Λουλούδι Astilba – πώς να μετατραπεί σε έναν πολυτελή ανθισμένο θάμνο.

Το λουλούδι Astilba είναι ένα ανθοφόρο πολυετές φυτό ανθεκτικό στη σκιά που μπορεί να ταξινομηθεί με ασφάλεια ως ανεπιτήδευτα φυτά.

Ακόμα κι αν δεν προσέχετε καθόλου το αστίλμπα σας, θα σας ενθουσιάσει με την ανθοφορία, τον χειμώνα στο ανοιχτό χωράφι χωρίς κανένα πρόβλημα και ακόμη και αφού τελειώσει η περίοδος του διακοσμητικού του αποτελέσματος (ή, αντίθετα, δεν έχει ακόμα ξεκίνησε), διακοσμήστε τον κήπο σας με τα ενδιαφέροντα ανοιχτά φύλλα του.

Αλλά αν θέλετε να επιτύχετε πραγματικά άφθονη, πλούσια και, το πιο σημαντικό, μακροχρόνια ανθοφορία, πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στην αστίλβη σας – και θα γίνει απλά υπέροχη.

Ξέρετε πώς ανθίζει η αστίλμπα; Τα πλούσια επιμήκη πανικά της φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα στα παρτέρια, ακόμα κι αν υπάρχουν μόνο δύο ή τρία από αυτά. Τώρα φανταστείτε πώς θα μοιάζει ένας θάμνος αν υπάρχουν 12-15 τέτοιες ταξιανθίες;

φύτευση και φροντίδα astilba

Αλλά για μια τέτοια ομορφιά, το “φυτέψτε και ξεχάστε” δεν θα λειτουργήσει. Και παρόλο που υπάρχει μικρό πρόβλημα με το λουλούδι astilba σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνουν μερικοί χειρισμοί με το φυτό.

Βήμα 1.

Δεν ανθίζουν όλες οι ποικιλίες και οι ποικιλίες astilba (και υπάρχουν πολλές) καλά στη σκιά. Και να έχετε κατά νου ότι η αστίλβη δεν είναι σκιερό, αλλά ανθεκτικό στη σκιά φυτό! Αυτό σημαίνει ότι ανέχεται το μισοφέγγαρο, αλλά δεν σημαίνει καθόλου ότι είναι σε τέτοιες συνθήκες που θα είναι πιο άνετη.

Ναι, η αστίλμπα θα ανθίσει στη σκιά, αλλά θα έχετε φωτεινή, άφθονη και μεγάλη ανθοφορία σε περιοχές που φωτίζονται τουλάχιστον μισή μέρα από τον ήλιο. Διαφορετικά, η ανθοφορία θα είναι φτωχή. Και ορισμένες ποικιλίες – για παράδειγμα, “Gloria”, “Weiss Pearl”, “Bergkristall” – ανθίζουν μόνο στον ήλιο.

Βήμα 2

Στη φύση, οι αστίλβες αναπτύσσονται στις όχθες των υδάτινων σωμάτων. Από αυτό προκύπτει ότι το φυτό αγαπά το υγρό έδαφος, αντίστοιχα, χρειάζεται πότισμα.

φύτευση και φροντίδα astilba

Είναι επιθυμητό να ποτίζετε το astilba πιο συχνά – τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και αρκετά άφθονο. Φυσικά, αυτό ισχύει για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού – κατά τις περιόδους βροχών, τα φυτά έχουν αρκετή υγρασία.

Αλλά αν ζείτε σε περιοχές με ξηρά, ζεστά καλοκαίρια, οι αστίλβοι σας δεν θα ανθίσουν άφθονα χωρίς πότισμα. Φροντίστε να τους παρέχετε υγρασία και αν βρίσκεστε σπάνια στην εξοχή, στρώστε το χώμα ψηλά για να μην εξατμιστεί το νερό. Διαφορετικά, τα λουλούδια θα γίνουν μικρά, θα είναι πολύ λιγότερα και τα φύλλα μπορεί να αρχίσουν να στεγνώνουν.

φύτευση και φροντίδα astilba

Βήμα 3.

Όσο για το έδαφος, πιστεύεται ότι το astilba θα αναπτυχθεί καλά σε οποιοδήποτε έδαφος. Έτσι είναι -όμως, δεν θα αναπτυχθεί απλώς, αλλά θα ανθίσει άφθονα σε αργιλώδη – είναι εκεί που παρατηρείται η πιο έντονη ανθοφορία.

Βήμα 4.

Η κύρια διαδικασία για το astilba είναι η αφαίρεση της ξηρής κρούστας που σχηματίζεται πάνω από τις ρίζες μετά το πότισμα. Δεν υπάρχουν καθόλου φυτά όπως αυτό – η κρούστα διατηρεί τον αέρα, οι ρίζες δεν υπερθερμαίνονται εξαιτίας του, η υγρασία δεν μπαίνει καλά στο έδαφος, αλλά η παρουσία μιας τέτοιας κρούστας είναι κυριολεκτικά θανατηφόρα για την ανθοφορία της astilba.

λουλούδι astilba

Φροντίδα Astilba – Μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε ελαφρώς το χώμα γύρω από το άνθος αστίλμπας μετά από κάθε πότισμα – ή, πάλι, γλυτώστε τον εαυτό σας από αυτό, πολτοποιώντας το φυτό, για παράδειγμα, με τύρφη. Το φυτό θα είναι πολύ πιο άνετο!

Βήμα 5.

Το άνθος astilba απαιτεί κλάδεμα – καθώς ο πανικός ξεθωριάζει, καλό είναι να το κόψετε, τότε η ανθοφορία θα διαρκέσει περισσότερο. Επιπλέον, με το κλάδεμα, μπορείτε να σχηματίσετε θάμνο αν θέλετε η αστίλμπα να είναι πιο ακριβής.

λουλούδι astilba

Βήμα 6.

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που το astilba, με καλή διατροφή και φροντίδα, μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα μέρος για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο βέλτιστος χρόνος φύτευσής του είναι 5-6 χρόνια. Η φύτευση αστίμπων είναι πολύ απλή – σκάβουν έναν θάμνο, τον χωρίζουν σε πολλά μέρη και τους τοποθετούν σε μέρη που έχουν προετοιμαστεί εκ των προτέρων για αυτό.

Μπορείτε να το κάνετε ανά πάσα στιγμή – η αστίλμπα έχει χοντρές ρίζες, στις οποίες διατηρείται τέλεια το χωμάτινο κομμάτι, έτσι ώστε να ριζώσει οπουδήποτε χωρίς προβλήματα – με την επιφύλαξη επαρκούς ποτίσματος.

Όλα τα astilbes είναι καλά, αλλά δώστε προσοχή στην υβριδική ποικιλία “Chocolate Shogun” – αυτή είναι μια ιαπωνική επιλογή astilba με βυσσινί φύλλα, η οποία, στην πραγματικότητα, είναι η γοητεία της.

Τα λουλούδια της είναι χαριτωμένα και απαλά ροζ, φαίνονται ενδιαφέροντα στο φόντο των διάτρητων σκαλιστών φύλλων που δεν αλλάζουν χρώμα όλη την εποχή.

λουλούδι astilba

Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστες θέσεις, ειδικά με υψηλής ποιότητας πότισμα, και είναι αρκετά συμπαγές – δεν μεγαλώνει περισσότερο από 50 εκ. Φαίνεται πολύ όμορφο ανάμεσα σε πέτρες και σε πρώτο πλάνο ανάμεικτα παρτέρια.

Βήμα 7.

Και μια ακόμη διευκρίνιση – φροντίστε να πασπαλίζετε κάθε χρόνο χαλαρό γόνιμο χώμα στις ρίζες αστίλβης – οι ρίζες του μεγαλώνουν όχι μόνο προς τα κάτω και στα πλάγια, αλλά και προς τα πάνω, οπότε διαφορετικά θα εκτεθούν. Και αυτό δεν είναι μόνο άσχημο, αλλά και ανθυγιεινό για το φυτό. Λίγη προσοχή και υπομονή – και θα είναι αδύνατο να πάρεις τα μάτια σου από την αστίλμπα στον κήπο σου!

Γκρέιπφρουτ: φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή

Φύτευση φράουλας με σπόρους για σπορόφυτα στο διαμέρισμα.