Μπλε γαϊδουράγκαθο: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

Το μπλε γαϊδουράγκαθο είναι ένα πολυετές φυτό που αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα και το χρώμα του. Πράγματι, η φραγκόσυστη όψη του και το ασημί μπλε του κάνουν εύκολο να το ξεχωρίσετε κατά τη θερινή περίοδο ανάμεσα στα αγριολούλουδα. Το στέλεχος μπορεί να έχει μήκος έως 1 m και στηρίζει αυτές τις μπάλες διαμέτρου 4 cm που αποτελούνται από μικροσκοπικά μικρά σωληνοειδή λουλούδια που μοιάζουν με αστέρια. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καλλιέργεια μπλε γαϊδουράγκαθου.

Πού, πότε και πώς να καλλιεργήσετε το μπλε γαϊδουράγκαθο;

Για να επωφεληθείτε από μια όμορφη καλοκαιρινή ανθοφορία, η ιδανική εποχή για να φυτέψετε το μπλε γαϊδουράγκαθο είναι το φθινόπωρο. Για να διατηρήσετε το άγριο αποτέλεσμα, καλλιεργήστε το στη μέση ενός κρεβατιού. Φτιάξτε ένα μείγμα από χώμα κήπου και χώμα γλάστρας. Η γη μπορεί να είναι ξηρή, βραχώδης και ακόμη και ασβεστώδης. Το μόνο κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο. Επιπλέον, το μπλε γαϊδουράγκαθο εκτιμά μια ηλιόλουστη ή ελαφρώς σκιασμένη θέση.

Τοποθετήστε κάθε φυτό σε απόσταση 30 cm. Εάν αγοράσετε τα φυτά σας σε γλάστρες, είναι δυνατό να τα φυτέψετε την άνοιξη ή το καλοκαίρι αφού η ανθοφορία θα είναι ήδη παρούσα.

Συντελεστές: Harald Biebel / iStock

Η συνέντευξη

Το πλεονέκτημα με το γαϊδουράγκαθο είναι ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Μόλις εγκατασταθεί, αυτό το άγριο φυτό ανθίζει πολύ καλά από μόνο του. Ωστόσο, όπως κάθε καλός κηπουρός που σέβεται τον εαυτό του, μας αρέσει να είμαστε ζηλωτές. Μπορείτε επομένως να αφαιρέσετε τα ξεθωριασμένα λουλούδια καθώς προχωράτε, αλλά και να ποντάρετε τα λουλούδια με πολύ μεγάλους μίσχους για να μην τα σπάσει ο άνεμος.

Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας το καλοκαίρι, ποτίζετε τακτικά και κατά προτίμηση στο τέλος της ημέρας.

Καλό να ξέρω :

Προσοχή, το φύλλωμα του μπλε γαϊδουράγκαθου τσιμπάει. Λάβετε λοιπόν τις προφυλάξεις σας φορώντας γάντια κηπουρικής πριν χειριστείτε το φυτό.

Μπορείτε να κρατήσετε τα μπλε γαϊδουράγκαθα για να φτιάξετε ένα μπουκέτο αποξηραμένα λουλούδια ή απλά να τα τοποθετήσετε σε ένα βάζο γεμάτο με νερό.

μπλε γαϊδουράγκαθο
Πιστώσεις: kruwt / iStock

Daylily: φύτευση, κλάδεμα, καλλιέργεια και φροντίδα

5 συμβουλές για την καλλιέργεια μιμόζας σε γλάστρες