Κλάδεμα αχλαδιών το φθινόπωρο για αρχάριους: οπτικά διαγράμματα, σαφείς συμβουλές

Το φθινοπωρινό κλάδεμα εγείρει πολλά ερωτήματα στους αρχάριους κηπουρούς. Ας υπολογίσουμε ποια κλαδιά χρειάζεστε για να απαλλαγείτε από το αχλάδι και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε, ώστε το δέντρο να επιβιώσει καλά τον χειμώνα και να ευχαριστηθεί με ζουμερά φρούτα την επόμενη σεζόν.

Το σωστό κλάδεμα το φθινόπωρο θα σας επιτρέψει να σχηματίσετε ένα όμορφο αραιό στέμμα, καθώς και έναν δυνατό και σταθερό σκελετό που μπορεί να αντέξει ένα βαρύ φορτίο φρούτων. Εάν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας επαγγελματία κηπουρό, μπορείτε εύκολα να μπερδευτείτε στη ροή των πληροφοριών που προσφέρουν διάφορες πηγές. Συλλέξαμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για εσάς σε ένα άρθρο και τις απεικονίσαμε με σαφή διαγράμματα.

Η αξία και τα πλεονεκτήματα του φθινοπωρινού κλαδέματος αχλαδιών

Πολλοί αρχάριοι κηπουροί αρνούνται να κόψουν ένα νεαρό και ενήλικο αχλάδι, από φόβο μήπως ζημιά. Άλλοι πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερο μεγαλώνει το οπωροφόρο δέντρο, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκομίσει καλή σοδειά από αυτό. Ωστόσο, αυτό είναι βασικά λάθος. Η κατάφυτη κορώνα εμποδίζει το ηλιακό φως να φτάσει στους καρπούς, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη χυμότητα και τη γεύση τους. Επιπλέον, αφήνοντας παλιά ξερά κλαδιά, κινδυνεύετε να βλάψουν τα υγιή, σπάζοντας το χειμώνα κάτω από το βάρος του χιονιού.

Η αξία κλαδέματος εξαρτάται και από την ηλικία του αχλαδιού. Για νεαρά δέντρα που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στην καρποφορία, είναι σημαντικό να σχηματιστεί σωστά ο σκελετός και η κόμη. Όσοι ήδη καρποφορούν χρειάζονται βοήθεια για τη διανομή των θρεπτικών συστατικών προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη συγκομιδή. Αλλά για τα γέρικα δέντρα, η ανάγκη για αναζωογόνηση έρχεται πρώτη.

Πιο συχνά πραγματοποιείται κλάδεμα κορώνας αχλαδιού άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα οφέλη του φθινοπωρινού κλαδέματος είναι τα εξής:

  • Η διαδικασία βλάστησης έχει ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος δεν σχηματίζονται νέοι βλαστοί στην τομή.
  • Η ροή του χυμού επιβραδύνεται, έτσι ο χυμός δεν θα ρέει έξω μέσα από κομμένα τραύματα.
  • Το σωστό φθινοπωρινό κλάδεμα αχλαδιών και ο σχηματισμός αραιής κόμης τονώνουν την καρποφορία την επόμενη σεζόν.
  • Περισσότερες ευκαιρίες για να ολοκληρώσετε τη δουλειά χωρίς την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο για το δέντρο. Η άνοιξη μπορεί να έρθει γρήγορα και μπορεί να μην έχετε χρόνο να ολοκληρώσετε την εργασία πριν από την έναρξη της ροής χυμών. Ή, αντίθετα, μετά το πρώιμο κλάδεμα, μπορεί να εμφανιστούν παγετοί που εμποδίζουν την επούλωση των πληγών. Όμως το φθινοπωρινό κλάδεμα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά την αφαίρεση του καρπού. Το κύριο πράγμα είναι να το ολοκληρώσετε 2-3 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό.

Το φθινοπωρινό κλάδεμα των δενδρυλλίων αχλαδιών το έτος φύτευσης δεν πραγματοποιείται. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός νεαρού δέντρου και να μειώσει τις πιθανότητές του να διαχειμάσει επιτυχώς. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η διαδικασία συνιστάται να γίνεται ετησίως ή τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

Εργαλεία κλαδέματος οπωροφόρων δέντρων

Για να κλαδέψετε μια αχλαδιά ή μηλιά, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία:

  • Ψαλίδα κλαδέματος. Για κοπή λεπτών και μεσαίων κλαδιών (έως 2,5 cm σε διάμετρο), καθώς και για αφαίρεση ξηρών κόμπων και νεαρής ανάπτυξης.
  • Κόφτης μαχαιροπήρουνων. Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, είναι παρόμοιο με κλαδευτήρι, αλλά έχει μεγαλύτερες λαβές, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει εύκολη πρόσβαση σε ψηλά κλαδιά.
  • πριόνι κήπου. Για αφαίρεση κλαδιών διαμέτρου άνω των 2,5 cm.
  • Μαχαίρι. Για κλάδεμα βλαστών, καθαρισμό πληγών.
  • Λαδομπογιά ή γήπεδο κήπου. για κοπή κοψίματος.

Τα εργαλεία πρέπει να είναι αιχμηρά ώστε οι τομές να είναι ομοιόμορφες και λείες. Πριν και μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να απολυμάνετε το απόθεμα, για παράδειγμα, με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, θειικού χαλκού, χλωρίνης ή αλκοόλης.

Ένα κόψιμο σε ένα νεφρό και ένα κόψιμο σε ένα δαχτυλίδι – ποια είναι η διαφορά;

Υπάρχουν 2 κύριοι τρόποι για να κόψετε ένα αχλάδι – να κοντύνετε τα κλαδιά κόβοντας το στέμμα των βλαστών (κομμένο σε νεφρό) και αραίωση (κομμένο σε δακτύλιο). Κάθε μέθοδος επιδιώκει ορισμένους στόχους και πραγματοποιείται σύμφωνα με ορισμένους κανόνες.

  • Κλείσιμο της διαφυγής στο ρινγκ

Εάν ο στόχος σας είναι να απαλλαγείτε από ένα κλαδί, το καλύτερο μέρος για να κόψετε είναι ο δακτύλιος του φλοιού στη βάση του. Σε αυτό το μέρος η επούλωση των πληγών γίνεται πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό να κάνετε το κόψιμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κορμό ή το γονικό κλαδί, αλλά χωρίς να τα καταστρέψετε. Οποιαδήποτε «εγκοπή» (βάθαση της κοπής στον κορμό) διαταράσσει τη ροή του χυμού, εξαιτίας της οποίας το δέντρο χάνει τη δύναμή του. Αφήνοντας ένα κούτσουρο, αντίθετα, θα έχουμε ξεφλούδισμα του φλοιού, σήψη του ξύλου και σχηματισμό μιας κοιλότητας, που τις περισσότερες φορές γίνεται εστία ασθένειας.

Η αραίωση με την αποκοπή των βλαστών στον δακτύλιο πραγματοποιείται μέχρι να σχηματιστεί πλήρως το στέμμα. Ταυτόχρονα, μόνο μερικά κύρια κλαδιά έχουν απομείνει στον κορμό και η υπόλοιπη ανάπτυξη αφαιρείται.

Αυτό το είδος κλαδέματος βοηθά στην αλλαγή της κατεύθυνσης ανάπτυξης του κλάδου. Για να γίνει αυτό, βρίσκεται ένα μπουμπούκι σε ένα στέλεχος ενός έτους, το οποίο “κοιτάζει” προς την κατεύθυνση που είναι απαραίτητη για το σωστό σχήμα της στεφάνης. Ο βλαστός κόβεται πάνω από αυτό το μπουμπούκι σε γωνία 45 μοιρών. Είναι σημαντικό να αφήσετε ένα μικρό κούτσουρο (περίπου 1,5-2 cm). Ένα πολύ μεγάλο κούτσουρο συνήθως στεγνώνει και το νεφρό δεν ξυπνά την άνοιξη.

Χαρακτηριστικά και χρονισμός του φθινοπωρινού κλαδέματος αχλαδιών

Πότε να κλαδέψετε ένα αχλάδι, ο κάθε κηπουρός αποφασίζει μόνος του. Στην κεντρική Ρωσία, συνιστάται να το κάνετε μετά τη συγκομιδή – στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις νότιες περιοχές της χώρας το «κούρεμα» μπορεί να αναβληθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσετε πολύ τη διαδικασία, γιατί. Οι πληγές χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν πριν από την έναρξη του κρύου καιρού.

Οι αστρολόγοι δεν συμβουλεύουν το κλάδεμα στο φεγγάρι που μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή, οι χυμοί γίνονται κατανοητοί προς τα πάνω και το δέντρο ξοδεύει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να θεραπεύσει τα κοψίματα. Είναι καλύτερα να επιλέξετε τις ημέρες της φθίνουσας σελήνης (ιδανικά, φάση 4).

Το σεληνιακό ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μια καλή μέρα για το κλάδεμα αχλαδιών.

Για να καταλάβετε πώς να κόψετε σωστά ένα αχλάδι μετά το καλοκαίρι, πρέπει να καταλάβετε ότι το φθινοπωρινό “κούρεμα” είναι, πρώτα απ ‘όλα, υγιεινής φύσης. Από τα τέλη Αυγούστου, η κίνηση των χυμών επιβραδύνεται, αν και απέχει ακόμη από την πλήρη διακοπή. Το δέντρο θα είναι σε θέση να σφίξει τα σημεία κοπής, αλλά για αυτό θα πρέπει να ξοδέψει τις δυνάμεις που έχουν αποθηκευτεί για το χειμώνα. Για να μην εξαντληθούν τα αποθέματα του αχλαδιού και να μείνει χωρίς χρήσιμες ουσίες, το φθινοπωρινό κλάδεμα πρέπει να είναι εξαιρετικά ήπιο.

Εάν χάσατε τις προθεσμίες κλαδέματος αχλαδιών, είναι καλύτερο να αναβάλετε τη διαδικασία μέχρι την άνοιξη. Διαφορετικά, το δέντρο μπορεί να μην αντιμετωπίσει το άγχος και να μην επιβιώσει καλά τον χειμώνα.

Πριν προχωρήσετε σε συγκεκριμένα προγράμματα κλαδέματος αχλαδιών, δεν θα ήταν περιττό να εξοικειωθείτε με τους γενικούς κανόνες και τις αποχρώσεις.

  • Επιλέξτε ξηρές μέρες για κλάδεμα. Ο βροχερός καιρός αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του τραύματος. Μετά την έναρξη του παγετού, το κλάδεμα δεν πραγματοποιείται πλέον. Η βέλτιστη θερμοκρασία αέρα δεν είναι χαμηλότερη από 8°C.
  • Χρησιμοποιήστε τη σκάλα του κήπου. Το ξύλο της αχλαδιάς είναι πιο πυκνό και σκληρότερο από αυτό της μηλιάς, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο εύθραυστο και επομένως επιρρεπές σε θραύση. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται αυστηρά η αναρρίχηση στα σκελετικά κλαδιά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής διαδικασίας.
  • Μην υπερβάλλετε στο κόψιμο. Μην αφαιρείτε περισσότερο από το 25% του συνολικού βάρους του ξύλου ταυτόχρονα. Εάν το δέντρο χρειάζεται μεγάλο κλάδεμα, αναβάλετε τη διαδικασία μέχρι τις αρχές της άνοιξης και κοντύνετε λίγο τα κλαδιά μόνο το φθινόπωρο (περίπου το ένα τέταρτο του μήκους τους). Τα κοψίματα είναι επιρρεπή στο πάγωμα, πράγμα που σημαίνει ότι το σοβαρό κλάδεμα μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση του δέντρου. Επιπλέον, το δυνατό κλάδεμα αχλαδιών σε νεαρή ηλικία καθυστερεί την έναρξη της καρποφορίας.
  • Κόψτε σκελετικούς βλαστούς διαμέτρου άνω των 5-7 cm σε τρία στάδια. Πρώτα, κάντε μια επιγραφή από κάτω, διαφορετικά, κάτω από το βάρος του, το κλαδί θα σπάσει και ο φλοιός θα σκιστεί. Στη συνέχεια λιμάρετε το κλαδί από πάνω, αφήνοντας ένα κούτσουρο. Όταν έχετε ήδη απαλλαγεί από το κύριο μέρος του κλάδου, μπορείτε να προχωρήσετε στην κοπή του πριονιού ισοπέδωσης.
  • Επεξεργαστείτε όλες τις περικοπές. Οι φέτες πρέπει να καλύπτονται με πίσσα κήπου ή ενώσεις με βάση το λινέλαιο. Τα ενήλικα ξερά κλαδιά αντιμετωπίζονται αμέσως και στα νεαρά πρέπει να δοθεί περίπου μία ημέρα για να στεγνώσουν.
  • Μην αφήνετε κλαδεμένα κλαδιά στο χώρο. Το φθινοπωρινό κλάδεμα συνδέεται συχνά με την απελευθέρωση ενός δέντρου από κλαδιά που επηρεάζονται από παράσιτα. Επομένως, είναι καλύτερα να τα ξεφορτωθείτε αμέσως, για παράδειγμα, να τα κάψετε.

Τι και γιατί πρέπει να κόψετε: οδηγίες βήμα προς βήμα για το κόψιμο ενός αχλαδιού

Προσφέρουμε αναλυτικές οδηγίες με εικονογραφήσεις για υγειονομικό κλάδεμα το φθινόπωρο. Όλοι μπορούν να κατανοήσουν τα σχέδιά μας.

1. Αφαιρέστε τα ξερά και άρρωστα κλαδιά

Η αφαίρεση του ξηρού, κατεστραμμένου και άρρωστου ξύλου είναι το σημείο όπου πρέπει να ξεκινήσετε το κλάδεμα όχι μόνο των αχλαδιών, αλλά και των μηλιών το φθινόπωρο. Αυτό είναι σημαντικό για την εξάλειψη του κινδύνου θραύσης υγιών κλαδιών όταν τα άρρωστα κλαδιά καταρρέουν κάτω από το βάρος του χιονιού το χειμώνα.

Κόψτε κλαδιά που έχουν προσβληθεί από παράσιτα, ξεκινώντας από το μέρος όπου εξαπλώνεται η ασθένεια. Το “νεκρό” ξύλο διακρίνεται εύκολα από το υγιές: κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ούτε φύλλωμα ούτε καρποί εμφανίστηκαν πάνω του. Μπορεί επίσης να διαφέρει σε χρώμα.

2. Κόψτε τους νεαρούς βασικούς βλαστούς

Οι νεαροί άγριοι βλαστοί αχλαδιάς μπορούν να αφαιρεθούν τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο. Αυτοί οι βλαστοί δεν έχουν καμία σχέση με το στέμμα του καρπού, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν συνέχεια του ριζικού συστήματος. Κόψτε τους μη λιγνιτωμένους βλαστούς στη βάση, τους ξυλώδεις – κόψτε με κλαδευτήρια ή σκάψτε μέχρι τον τόπο ανάπτυξης. Αλλά είναι καλύτερο να απαλλαγείτε από τους παχύρρευστους βασικούς βλαστούς μόνο στα τέλη του φθινοπώρου. Αυτό είναι ένα αγαπημένο μέρος διαχείμασης για τις προνύμφες των αφίδων και τα σπόρια του ωιδίου, επομένως δεν πρέπει να αναβάλλετε αυτήν την εργασία για αργότερα.

3. Κόψτε τις κορυφές

Οι κορυφές είναι ισχυροί παχυντικοί βλαστοί, οι περισσότεροι από τους οποίους αναπτύσσονται κατακόρυφα. Εμφανίζονται συχνότερα σε απόσταση 1,5-2 m από τον κορμό στη βάση μεγάλων κλαδιών ή απευθείας από τον κορμό. Αυτά τα κλαδιά δεν δίνουν καρπούς, αλλά παίρνουν πολλή δύναμη από το δέντρο. Κόψτε τις κορυφές όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο ανάπτυξής τους στο κύριο κλαδί.

4. Αραιώστε το cronu

Τα α-κλαδιά μεγαλώνουν πολύ κοντά, τα β-κλαδιά κοιτάζουν προς τα κάτω, γ- τα κλαδιά κοιτούν μακριά από τον κορμό, δ- τα κλαδιά σταυρώνουν

Το φθινοπωρινό κλάδεμα ενός αχλαδιού δεν θέτει τον κύριο στόχο του σχηματισμού στεφάνης. Αλλά αν είναι δυνατόν, γιατί να μην φροντίσετε για το σχηματισμό ενός όμορφου στέμματος (τουλάχιστον εν μέρει) το φθινόπωρο. Εάν δύο ή περισσότεροι βλαστοί αναπτυχθούν από το ίδιο περίπου σημείο σε μια μικρή γωνία προς τον κύριο κλάδο, θα ανταγωνιστούν και θα πυκνώσουν το κουβούκλιο, εμποδίζοντας το ηλιακό φως να διεισδύσει στο πλούσιο καλοκαιρινό φύλλωμα. Επομένως, αφήστε τα πιο υγιεινά από αυτά και διαγράψτε τα υπόλοιπα. Είναι επιθυμητό το κλαδί που αφήνετε να μεγαλώνει υπό γωνία 60 μοιρών προς το κύριο. Μια απότομη γωνία μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο του κλάδου όταν ωριμάσει ο καρπός πάνω του.

Θυμηθείτε να κόψετε κλαδιά που μεγαλώνουν προς τα κάτω προς τον κορμό, καθώς και γωνίες 90 μοιρών και εγκάρσια κλαδιά.

5. Κόψτε κλαδιά για να αφαιρέσετε την άνοιξη

Δεδομένου ότι το κύριο κλάδεμα δεν πραγματοποιείται το φθινόπωρο, αξίζει να περιοριστείτε στο να συντομεύσετε τα κλαδιά, από τα οποία μπορείτε να απαλλαγείτε την άνοιξη, έτσι ώστε το δέντρο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου να βάζει όλη του τη δύναμή σε νέους βλαστούς. Φτιάξτε πιο κοντά κλαδιά που σας φαίνονται περιττά. Εάν το δέντρο χρειάζεται εκτεταμένο κλάδεμα, είναι καλύτερο να παρατείνετε αυτή τη διαδικασία για 2 ή 3 χρόνια.

6. Περιορίστε την ετήσια ανάπτυξη ανά οφθαλμό

Για καλή συγκομιδή, η ετήσια ανάπτυξη μειώνεται περίπου στο ένα τέταρτο του αρχικού μήκους. Φροντίστε να αφήσετε μερικά μπουμπούκια στους ετήσιους βλαστούς για περαιτέρω ανάπτυξη την άνοιξη. Η τομή γίνεται κάτω από το νεφρό, μετρώντας άλλα δύο από αυτό, θα πάρουμε ένα νεφρό που κατευθύνεται στην περιφέρεια της στεφάνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας βλαστός μεγαλώνει από τον πρώτο (πλησιέστερο στο κομμένο) μπουμπούκι, «πιεσμένος» στον μητρικό κλάδο. Από το δεύτερο νεφρό – μια διαφυγή που κατευθύνεται στο κέντρο του στέμματος. Και είναι η 3η βολή που δίνει τη βέλτιστη γωνία για το σχηματισμό πυραμιδικού σχήματος κορώνας. Θα πρέπει να μείνει μετά.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ανατρέξτε στο βίντεο κλάδεμα αχλαδιών το φθινόπωρο.

Χαρακτηριστικά κοπής ενός κολονοειδούς αχλαδιού

Οι αρχές του κλαδέματος ενός κολονοειδούς αχλαδιού το φθινόπωρο διαφέρουν από τους γενικούς κανόνες, γιατί. αυτές οι ποικιλίες δεν έχουν πολύ διακλαδισμένη κόμη.

  • Ο κεντρικός αγωγός, ή κορμός-κολώνα, κόβεται για πρώτη φορά όχι νωρίτερα από 5 χρόνια μετά τη φύτευση. Με την κατάλληλη φροντίδα, θα μεγαλώνει κατά 12-15 cm κάθε χρόνο.
  • Εάν ο κορυφαίος οφθαλμός καταστραφεί και αρκετοί ανταγωνιστικοί βλαστοί αναπτυχθούν στο δέντρο, ένας από αυτούς κόβεται κάτω από τον δακτύλιο, αφήνοντας έναν πιο υγιή.
  • Η κύρια φροντίδα για το κολονοειδές αχλάδι είναι να αραιώσουν τα πλαϊνά κλαδιά. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε μόνο τα εξασθενημένα, ξηρά και κατεστραμμένα κλαδιά. Το αραίωση πραγματοποιείται επίσης εάν η ποιότητα και η ποσότητα των καρπών έχουν μειωθεί αισθητά.

Οι καλύτερες ποικιλίες φράουλας για την περιοχή της Μόσχας

Σπορά πετούνιας για σπορόφυτα – αποδεδειγμένες μέθοδοι και κόλπα των καλλιεργητών λουλουδιών.