Κλάδεμα σταφυλιών το φθινόπωρο για αρχάριους – 5 κοινά λάθη

Για να καρποφορήσουν καλά τα σταφύλια στο site σας χρειάζονται φροντίδα. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία είναι το σωστό κλάδεμα των σταφυλιών το φθινόπωρο για αρχάριους.

Είναι καλύτερο να μαθαίνεις όχι από τα δικά σου, αλλά από τα λάθη των άλλων. Θα εξετάσουμε τα πιο τυπικά, τα οποία εκτελούνται συχνότερα από άπειρους κηπουρούς.

1. Κόψιμο των κορυφών

Θυμηθείτε πώς συμπεριφέρεται μια γυναίκα σε μια καρέκλα κομμωτηρίου. Λυπάται για κάθε εκατοστό από τις μπούκλες της. Θεός να το κάνει, το κομμωτήριο θα κόψει πάρα πολύ! Με τον ίδιο τρόπο, πολλοί αρχάριοι καλλιεργητές μετανιώνουν που «κόβουν» τα μεγάλα κλαδιά του θάμνου και κόβουν ελαφρώς μόνο τους επάνω βλαστούς.

Είναι απαραίτητο να κόψετε όχι μόνο τις κορυφές των βλαστών

Ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο ο θάμνος πυκνώνει, οι βλαστοί επιβραδύνουν την ανάπτυξη λόγω ανεπαρκούς φωτός και θρεπτικών συστατικών, το αμπέλι γίνεται πιο λεπτό, η ποιότητα και η ποσότητα της καλλιέργειας επιδεινώνονται.

Μη λυπάσαι το κλήμα! Θυμηθείτε ότι ετησίως είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το 50-90% της ανάπτυξης από τον καρποφόρο θάμνο.

2. Κλάδεμα λάθος βλαστών

Μερικοί άπειροι καλλιεργητές πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να αφήνουμε χοντρούς βλαστούς στο φυτό, καθώς είναι πιο δυνατοί. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι πιο λογικό να απαλλαγούμε από το ώριμο κλήμα και να αφήσουμε μόνο τους νεαρούς βλαστούς.

Μετά το κλάδεμα, πρέπει να παραμείνει ένα στέλεχος με πολλά υγιή μανίκια.

Στην πραγματικότητα, και οι δύο κάνουν λάθος. Κάθε χρόνο το φθινόπωρο, πρέπει να κόψετε όλους τους καρποφόρους βλαστούς (την επόμενη χρονιά δεν θα είναι πλέον υψηλής απόδοσης), καθώς και λεπτά, άγουρα και πυκνά κλαδιά. Το μόνο που θα έπρεπε να έχετε αφήσει μετά το κλάδεμα είναι ένα μπουλόνι με πολλά μανίκια (χοντροί πολυετείς βλαστοί) και λεπτούς βλαστούς που έχουν φυτρώσει πάνω τους φέτος.

3. Κοτσάνι σε βλαστούς

Μερικοί καλλιεργητές δεν σκέφτονται πώς να κόψουν σωστά τους βλαστούς, αν είναι απαραίτητο να αφήσουν ένα κούτσουρο. Εν τω μεταξύ, αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Όταν κλαδεύετε σταφύλια, αφήνετε ένα κούτσουρο μήκους περίπου 1 cm μόνο στους ώριμους βλαστούς.

Ένα ετήσιο κλήμα πρέπει να αποκοπεί εντελώς, διαφορετικά μπορεί να εμφανιστεί σήψη στην αριστερή “ουρά”.

4. Λάθος χρόνος για το κόψιμο των σταφυλιών

Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι το τέλος του φθινοπώρου.

Εάν καλύψετε τα σταφύλια για το χειμώνα, τότε θα πρέπει να κοπεί 2-3 εβδομάδες μετά την πτώση των φύλλων. Οι ανθεκτικές στον παγετό ποικιλίες μπορούν να κλαδευτούν αργότερα, αλλά δεν συνιστάται να καθυστερήσετε αυτό το θέμα μέχρι το χειμώνα: το κλάδεμα πρέπει να πραγματοποιείται σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από -3 ° C. Διαφορετικά, σχηματίζονται ρωγμές στο παγωμένο κλήμα.

5. Στη συνέχεια

Ένα χονδροειδές λάθος κάνουν αυτοί που αφήνουν θετά παιδιά στους θάμνους. Πρόκειται για βλαστούς δεύτερης τάξης, που κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλλιεργητικής περιόδου αναπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων από καλοκαιρινούς οφθαλμούς.

Πρέπει να αποκοπούν, καθώς αποδυναμώνουν και πυκνώνουν τον θάμνο, καθυστερούν την ανάπτυξη των κύριων βλαστών. Επιπλέον, τα θετά παιδιά πρέπει να αφαιρεθούν σωστά: αφήστε 1-2 φύλλα να αναπτυχθούν και να τσιμπήσετε το βλαστό από πάνω τους.

Κόψτε τα σταφύλια σωστά και στην ώρα σας, θα έχετε μια καλή συγκομιδή ζουμερά σταφυλιών.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τις φράουλες με μουστάκι | Όμορφο σπίτι και κήπος

Πώς να βοηθήσετε τα γεράνια να μεγαλώσουν σε πλάτος και να πετάξουν έξω έως και 6 μίσχους κάθε φορά;