Κανόνες ψεκασμού ντομάτας για προστασία

Συνιστώ να ψεκάζετε τακτικά τις ντομάτες με ειδικά θρεπτικά και προστατευτικά διαλύματα. Βοηθούν στην ενίσχυση των στελεχών, αυξάνουν την αντοχή της καλλιέργειας στις εισβολές παρασίτων και τις μολύνσεις. Η καλύτερη περίοδος για διαφυλλική σίτιση και προληπτικούς ψεκασμούς είναι η περίοδος από τις αρχές Ιουνίου έως την τελευταία δεκαετία του Ιουλίου.

Τι να χρησιμοποιήσετε για τον ψεκασμό ντομάτας

Απαιτούνται προστατευτικά μέτρα για τις ντομάτες τόσο στα σπορεία όσο και όταν καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη ή την οργάνωση της καταπολέμησης ασθενειών ή παρασίτων περιλαμβάνουν τον ψεκασμό των εναέριων μερών.

Το Phytophthora είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις ντομάτες. Αυτή η κοινή ασθένεια μπορεί να καταστρέψει εντελώς τις φυτεύσεις.

Για να αποφευχθεί το ξέσπασμα της μόλυνσης, πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα στα μέσα Ιουνίου. Το πότισμα των κορυφογραμμών ντομάτας πραγματοποιείται με το γνωστό αντιβακτηριακό φάρμακο «Furacilin», το οποίο έχει αντιμικροβιακή δράση. Θα χρειαστείτε 10 τυπικά δισκία ανά κουβά 10 λίτρων με καθιζάνον νερό. Χρησιμοποιούνται επίσης εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα. Το βιοπαρασκεύασμα “Fitosporin” παρουσιάζει καλό αποτέλεσμα.

Για να ενισχυθεί η αντοχή των φυτών, να ενισχυθούν οι ρίζες τη δεύτερη δεκαετία του Ιουνίου, εφαρμόζεται διαφυλλικός επίδεσμος με ουρία (50 g / 10 l νερό). Ο όγκος αυτός υπολογίζεται για άρδευση εκατό στρεμμάτων τοματοφυτειών.

ψεκασμός ντομάτας

Επεξεργασία ντομάτας. Η απεικόνιση του άρθρου χρησιμοποιείται με την τυπική άδεια χρήσης ©ofazende.com

Ένα καλό αποτέλεσμα ενίσχυσης των φυτών εκδηλώνεται όταν χρησιμοποιείται η φυτοορμόνη κατά του στρες “Epin” (6 σταγόνες / 1 λίτρο). Η άρδευση είναι χρονισμένη να συμπίπτει με την έναρξη της ενεργού ανθοφορίας.

Απωθεί τους θρίπες, τις αφίδες, εμποδίζει την ανάπτυξη του ωιδίου, ενισχύει τα φυτά με διάλυμα τέφρας (100 g / 10 l). Μετά από καθημερινή έγχυση πριν από τον ψεκασμό των φυτειών ανθοφόρων τομάτας, το θρεπτικό υγρό φιλτράρεται.

Προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση σε συνθήκες υψηλής υγρασίας που παρατηρείται στο θερμοκήπιο, χρησιμοποιείται βορικό οξύ στα τέλη Ιουνίου (1 g / 1 l νερού).

Αποτρέπει την ανάπτυξη όχι μόνο φυτόφθορας, αλλά και καφέ κηλίδες, ψεκάζοντας θάμνους ντομάτας στις αρχές Ιουλίου με υγρό Bordeaux 1%. Μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο 14-15 ημέρες πριν από την αναμενόμενη συλλογή των φρούτων.

Καθ’ όλη την περίοδο του Ιουλίου, οι καρποί έχουν ήδη καρπωθεί σε πολλές ποικιλίες τομάτας, επομένως δεν συνιστάται η χρήση χημικών για επεξεργασία. Για λόγους πρόληψης καταφεύγουν σε πιο ασφαλείς λαϊκές συνταγές.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ορός γάλακτος, αραιωμένος αμέσως πριν από τη διαδικασία άρδευσης με καθιζάνον νερό (1:10). Η ασφαλής σύνθεση του θρεπτικού διαλύματος σας επιτρέπει να επαναλάβετε τον ψεκασμό άλλες τρεις φορές με μεσοδιάστημα 10 ημερών. Όταν εντοπιστούν τα πρώτα σημάδια φυτοφθόρα, προστίθεται ιώδιο φαρμακείου (20 σταγόνες / 10 l) στο διάλυμα εργασίας με ορό.

Για επικάλυψη φυλλώματος στο στάδιο της ενεργού ανάπτυξης των καρπών, παρασκευάζεται ένα διάλυμα μονοφωσφορικού καλίου (2 g / 1 l). Αυτό το λίπασμα, εύπεπτο από τα φυτά, όχι μόνο διαποτίζει το έδαφος με φώσφορο και κάλιο, βελτιώνοντας την ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά της ντομάτας, αλλά επίσης αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιασικών λοιμώξεων.

Κανόνες ψεκασμού για ντομάτες

Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική εάν οι ντομάτες καλλιεργούνται σε περιοχές με βαρύ έδαφος, το οποίο επιβραδύνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στις ρίζες.

ψεκασμός ντομάτας

Όταν ψεκάζετε μια ντομάτα, ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες:

  • Οι φυτεύσεις επιθεωρούνται τακτικά για να ανιχνεύονται έγκαιρα σημάδια ασθένειας ή να καθιζάνουν στους θάμνους επιβλαβών εντόμων.
  • Τα φύλλα, οι μίσχοι που έχουν προσβληθεί από φυτόφθορα κόβονται και καίγονται.
  • Ο ψεκασμός πραγματοποιείται σε όλες τις πλευρές των πλακών φύλλων, αλλά χωρίς περίσσεια. Το διάλυμα εργασίας πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα, αλλά να μην αποστραγγίζεται στο έδαφος.
  • Για την προετοιμασία των κεφαλαίων χρησιμοποιήστε εγκατεστημένο ζεστό νερό. Ακολουθήστε τις δόσεις που αναγράφονται στην ετικέτα του φαρμάκου.
  • Πραγματοποιήστε άρδευση φυτειών τομάτας με ήρεμο συννεφιασμένο καιρό ή το βράδυ.
  • Για τις ντομάτες που καλλιεργούνται σε παρτέρια σε ανοιχτό έδαφος, συνιστάται ο ψεκασμός μετά τη βροχή αν είναι δυνατόν.

Η διενέργεια διάφορων επιδέσμων φυλλώματος και ο ψεκασμός για την αποφυγή εστιών επικίνδυνων λοιμώξεων την περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου μπορεί να αυξήσει την ανοσία της ντομάτας, να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη των ωοθηκών και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Γιατί είναι σημαντικό να αφήνουμε τις περιοχές του χλοοτάπητα χωρίς κούρεμα;

Κόψτε τη πετούνια στη ρίζα. Τώρα καλυμμένο με μπουμπούκια!