Κόψτε τους θάμνους φραγκοστάφυλου με τον τρόπο μου και αποκτήστε μια αξιοζήλευτη συγκομιδή μούρων το επόμενο έτος

Προκειμένου οι θάμνοι της μαύρης σταφίδας να είναι υγιείς και να καρποφορούν άφθονα, πρέπει να φροντίζονται καλά. Μόνο οι σταφίδες άγριας καλλιέργειας δεν το χρειάζονται, αλλά δεν το συζητάμε! Το κλάδεμα της σταφίδας είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες, μπορεί να προσφέρει την πιο άφθονη, πολυτελή σοδειά για την επόμενη χρονιά.

Έχω συνηθίσει να ενεργώ με τον ίδιο τρόπο και νομίζω ότι μπορεί να είναι χρήσιμο και για εσάς!

Η διαδικασία πραγματοποιείται το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, μετά τη συγκομιδή. Η μέρα πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή. Από εργαλεία κήπου θα χρειαστείτε:

  • Ψαλίδια κήπου, που συνήθως ονομάζονται κλαδευτήρια.
  • Lopper για χοντρά κλαδιά.

Όλα αυτά πρέπει να ακονιστούν και να απολυμανθούν – με βότκα, ιατρικό οινόπνευμα, κηροζίνη ή διάλυμα θειικού χαλκού 3%.

Πρώτα απ ‘όλα, αφαιρούνται όλα τα εμφανώς άρρωστα, σπασμένα, αποξηραμένα και καλυμμένα με βρύα κλαδιά που αναπτύσσονται με έντονη κλίση και βρίσκονται κοντά στο έδαφος, γίνεται δηλαδή υγειονομικό κλάδεμα. Δεν είναι μόνο σημαντικό για τη συγκομιδή, αλλά συμβάλλει και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών των καλλιεργειών.

Το φραγκοστάφυλο έχει μια ιδιαιτερότητα – καρποφορεί μόνο σε νεαρούς βλαστούς όχι μεγαλύτερους από 4-5 ετών, έτσι τα παλιά κλαδιά κόβονται κάτω από τη βάση, στο επίπεδο του εδάφους.

Οι ετήσιοι βλαστοί μπορεί επίσης να είναι περιττοί – σχεδόν τα πάντα υπόκεινται σε αφαίρεση, πρέπει να αποθηκεύσετε κυριολεκτικά 3-4 από τους ισχυρότερους και παχύτερους. Οι κορυφές των υπόλοιπων ετήσιων βλαστών κόβονται κατά 15 εκ. Οι νεαροί βλαστοί διαφέρουν όχι μόνο στο μικρότερο πάχος τους, αλλά και στη σκιά τους – είναι ανοιχτό μπεζ ή ανοιχτό πράσινο.

Όσον αφορά τους μηδενικούς νεαρούς βλαστούς αντικατάστασης, για να βελτιωθεί η διακλάδωση, θα πρέπει να βραχυνθούν κατά το 1/3 του μήκους πάνω από τους οφθαλμούς.

κλάδεμα μαύρης σταφίδας

Στη συνέχεια, πρέπει να δώσετε προσοχή στα κλαδιά ηλικίας 2-3 ετών. Από αυτά κόβονται πλευρικά κλαδιά, διατηρώντας μόνο 2-4 υγιείς μπουμπούκια σε κάθε κλαδί.

Και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν βρεθεί μια μαύρη τρύπα στο κέντρο κάποιου κομμένου κλαδιού, τότε χτυπιέται από μια γυάλινη θήκη. Σε αυτή την περίπτωση, όσο παλιό κι αν είναι αυτό το βλαστό, πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς και εντελώς.

Συνολικά, ως αποτέλεσμα του καλοκαιρινού κλαδέματος, δεν μπορεί να αφαιρεθεί περισσότερο από το 25% όλων των κλαδιών από έναν θάμνο – η παραμέληση αυτού του κανόνα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αρρώστια και ακόμη και θάνατο των σταφίδων.

Δεδομένου ότι η ροή του χυμού είναι ακόμα ενεργή τον Ιούλιο-Αύγουστο, τα κοψίματα σε χοντρά κλαδιά πρέπει να καλυφθούν αμέσως με πίσσα κήπου ή με αναλογικό παράγοντα.

3 κοινά λάθη στη φροντίδα των φραουλών μετά την καρποφορία.

Οι ντομάτες σκάνε. Πώς να αποφύγετε το σκάσιμο μιας ντομάτας.