο, οι πρίζες φράουλας ριζώνονται σε ξεχωριστά κύπελλα ή κασέτες. Τέτοια φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε νέο μέρος σε 2-3 εβδομάδες.

Ιούλιος

Μετά το τέλος της καρποφορίας, όλα τα παλιά, άρρωστα και κατεστραμμένα φύλλα αφαιρούνται από τους θάμνους. Το κρεβάτι είναι καλά ποτισμένο, το χώμα γύρω από τους θάμνους χαλαρώνει και όλα τα πλεονάζοντα μουστάκια αφαιρούνται από αυτά.

Τον Ιούλιο, ένα ακάρεα φράουλας μπορεί να εγκατασταθεί σε θάμνους φράουλας. Τα φύλλα κόβονται από κατεστραμμένα φυτά και καίγονται. Στη συνέχεια, ολόκληρο το κρεβάτι ψεκάζεται με νερό (περίπου 60 ° C) ή ζεστό διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Εάν εμφανιστούν άλλα έντομα στα φυτά, οι θάμνοι της φράουλας ψεκάζονται με χημικά ή βιολογικά εντομοκτόνα. Μπορείτε επίσης να καταφύγετε σε λαϊκά ασφαλή μέσα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φράουλες επηρεάζονται συχνά από κηλίδες, ωίδιο και γκρίζα σήψη. Το 1% υγρό Bordeaux με την προσθήκη κολλοειδούς θείου (100 g του φαρμάκου ανά 10 λίτρα νερού) βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Αύγουστος

Στο τέλος του καλοκαιριού, το έδαφος χαλαρώνει βαθιά σε ένα κρεβάτι φράουλας και εφαρμόζεται σύνθετο λίπασμα: 1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε θάμνο. Μέχρι το τέλος του μήνα, τελειώνουν το φύτεμα του μουστακιού, οι θάμνοι ποτίζονται τακτικά.

Στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το έγκαιρο πότισμα του κήπου με φράουλες.

Σεπτέμβριος

Αυτό το μήνα σχηματίζονται μπουμπούκια ανθέων, από τα οποία θα εμφανιστούν μούρα το επόμενο έτος. Επομένως, τον Σεπτέμβριο είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να ποτίζετε τα φυτά.

Οκτώβριος

Τον Οκτώβριο δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τα φυτά που θα τα βοηθήσουν να ξεχειμωνιάσουν καλά. Για να γίνει αυτό, τα κρεβάτια ποτίζονται, το χώμα χαλαρώνει, τα ζιζάνια αφαιρούνται. Οι θάμνοι φράουλας πασπαλίζονται με τύρφη, χούμο ή λίπασμα.

Νοέμβριος

Όταν το ανώτερο στρώμα του εδάφους (σε βάθος 5-7 cm) παγώσει, τα κρεβάτια καλύπτονται. Αυτό θα αποτρέψει την ώθηση των φυτών από το έδαφος. Για να συγκρατηθεί το χιόνι, από πάνω τοποθετούνται θαμνόξυλο, φύλλα αγκινάρας Ιερουσαλήμ, μίσχοι βατόμουρου ή καλαμποκιού. Σε αυτή τη μορφή, οι φράουλες πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Χάρη στη σωστή και έγκαιρη εργασία για τη φροντίδα των φραουλών, θα είστε σε θέση να καλλιεργήσετε ένα υγιές φυτό και να συγκομίσετε μια καλή συγκομιδή γλυκών μούρων. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και θα είστε καλά!

Ανθισμένα clematis – ένα μικρό μυστικό για κάθε κηπουρό

Κλάδεμα σταφίδας το φθινόπωρο | Όμορφο σπίτι και κήπος