Κλάδεμα κερασιών και κερασιών το φθινόπωρο – συμβουλές για αρχάριους σε εικόνες

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για το υγιεινό κλάδεμα των πυρηνόκαρπων φρούτων, οπότε μην βιαστείτε να κρύψετε τα εργαλεία του κήπου σας, αλλά μελετήστε τα σχέδιά μας για το κλάδεμα κερασιών και γλυκών κερασιών το φθινόπωρο – και πιάστε δουλειά!

Χωρίς κλάδεμα, τα δέντρα γερνούν πιο γρήγορα και χάνουν την ικανότητά τους να καρποφορούν άφθονα. Επίσης, αυτή η διαδικασία σας επιτρέπει να σχηματίσετε ένα στέμμα και να αποτρέψετε την εμφάνιση ασθενειών. Όσο για το φθινοπωρινό κλάδεμα των κερασιών και των γλυκών κερασιών, στόχος του είναι να απελευθερώσει τα δέντρα από ό,τι περιττό, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρώντας τη δύναμη για μελλοντική ανάπτυξη.

Την άνοιξη, το κλαδεμένο φυτό θα έχει έντονη ανάπτυξη βλαστών και τα κλαδιά στο αραιωμένο στέμμα θα λάβουν περισσότερο φως. Ως αποτέλεσμα, οι μπουμπούκια ανθέων, και ως εκ τούτου τα φρούτα, θα αυξηθούν. Αλλά για να πάνε όλα καλά και τα δέντρα να επιβιώσουν με ασφάλεια το χειμώνα μετά το κλάδεμα, πρέπει να καταλάβετε πώς να εκτελέσετε σωστά αυτή τη δουλειά.

Το κλάδεμα ενός έτους δενδρυλλίων κερασιών και γλυκών κερασιών το φθινόπωρο, καθώς και νεαρών ανώριμων φυτών, είναι απαράδεκτο. Καλύτερα να το κάνετε την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Αντιμετωπίστε άλλα δέντρα μόνο εάν είναι γενικά δυνατά και υγιή.

Κλάδεμα ημερομηνίες για κεράσια και γλυκά κεράσια το φθινόπωρο

Το σωστό κλάδεμα των κερασιών και των κερασιών το φθινόπωρο πραγματοποιείται από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. Όσο πιο ζεστό είναι στην περιοχή σας, τόσο αργότερα μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε. Ο κύριος δείκτης είναι η πτώση των φύλλων. Αυτή τη στιγμή, η ροή του χυμού τελειώνει μέσα στον κορμό και το δέντρο θα αντέξει την απώλεια κλαδιών πιο εύκολα. Αλλά είναι σημαντικό να είστε εγκαίρως πριν από τον παγετό, διαφορετικά οι περικοπές μπορεί να μην καθυστερήσουν μέχρι την έναρξη του χειμώνα και το δέντρο θα υποφέρει.

Κόψτε μόνο σε ξηρό καιρό για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν αναμένεται παγετός στο εγγύς μέλλον, είναι καλύτερο να αναβληθεί η διαδικασία μέχρι την άνοιξη.

Για εργασία, θα χρειαστείτε ένα κλαδευτήρι, ένα μαχαίρι, ένα κούμπωμα ή ένα πριόνι κήπου. Όλα τα εργαλεία πρέπει να ακονίζονται και να απολυμαίνονται έντονα. Μπορείτε να απολυμάνετε το απόθεμα με οινόπνευμα, υπερμαγγανικό κάλιο ή διάλυμα θειικού σιδήρου 5%. Για να επεξεργαστείτε κοψίματα, ετοιμάστε ένα γήπεδο κήπου ή έναν ειδικό στόκο (RanNet, BlagoSad, κ.λπ.).

Σωστό κλάδεμα κερασιών και κερασιών το φθινόπωρο

Πριν ξεκινήσετε το κλάδεμα, πρέπει να μάθετε πώς να κάνετε τη σωστή κοπή. Τα διαγράμματα δείχνουν τμήματα για ένα μπουμπούκι (όταν κόβετε μέρος ενός βλαστού) και για έναν δακτύλιο (όταν ένα κλαδί πρέπει να κοπεί εντελώς). Παρακάτω θα δείτε πώς να κάνετε τη σωστή επένδυση για το δαχτυλίδι.

Με μερική αφαίρεση του κλάδου χρησιμοποιείται κλάδεμα μπουμπουκιών. Η κατά προσέγγιση γωνία κοπής είναι 45 μοίρες, γεγονός που θα μειώσει την πιθανότητα αποσύνθεσης. Κατεύθυνση – έξω από το στέμμα, αυτό θα αποτρέψει την επακόλουθη πάχυνση του δέντρου.

κλάδεμα κερασιού το φθινόπωρο

Και τώρα ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι να κόψετε σε γλυκά κεράσια και κεράσια που μοιάζουν με δέντρα το φθινόπωρο. Θα πούμε ξεχωριστά για το θάμνο κεράσι.

Άρα, ο κύριος σκοπός του φθινοπωρινού κλαδέματος είναι η αποκατάσταση και η αραίωση. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε μερικά από τα επιπλέον κλαδιά ώστε το φυτό να μην σπαταλά ενέργεια για τη διατήρηση του έρματος. Επιθεωρήστε προσεκτικά το δέντρο και αφαιρέστε:

 • ξηρά, άρρωστα και κατεστραμμένα κλαδιά που μπορούν να γίνουν πηγές μόλυνσης.
 • πάχυνση κλαδιών?
 • βλαστοί που αναπτύσσονται μέσα στον κορμό.
 • κλαδιά που κοιτάζουν προς τα κάτω?
 • νεαροί ριζικοί βλαστοί.
κλάδεμα κερασιού το φθινόπωρο

Επίσης, δεν θα είναι περιττό να αφαιρέσετε κορυφές (ισχυρούς παχυντικούς βλαστούς), νεαρούς βλαστούς στον κορμό, κάτω κλαδιά στα πιρούνια και διασταυρούμενους βλαστούς. Αυτές οι περιπτώσεις φαίνονται καθαρά στο διάγραμμα.

κλάδεμα κερασιού το φθινόπωρο

Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, γιατί. Ένα τέτοιο παγκόσμιο κλάδεμα νεαρών κερασιών και κερασιών το φθινόπωρο μπορεί να αποδυναμώσει τα δέντρα και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατό τους. Είναι καλύτερο να εργάζεστε σε διάφορα στάδια, δίνοντας κάθε χρόνο προσοχή σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Μην αγγίζετε μικρούς βλαστούς μέχρι την άνοιξη.

Το κλάδεμα παλιών κερασιών και κερασιών το φθινόπωρο έχει μια ιδιαιτερότητα. Εάν τα δέντρα είναι ήδη πολύ ψηλά, είναι απαραίτητο να κόψετε 60-90 cm από τις κορυφές, αφήνοντας έως και 3 m από τον κύριο κορμό. Τα νεαρά δέντρα μπορούν να υποβληθούν σε μια τέτοια διαδικασία μόνο δύο χρόνια μετά τη φύτευση και υπόκεινται σε ετήσια ανάπτυξη τουλάχιστον 75 cm του κορμού. Το κλάδεμα παλιών κερασιών και γλυκών κερασιών το φθινόπωρο συνήθως περιορίζεται σε αραίωση. Αλλά εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να συντομεύσετε πολύ μεγάλους βλαστούς χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κοπής μπουμπουκιών (ταυτόχρονα, κόψτε όχι περισσότερο από 1 m). Αυτό θα αναδιανείμει τα θρεπτικά συστατικά και θα αυξήσει την απόδοση.

κλάδεμα κερασιού το φθινόπωρο

Όταν κλαδεύετε νεαρά κεράσια και γλυκά κεράσια το φθινόπωρο, είναι σημαντικό να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στην αραίωση, αλλά ήδη μπορείτε να υπολογίσετε πώς θα πραγματοποιήσετε το ανοιξιάτικο κλάδεμα διαμόρφωσης

Μετά το κλάδεμα, το στέμμα του δέντρου θα γίνει πιο διαφανές. Κάθε κλαδί θα λάβει περισσότερο φως και δεν θα υπάρχει κίνδυνος οι αδύναμοι βλαστοί να παγώσουν ή να σπάσουν κάτω από το χιόνι το χειμώνα.

Τα σπορόφυτα κερασιών και γλυκών κερασιών δεν υποβάλλονται σε φθινοπωρινό κλάδεμα, αλλά εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αφαιρέσετε προσεκτικά ένα παρεμβαλλόμενο ή ξηρό κλαδί.

Κλάδεμα θάμνων κερασιών το φθινόπωρο

Σε αντίθεση με τις κερασιές, στις οποίες οι περισσότεροι μπουμπούκια ανθέων βρίσκονται σε κλαδιά ανθοδέσμης, τα κεράσια με θάμνο σχηματίζουν μπουμπούκια στις ετήσιες αυξήσεις. Με άλλα λόγια, το είδος της καρποφορίας σε αυτά τα φυτά είναι διαφορετικό. Το κεράσι Bush χρειάζεται πιο ενδελεχή αραίωση της κορώνας, γιατί. το καλοκαίρι, αναπτύσσεται έντονα. Είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν ξερά και άρρωστα κλαδιά, βλαστοί πρεμνοφυτών, καθώς και κλαδιά πριν από την πρώτη σημαντική διακλάδωση. Δεν πρέπει να κόψετε αμέσως όλα τα περιττά, να χωρίσετε την εργασία σε αρκετές εποχές.

κλάδεμα κερασιού το φθινόπωρο

Ακολουθούν μερικοί κανόνες που θα σας επιτρέψουν να πραγματοποιήσετε σωστά το φθινοπωρινό κλάδεμα των κερασιών:

 • μην κόβετε βλαστούς μήκους μικρότερου από 50 cm, έτσι ώστε το φυτό να μην χάσει τη δύναμη.
 • σχηματίστε κλαδιά όχι μέσα στο στέμμα, αλλά προς τα έξω, αυτό θα αποφύγει την πάχυνση.
 • μην αγγίζετε τους νεαρούς βλαστούς, διαφορετικά το επόμενο έτος μπορεί να μην περιμένετε τη συγκομιδή.

Φροντίδα για τα κεράσια και τα γλυκά κεράσια μετά το φθινοπωρινό κλάδεμα

Όσο πιο γρήγορα επουλωθούν οι πληγές, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσει το δέντρο και θα ξεχειμωνιάσει επιτυχώς. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο ένα αιχμηρό εργαλείο που αφήνει ομοιόμορφα κοψίματα και έτσι προάγει την ταχεία επούλωση, αλλά και ειδικά εργαλεία – γήπεδο κήπου ή στόκος. Απλώστε τα σε μεγάλες τομές με βούρτσα ή οδοντόβουρτσα.

κλάδεμα κερασιού το φθινόπωρο

Στη συνέχεια, αφαιρέστε κλαδιά, φύλλα και άλλα υπολείμματα στον κύκλο κοντά στον κορμό και κάψτε τον. Αν δεν θέλετε να κάψετε κλαδιά, μπορείτε να φτιάξετε χαριτωμένες χειροτεχνίες από αυτά. Απλά μην το βάζετε σε κομπόστ για να αποφύγουν άλλα φυτά να προσβληθούν από ασθένειες και παράσιτα.

Σκάβουμε προσεκτικά το χώμα σε βάθος 15 εκατοστών, το χαλαρώνουμε και μετά ποτίζουμε άφθονα τα φυτά (10 λίτρα νερό ανά 1 τ.μ. για κάθε έτος ζωής του δέντρου). Για προστασία από παράσιτα και ασθένειες, ψεκάστε το έδαφος με διάλυμα ουρίας 5%.

Τα ώριμα φυτά δεν χρειάζονται κάλυψη για το χειμώνα. Αλλά αν οι χειμώνες στην περιοχή σας είναι πολύ κρύοι, μπορείτε να καλύψετε τον κύκλο κοντά στον κορμό με άχυρο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να ρίχνετε το χιόνι στον κορμό. Καλύψτε τα νεαρά δέντρα, ιδιαίτερα τις κερασιές, με λινάτσα ή αγροϊνά για το χειμώνα. Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύσετε τα φυτά από τα τρωκτικά, γι’ αυτό ασπρίστε τους κορμούς των δέντρων ή τον φράχτη με δίχτυ.

Ο Andrey Belyaev, ένας ασκούμενος κηπουρός από το Kursk, δίνει τις συστάσεις του για το φθινοπωρινό κλάδεμα κερασιών, γλυκών κερασιών, δαμάσκηνων, δαμάσκηνων κερασιού και άλλων πυρηνόκαρπων φρούτων.

 1. Τα κουκούτσια δεν μπορούν να κοπούν αμέσως “στο δαχτυλίδι”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των ούλων, ο φλοιός δεν θα επουλώσει την πληγή, αλλά μάλλον θα αρχίσει να απομακρύνεται από το ξύλο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το σκελετικό κλαδί θα πρέπει να κοπεί σε σημείο λανθασμένου κλαδέματος.
 2. Το φθινοπωρινό κλάδεμα των ζωντανών κλαδιών είναι καλύτερο να μην το κάνετε. Το φθινόπωρο, σας συμβουλεύω να αφαιρείτε μόνο ξηρά και άρρωστα κλαδιά. Στην κεντρική Ρωσία, τα περισσότερα πυρηνόκαρπα είναι «καλεσμένοι» από το Νότο. Επομένως, οι κρύοι χειμώνες μας είναι το απόλυτο άγχος για αυτούς. Οποιοδήποτε κλάδεμα θα αποδυναμώσει τα δέντρα και αυτό καλό είναι να αποφεύγεται πριν από το κρύο.
 3. Τα πυρηνόκαρπα δεν πάσχουν από πάχυνση της κόμης, δεν χρειάζονται κεντρικό οδηγό ή άλλο εξειδικευμένο σχήμα κορώνας. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε μόνο κλαδιά που συγκρούονται και αιχμηρά πιρούνια.
 4. Η γλυκιά κερασιά είναι ένα ψηλό δέντρο με ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Εάν κλαδευτεί την άνοιξη, το δέντρο θα κατευθύνει όλες του τις δυνάμεις στο σχηματισμό νεαρών φυτών και η απόδοση θα είναι χαμηλή. Επομένως, είναι καλύτερο να κόψετε το γλυκό κεράσι αφού αφαιρέσετε τα μούρα.

Φύτευση φράουλας με σπόρους για σπορόφυτα στο διαμέρισμα.

Ανθισμένα clematis – ένα μικρό μυστικό για κάθε κηπουρό