Καλλιέργεια φραουλών σε σωλήνες PVC κάθετα

Πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού ονειρεύονται να φυτέψουν κυριολεκτικά τα πάντα στον χώρο τους. Δυστυχώς, η φαντασία τους περιορίζεται από τη μικρή έκταση της γης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για καλλιέργειες κήπου όπως οι φράουλες. Για να προσφέρετε στον εαυτό σας μια αξιοπρεπή συγκομιδή αυτού του νόστιμου μούρου με ελάχιστο κόστος εκφόρτωσης ή απλά να διακοσμήσετε το οικόπεδό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθετη καλλιέργεια φράουλας. Οι φράουλες σε σωλήνες pvc αναπτύσσονται αρκετά καλά και ο ιστότοπός σας, χάρη σε αυτήν την ιδέα, θα φαίνεται ενδιαφέρον.

Βασικοί κανόνες για την καλλιέργεια φράουλας σε σωλήνες στη χώρα

Κατά κανόνα, η επιλογή του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για αυτή τη μέθοδο καλλιέργειας φραουλών δεν είναι κρίσιμη. Μπορεί να είναι σωλήνες από διάφορα υλικά. Δεν έχει σημασία σε ποιο σωλήνα θα φυτευτούν κάθετα οι φράουλες, το κύριο πράγμα είναι να το κάνετε σωστά και τότε το αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να έρθει. Εάν πρόκειται να εξοπλίσετε τα κρεβάτια με αυτόν τον τρόπο, μην ξεχνάτε την πιθανή εκροή υπερβολικού νερού κατά την άρδευση και την ανάγκη για ομοιόμορφο φωτισμό κάθε φυτού σε όλο τον κήπο.

Τι χρειάζεστε για ένα κάθετο κρεβάτι από σωλήνες για φράουλες

 • Ηλεκτρικό τρυπάνι;
 • Λεπτός σωλήνας για άρδευση διαμέτρου 15 mm.
 • Σωλήνας PVC διαμέτρου 100 mm ή 150 mm, μήκους 1,2 – 1,5 μέτρων.
 • Βύσμα για σωλήνα ποτίσματος.
 • Λεπτή κάλτσα από ύφασμα ή νάιλον για το τύλιγμα ενός σωλήνα ποτίσματος.
 • Μαχαίρι και σχοινί?
 • Καλό γόνιμο έδαφος για φράουλες.
 • Στραγγίστε περίπου 1 λίτρο.
 • Διάφορες ποικιλίες φράουλας.
 • Αρκετοί θάμνοι λουλουδιών για καλλιέργεια σε γλάστρες – αμπελώδης πετούνια ή νάτρινο.

Πώς να προετοιμάσετε ένα κάθετο κρεβάτι για φράουλες από σωλήνα PVC και πώς να φυτέψετε φράουλες κάθετα σε σωλήνες.

Οι σωλήνες PVC είναι οι καλύτεροι για τη δημιουργία κάθετων κρεβατιών φράουλας. Για να καλλιεργήσετε φράουλες σε σωλήνες κάθετα, πρέπει να πάρετε δύο σωλήνες διαφορετικής διαμέτρου.

Σε ένα στενό ανοίγουμε μικρές τρύπες από τις οποίες θα ρέει νερό στις φράουλες, χωρίς να φτάνει περίπου το ένα τρίτο στον πάτο. Έτσι, προετοιμάζουμε το σύστημα άρδευσης για τα φυτά μας.

Για να μην φράξουν οι τρύπες, πρέπει να τυλιχτούν με ένα λεπτό πανί μέσα από το οποίο θα διαρρεύσει καλά το νερό, για παράδειγμα, νάιλον ή υλικό κάλυψης. Τυλίγουμε το ύφασμα σε ένα λεπτό σωλήνα και το στερεώνουμε με ένα σχοινί. Το κάτω άκρο του σωλήνα πρέπει να είναι βουλωμένο με φελλό, έτσι ώστε το νερό να μην ρέει προς τα κάτω. Ο πρώτος σωλήνας είναι έτοιμος.

Μαζεύουμε έναν σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου και με ένα τρυπάνι κάνουμε τρύπες με τέτοια διάμετρο ώστε να φυτευτεί εκεί ένα δενδρύλλιο. Η απόσταση μεταξύ τέτοιων “παραθύρων” πρέπει να είναι περίπου 20 cm και τα ίδια δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά στο έδαφος.

Απομένει να κλείσετε την κάτω τρύπα αυτού του σωλήνα και να την τοποθετήσετε κάθετα. Ως βάση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη γλάστρα ή να σκάψετε στο έδαφος. Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, πρέπει να γίνει η ακόλουθη ενέργεια: πρέπει να εισαγάγετε το στενό τμήμα του σωλήνα στο μακρύ μέρος και στη συνέχεια να γεμίσετε την απόσταση μεταξύ των τοίχων τους με χώμα.

Μένει να φυτέψουμε τις φράουλες κάθετα στις τρύπες. Κατά τη φύτευση, εμβαθύνετε τους θάμνους της φράουλας μόνο μέχρι το σημείο ανάπτυξης, μην το εμβαθύνετε πολύ. Τις πρώτες μέρες, μετά τη φύτευση, οι φράουλες θα φαίνονται γερασμένες, αλλά μετά θα ριζώσουν και θα ισιώσουν τα φύλλα τους. Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η καλλιέργεια φράουλας σε σωλήνες PVC κάθετα έχει ξεκινήσει.

Ποια φράουλα να φυτέψω κάθετα

Η κάθετη φύτευση φράουλας απαιτεί προσεκτική επιλογή νεαρών φυτών. Για αυτό, χρησιμοποιούνται σπορόφυτα, στα οποία τα ριζώματα αναπτύσσονται όχι περισσότερο από 10 εκ. Πριν από τη φύτευση, διατηρούνται σε δροσερό μέρος για μια εβδομάδα. Όταν φυτεύετε σε τρύπες σωλήνων, βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός της ρίζας του φυτού δεν είναι βαθύτερος από το επίπεδο του εδάφους και το ριζικό σύστημα τοποθετείται κατακόρυφα στην τρύπα φύτευσης χωρίς να λυγίζει.

Φροντίδα για φράουλες σε κάθετα κρεβάτια

Η φύτευση φραουλών κάθετα σε σωλήνες δεν είναι δύσκολη, όπως και η διαδικασία περαιτέρω φροντίδας. Απλώς μην ξεχνάτε ορισμένους κανόνες – και η υψηλή απόδοση μαζί με μια όμορφη θέα είναι εγγυημένη για εσάς.

 1. Μην πλημμυρίζετε τα φυτά. Λόγω του κλειστού χώρου, τα ριζώματα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε σήψη ή προσβολή μυκήτων.
 2. Προσέξτε να μην πέσει νερό στα λουλούδια και τα μούρα κατά την ανθοφορία και την ωρίμανση των καρπών.
 3. Μην ξεχνάτε ότι διάφορα παράσιτα μπορούν να εγκατασταθούν δίπλα ή πάνω στα κρεβάτια σας. Για να απαλλαγείτε από αυτά και να μην χάσετε τη συγκομιδή, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε το φυτό πριν από την ανθοφορία και μετά την ωρίμανση των μούρων.

Φωτεινό στοιχείο στο σχεδιασμό τοπίου

Εκτός από την εξοικονόμηση χώρου στο εξοχικό σας, καλλιεργώντας φράουλες κάθετα σε σωλήνες PVC, δημιουργείτε επίσης ένα πρωτότυπο διακοσμητικό στοιχείο για τον κήπο σας. Τοποθετώντας αρκετούς σωλήνες με φράουλες κατά μήκος του φράχτη, ενώ συμπληρώνετε την εξωτερική εικόνα του σωλήνα με διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, θα έχετε κάτι σαν πραγματικό φράχτη που θα σας ενθουσιάσει με την εμφάνισή του και στη συνέχεια με αρωματικά μούρα.

Μπορείτε να φυτέψετε φράουλες κάθετα όχι μόνο σε σωλήνες PVC, αλλά και σε κουβάδες, βάζοντάς τες το ένα πάνω στο άλλο και ανοίγοντας τρύπες. Μέσα σε ένα κάθετο κρεβάτι για φράουλες από κουβάδες, πρέπει επίσης να παρέχετε ένα σύστημα άρδευσης.

κάθετο κρεβάτι για φράουλες από κουβάδες

Προετοιμασία σμέουρων για το χειμώνα το φθινόπωρο – 6 σημαντικά βήματα για το πώς να προετοιμάσετε τα σμέουρα για το χειμώνα.

Πώς να πάρετε μια καλή συγκομιδή σταφίδων