Η οξιά: ανακαλύψτε τον βρώσιμο καρπό της οξιάς

Η οξιά είναι γνωστό δέντρο, γιατί εποικίζει τα δάση μας. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι παράγει εδώδιμους καρπούς που ονομάζονται οξιές. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξιά, τον καρπό της οξιάς.

Συγκομιδές

Οι καρποί έχουν τριγωνικό σχήμα και σχηματίζονται την άνοιξη σε μορφή ψεύτικες. Όταν φτάνει το φθινόπωρο, οι τελευταίοι σκίζονται και ρίχνουν τους καρπούς στο έδαφος, γενικά τον μήνα Σεπτέμβριος.

Ανάλογα με τον καιρό, ωστόσο, ο χρόνος πτώσης των καρπών μπορεί να διαφέρει. Πράγματι, ο παγετός ή η δυνατή βροχή επηρεάζουν το άνοιγμα των ζωυφίων. Μόλις πέσει, ο καρπός είναι αναγνωρίσιμος από το αρκετά γυαλιστερό καφέ του χρώμα και το μέγεθός του 2 cm. Σε αυτόν τον καρπό είναι που βρίσκουμε τον βρώσιμο σπόρο.

Πρέπει να ξέρετε ότι μόνο δέντρα που είναι τουλάχιστον 30 αι μπορεί να παράγει καρπούς.

Credits : Ivan Kovbasniuk / iStock

Διατήρηση

Όταν πηγαίνετε για οξιές, είναι καλύτερο να τα μαζεύετε όταν ο καιρός είναι ξηρός. Αφού ανακτηθούν, αφήστε τα να στεγνώσουν σε στεγνό μέρος σε ένα τελάρο, έτσι ώστε η ροή του αέρα να είναι βέλτιστη. Δώσε προσοχή στο τρωκτικά αν τα αποθηκεύσετε σε σοφίτα.

Μόλις στεγνώσουν δεν διατηρούνται πολύ καλά, πρέπει να καταναλωθούν γρήγορα αφαιρώντας το δέρμα.

Τα οφέλη αυτού του φρούτου

Οι καρποί της οξιάς είναι πολύ θερμιδικοί, περίπου 576 kcal ανά 100g. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Προσοχή, όμως, στο λεπτό δέρμα που τα καλύπτει, γιατί περιέχει α δύσπεπτη ουσία. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες λόγω της φαγίνης που περιέχει. Αν και αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Τα οξιά φυσικά τα καταναλώνουν οι διαφορετικοί ζώα του δάσους. Για τον άνθρωπο, τρώγονται ωμά ή ψητά σε τηγάνι χωρίς λίπος.

Η γεύση του αλευριού είναι κοντά στο φουντούκι ή το κάστανο. Υπάρχει επίσης φασολέλαιο που συμπιέζεται στις ορεινές περιοχές. Πρόκειται για ένα μάλλον σπάνιο λάδι που προσφέρει πιο δυνατό άρωμα ξηρών καρπών από αυτό του ίδιου του καρυδέλαιου! Χρησιμοποιείται σε μάλλον δασικά πιάτα που αποτελούνται από μανιτάρια και κυνήγι.

δροσερός
Credits: Stefan Sutka / iStock

Πώς να έχετε ένα όμορφο γκαζόν σε 5 βήματα;

φύτευση, καλλιέργεια, κλάδεμα, φροντίδα και συγκομιδή