Όλοι γνωρίζουμε ότι στην άγρια φύση κανείς δεν κόβει θάμνους σταφίδας – ούτε την άνοιξη ούτε το φθινόπωρο. Και αναπτύσσονται καλά, ακόμη και καρποφορούν, αλλά μόνο από καιρό σε καιρό.
Γιατί είναι απαραίτητο να κλαδέψουμε σταφίδες το φθινόπωρο
Τα υγιή φυτά έχουν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό – τείνουν να αναπτύσσονται σε ύψος και πλάτος. Δεδομένου του χώρου και του θρεπτικού μέσου για τις ρίζες, συνεχίζουν να αυξάνουν την ποσότητα της πράσινης μάζας ακόμη και σε βάρος της ανάπτυξης των μπουμπουκιών ανθέων.
Οι σταφίδες σπάνια φυτεύονται για διακοσμητικούς σκοπούς ή ως πράσινος φράκτης. Ένας τεράστιος θάμνος με σκούρο, σαρκώδες φύλλωμα, αλλά μια πενιχρή συγκομιδή είναι απίθανο να ευχαριστήσει κανέναν.
Το κλάδεμα άρρωστων και πολύ παλιών κλαδιών θα μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης κάθε είδους παρασίτων που συνήθως διαχειμάζουν κάτω από το φλοιό. Επίσης, βοηθά στην αύξηση της ανθοφορίας και, κατά συνέπεια, του αριθμού των καρπών στους θάμνους και βελτιώνει την εμφάνιση του φυτού.
Πότε να κλαδέψετε θάμνους σταφίδας
Συμβουλή: Εάν κατά το κλάδεμα βρείτε μια μαύρη τρύπα ακριβώς πάνω στην τομή, τότε αμέσως κόψτε και κάψτε ένα τέτοιο κλαδί. Πρόκειται για ίχνη από γυάλινη θήκη, ένα επικίνδυνο παράσιτο που μολύνει τις σταφίδες και άλλους θάμνους μούρων.
Το κλάδεμα της σταφίδας πραγματοποιείται τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η “λειτουργία” πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά το τέλος ή πριν από την έναρξη της κίνησης των χυμών. Ένα χαρακτηριστικό των σύγχρονων ποικιλιών είναι μια αρκετά πρώιμη ανθοφορία, με την αρχή της, το κλάδεμα είναι ήδη επικίνδυνο.
Το φθινόπωρο, οι θάμνοι της σταφίδας προετοιμάζονται για χειμερία νάρκη, η ροή του χυμού σταματά αυτή τη στιγμή και έχετε πολύ περισσότερο χρόνο για επεξεργασία.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κλάδεμα των κλαδιών είναι ένα ισχυρό άγχος για τα φραγκοστάφυλα, γι ‘αυτό πρέπει να γίνεται με πολύ λεπτότητα.
Το κλάδεμα συνήθως περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κλαδιών, επομένως τα αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εργαλείο που χρησιμοποιείται. Ένα σιδηροπρίονο ή κλαδευτήρι πρέπει να ακονιστεί καλά, ώστε οι τομές να είναι μικρές και όσο το δυνατόν ακριβέστερες.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κλαδέψετε σταφίδες; Ο βέλτιστος χρόνος μπορεί να ονομαστεί τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. Μην ξεκινήσετε το κλάδεμα πολύ νωρίς – οι σταγόνες χυμού στα σημεία κοπής είναι σημάδι ότι τα φυτά μπορεί να εξασθενήσουν σοβαρά κατά την περίοδο του χειμώνα. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε μέχρι την έναρξη του παγετού.
Χαρακτηριστικά του κλαδέματος σταφίδας στον κήπο
Το φραγκοστάφυλο είναι ένας εξαπλωμένος θάμνος με μεγάλο αριθμό κλαδιών. Το καθήκον του κηπουρού είναι να σχηματίσει κάθε θάμνο έτσι ώστε να έχει από 15 έως 20 κλαδιά διαφορετικών ηλικιών. Κλαδιά μεγαλύτερα των έξι ετών συνήθως δεν αφήνονται, καθώς πρακτικά δεν καρποφορούν. Για να σχηματιστεί σωστά το στέμμα, το κλάδεμα πρέπει να ξεκινήσει τον πρώτο χρόνο ζωής του θάμνου, δηλαδή αμέσως μετά τη φύτευση.
Φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα αδύναμα και άρρωστα κλαδιά, καθώς και εκείνους τους βλαστούς που αναπτύσσονται μέσα στο στέμμα του θάμνου. Κλαδέψτε μερικώς κλαδιά που αγγίζουν το έδαφος και σκιάζουν γειτονικά κλαδιά και δυσκολεύουν τη συγκομιδή.
Συνήθως μέχρι το ένα τρίτο των βλαστών που έχουν εμφανιστεί σε ένα χρόνο υπόκεινται σε αφαίρεση. Οι βλαστοί των πλευρικών κλαδιών κλαδεύονται σε κόμβους ή σε διχάλες, όπου αναπτύσσονται νέα κλαδιά. Εάν ο θάμνος έχει πολλούς νεαρούς βλαστούς, τότε τα παλιά κλαδιά κόβονται αμέσως στην ίδια τη βάση.

Κλάδεμα σταφίδας κατά τη φύτευση
Κατά τη φύτευση σε σπορόφυτα σταφίδας, πρέπει να κόψετε τις κορυφές σε όλους τους βλαστούς, να αφήσετε από 2 έως 3 μπουμπούκια σε κάθε κλαδί. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, ένας νέος θάμνος θα εκτοξεύσει από πέντε έως έξι βλαστούς.
Κλάδεμα σταφίδας για δεύτερη χρονιά
Σε θάμνους ηλικίας δύο ετών, αφαιρούνται οι “μηδενικοί” βλαστοί και αφήνονται τρεις έως πέντε από τους πιο ισχυρούς. Είναι αυτά τα κλαδιά που θα είναι ο σκελετός του μελλοντικού θάμνου. Δεν έχει νόημα να αφήνουμε εύθραυστα, στραβά που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη άλλων βλαστών. Επίσης, για να σχηματιστούν περισσότεροι πλαϊνοί βλαστοί, τα νεαρά κλαδιά τσιμπούν γύρω στα μέσα του καλοκαιριού, μειώνοντας την κορυφή τους κατά δύο μπουμπούκια.
Κλάδεμα σταφίδας για τρίτο και τέταρτο χρόνο
Όλα γίνονται όπως πριν: από τους νεότερους βλαστούς, αφήνονται από 3 έως 6 από τους πιο δυνατούς και σωστά τοποθετημένους, οι υπόλοιποι αφαιρούνται χωρίς λύπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αφαιρέσετε τους εύθραυστους και κακώς αναπτυγμένους βλαστούς στη μέση του θάμνου, έτσι ώστε η κορώνα να μην “πυκνώνει”, τα κλαδιά που φέρουν καρπούς να μην σκουραίνουν και επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη νέων βλαστών.
Σε κλαδιά δύο ετών και τριών ετών, αφήνονται δύο έως τέσσερις οφθαλμοί σε κάθε κλαδί. Μετά από αυτό, ο θάμνος αποκτά ένα χαρακτηριστικό σχήμα και μπορεί να θεωρηθεί πλήρως σχηματισμένος.
Κλάδεμα σταφίδας για το πέμπτο και τα επόμενα χρόνια
Αυτή τη στιγμή, η σταφίδα έχει ήδη παλιά κλαδιά και πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρώτο “αναζωογονητικό” κλάδεμα. Τα κλαδιά πενταετίας και έξι ετών κόβονται κοντά στο ίδιο το έδαφος, μαζί με τις λεγόμενες κορυφές (βλαστοί στη βάση του παλιού κλαδιού), ξηρά, σπασμένα, παγωμένα, αποξηραμένα και έρποντα κλαδιά κατά μήκος του έδαφος, και αυτά που παρεμβαίνουν μεταξύ τους, και εξακολουθούν να είναι άρρωστα ή κατεστραμμένα από παράσιτα.
Περαιτέρω, το κλάδεμα πραγματοποιείται σύμφωνα με το συνηθισμένο σχήμα: σε κλάδους δύο ετών, τριών και τετραετών του έτους, όλα τα κλαδιά συντομεύονται, ενώ αφήνουν 2 έως 4 μπουμπούκια. Στους βλαστούς του περασμένου έτους, οι κορυφές κόβονται. Οι βλαστοί του τρέχοντος έτους αφήνονται σε ποσότητα 3 – 5 από τους ισχυρότερους, και όλα τα άλλα αφαιρούνται.