Θηλυκοί και αρσενικοί θάμνοι φράουλας: ποιες είναι οι διαφορές

Συχνά από τους κηπουρούς μπορείτε να ακούσετε ότι υπάρχουν θηλυκοί και αρσενικοί θάμνοι φράουλας. Μια γειτόνισσα στη χώρα μιλά συνεχώς για το πώς απομακρύνει αλύπητα τα «αγόρια». Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε σε τι βασίζεται αυτή η διαίρεση, αν είναι σωστή και γιατί να διακρίνουμε καθόλου τους θάμνους φράουλας.

Θηλυκοί και αρσενικοί θάμνοι φράουλας

Εάν εμβαθύνετε στη βοτανική, μπορείτε να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η γενικά αποδεκτή διαίρεση δεν είναι απολύτως σωστή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν θηλυκοί ή αρσενικοί θάμνοι φράουλας. Αυτό το φυτό είναι αμφιφυλόφιλο – σε ένα λουλούδι υπάρχουν και ύπεροι και στήμονες.

Ωστόσο, χρειάζεται διασταυρούμενη επικονίαση. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θάμνοι-αγόρια ή θάμνοι-κορίτσια, οι ιδιότητες ορισμένων «ιδιωτών» εξακολουθούν να είναι διαφορετικές. Το γεγονός είναι ότι μερικοί είναι ικανοί να παράγουν μούρα, άλλοι μπορούν να επικονιάσουν γειτονικά φυτά με τη βοήθεια εντόμων. Υπάρχουν λόγοι για αυτό.

 1. Αποκλίσεις στην ανάπτυξη των θάμνων. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα φυτά αναπτύσσονται είτε σύμφωνα με τον θηλυκό είτε τον αρσενικό τύπο. Δεν συμβαίνει πολύ συχνά.
 2. μόλυνση φυτειών. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι δύσκολο να διακριθούν από τις καρποφόρες. Ωστόσο, δίνουν κυρίως μουστάκια. Είναι αυτά τα αχρεία που πρέπει να αφαιρεθούν από τον κήπο, ώστε να μην παραγκωνίζουν τους αξιοπρεπείς, παραγωγικούς θάμνους.
φροντίδα για φράουλες στον κήπο

Καταπολέμηση ζιζανίων

Είναι θάμνοι ζιζανίων που οι κηπουροί αποκαλούν λανθασμένα «αρσενικά». Τέτοιοι θάμνοι εμφανίζονται υπό ορισμένες συνθήκες. Εάν ένα ώριμο μούρο πέσει ή χαθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκομιδής, οι σπόροι θα πέσουν από αυτό και θα φυτρώσουν. Οι βλαστημένοι σπόροι στη συνέχεια υφίστανται “Μεντελιανή διάσπαση” και εμφανίζονται θάμνοι με διαφορετικές ιδιότητες.

Το γεγονός είναι ότι οι φράουλες είναι ένα τεχνητά εκτρεφόμενο φυτό. Δεν έχει άγρια ​​ανάλογα: είναι υβρίδιο όχι καν ποικιλιών, αλλά ειδών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάτι περίεργο μπορεί να προκύψει από τους σπόρους που βλασταίνουν.

φροντίδα φράουλας

Γιατί είναι επικίνδυνοι οι θάμνοι των ζιζανίων; Πρώτον, κληρονομούν τις ιδιότητες ενός ξεχασμένου είδους και η παραγωγικότητα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές τις ιδιότητες. Δεύτερον, αν τους αφήσετε να πολλαπλασιαστούν και να εξαναγκάσετε τους καλούς καρποφόρους θάμνους, τότε ένα κρεβάτι φράουλας δεν θα δώσει μια ζουμερή συγκομιδή, αλλά μόνο μικρά μούρα χωρίς ζάχαρη. Υπάρχουν μορφές ζιζανίων που δεν παράγουν καθόλου μούρα.

Για να αποφευχθεί η απώλεια απόδοσης, τα κρεβάτια πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από άχρηστους θάμνους. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή.

 1. Βρίσκουμε ένα θάμνο ζιζανίων.
 2. Το αφαιρούμε μαζί με το μουστάκι και τις ρίζες. Αυτό το κάνουμε προσεκτικά, στρίβοντας το φυτό για να μην καταστρέψουμε τους γειτονικούς θάμνους.
 3. Οι λάκκοι που σχηματίστηκαν στη θέση των αφαιρεθέντων θάμνων καλύπτονται με χώμα.
φροντίδα φράουλας

Πώς να υπολογίσετε άγονους θάμνους

 1. Την άνοιξη, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πόσοι μίσχοι σχηματίστηκαν σε κάθε θάμνο. Εκείνοι με τους περισσότερους μίσχους λουλουδιών υπόσχονται συγκομιδή. Πρέπει να σημειωθούν με μανταλάκια και να αφήσουν 1-2 μουστάκια για να διατηρηθεί ο αριθμός των καλών θάμνων.
 2. Όσοι θάμνοι δεν έχουν μίσχους λουλουδιών και πολλά μουστάκια αφαιρούνται από τον κήπο. Έτσι θα αφαιρέσουμε το Zhmurka και το Dubnyak – τα κύρια ζιζάνια.
 3. Όταν τα μούρα αρχίζουν να ωριμάζουν, παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξή τους. Εάν οι καρποί είναι μικροί και άγευστοι, τα φύλλα είναι λεπτά και θαμπά και ο ίδιος ο θάμνος είναι πολύ εκτεταμένος, πιθανότατα είναι Bakhmutka. Είναι επίσης μια ανεπιθύμητη φιλοξενούμενη στη φυτεία.
  θάμνοι φράουλας χωρίς μούρα
 4. Σκούρο κόκκινοι καρποί με βαθιά φυτεμένους σπόρους, πολλές ροζέτες και βλαστούς είναι χαρακτηριστικά της ποικιλίας Suspension. Είναι επίσης καλύτερο να τα αφαιρέσετε.
 5. Εν ολίγοις, αξίζει να αφαιρέσουμε οτιδήποτε δεν μοιάζει με την ποικιλία που αγοράσαμε και φυτέψαμε.
 6. Είναι πολύ σημαντικό: είναι καλύτερα να μην αφήνετε σάπια, χαλασμένα ή υπερώριμα φρούτα στον κήπο, αλλά να τα πετάτε.
πώς να καλλιεργήσετε μεγάλες φράουλες

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το όλο νόημα της διαίρεσης σε θηλυκούς και αρσενικούς θάμνους φράουλας. Για να ευχαριστήσει η συγκομιδή, στο θέμα του πώς να καλλιεργήσετε μεγάλες φράουλες, χρειάζεται μόνο να υπολογίσετε έγκαιρα τους άγονους θάμνους και να τους ξεφορτωθείτε. Έτσι θα ανοίξετε χώρο για καρποφόρα φυτά. Συνιστούμε επίσης να διαβάσετε ένα άρθρο για το πώς να αυξήσετε την απόδοση των φραουλών.

πώς να καλλιεργήσετε μεγάλες φράουλες

Πώς φροντίζετε τον κήπο με τις φράουλες σας; Θα χαρούμε πολύ αν μας το πείτε στα σχόλια και μοιραστείτε πολύτιμες συμβουλές που θα φανούν χρήσιμες σε άλλους κηπουρούς. Σας ευχόμαστε μια πλούσια και νόστιμη σοδειά!

5 ιδιωτικά αλλά κρίσιμα λάθη στην Daylily Growing

Τα μήλα σαπίζουν ακριβώς πάνω στο δέντρο – ποιος είναι ο λόγος και τι πρέπει να γίνει