Πολυετή φυτά με όμορφα φύλλα: 10 καλύτερες καλλιέργειες κήπου

Για να ενώσετε τα ανθοφόρα φυτά με μια κοινή ιδέα, να τα συνδυάσετε αρμοδίως μεταξύ τους και να τα χωρέσετε στο χώρο του κήπου, επιλέξτε για συντροφιά πολυετή φυτά με διακοσμητικό φύλλωμα.

Διακοσμητικά πολυετή φυτά – κορυφαία δέκα

Διακοσμητικά πολυετή φυτά μπορεί να χωριστεί υπό όρους σε δύο ομάδες. Πρώτα – φυτά που αγαπούν τη σκιά και είναι ανθεκτικά στη σκιά. Δεύτερο – ηλιόλουστη και ανθεκτική στον ήλιο. Τα περισσότερα φυτά προσαρμόζονται στις συνθήκες φωτός, αλλά είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα υγιές και όμορφο δείγμα μόνο σε κατάλληλες συνθήκες. Κατά τη φύτευση, μελετήστε προσεκτικά την περιγραφή του φυτού.

 • 1. Επιθυμία
 • 2. Geicher
 • 3. Heucherella
 • 4. Σκούρο καφέ γεράνι
 • 5. Zhivuchka
 • 6. Μυρτιά
 • 7. Medunica
 • 8. Φτέρη: νομάδα
 • 9. Τιαρέλα
 • 10. Goryanka
 • Τι να φυτέψετε κοντά σε μια λίμνη

1. Επιθυμία

1. Ο οικοδεσπότης είναι τόσο πολύπλευρος που ταιριάζει εύκολα σε οποιαδήποτε σύνθεση κήπου: σε μια δασική γωνιά με φτέρες, ποδόφιλα, ελλέβορο και οπλές, ένας παραθαλάσσιος κήπος με λουλούδια που συνορεύει με την επιφάνεια του νερού.

Ή σε σκιερά αλσύλλια με αστίλμπες, Volzhanka, brunners, kupens.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Hosta σε ένα δοχείο στον κήπο.

2. Geicher

Ένας από τους καλύτερους συντρόφους των ανθοφόρων καλλιεργειών είναι η geyhera. “Χτυπώντας” ψηλά πολυετή φυτά, καλύπτοντας τα φαλακρά σημεία πάνω από ξεθωριασμένους βολβούς, δημιουργώντας μόνιμες χρωματικές πινελιές σε συνθέσεις – όλα αυτά μπορούν να της εμπιστευτούν. Η συμπερίληψη του geyhera βοηθά στην εξισορρόπηση συνθέσεων που χρησιμοποιούν πολλά φωτεινά χρώματα, φυτά με ανοιχτόχρωμο ή, αντίθετα, λείο φύλλωμα.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

3. Heucherella

Ομοίως, χρησιμοποιούνται το geyhere και οι στενοί συγγενείς του – geyherella (διαειδικά υβρίδια) με χρωματιστά και πράσινα φύλλα. Ευδοκιμούν σε καλλιεργούμενα εδάφη κήπου, σε ανοιχτόχρωμη ή μερική σκιά με μέτριο πότισμα – οι ανάγκες τους είναι περίπου ίδιες με τα περισσότερα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια κήπου, καθιστώντας εύκολο τον συνδυασμό τους σε παρτέρια.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Heucherella στον κήπο

4. Σκούρο καφέ γεράνι

Το γεράνι σκούρο (κόκκινο-καφέ) χρησιμοποιείται συχνά σε φυτεύσεις όπου η ομορφιά των φύλλων είναι σημαντική. Συμπληρώνει με επιτυχία συνδυασμούς φυτών με μωβ και πράσινα χρώματα λόγω του δακτυλίου σε αντίθεση στη λεπίδα του φύλλου, ορατό σαφώς πριν από την ανθοφορία. Το φυτό είναι ανεπιτήδευτο, όμορφο μέχρι το φθινόπωρο, δεν χρειάζεται φροντίδα.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Παραλλαγές παρτεριών με οικοδεσπότες, geyhera και γεράνια.

5. Zhivuchka

Εξαιρετικό φυτό εδαφοκάλυψης – ανθεκτικό. Από τις καλλωπιστικές ποικιλίες, η πορφυρόφυλλη είναι η πιο κοινή. Purpureaαλλά υπάρχουν και φυτά με πολύπλοκα χρώματα – κηλίδες διαφορετικών χρωμάτων Βουργουνδία Λάμψη, Arctic Fox και άλλοι. Το Tenacious μπορεί να αναπτυχθεί σε ηλιόλουστες και σκιερές περιοχές, να αντέξει την ξηρασία και την υπερχείλιση, καθώς και τη φτώχεια του εδάφους. Αισθάνονται υπέροχα με οποιονδήποτε γείτονα: ισχυρά και μεγάλα θα στρογγυλεθούν και θα μεγαλώσουν σε ένα άδειο μέρος και τα μικρά μπορούν να συνθλιβούν κάτω από αυτά.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Ανθοφορία επίμονη έρπουσα.

Μια άλλη υπόσταση είναι ένα εξαιρετικό κάλυμμα για βολβώδεις. Την άνοιξη, τα ανθεκτικά ανθίζουν, μετά εμφανίζονται μεγάλα βολβώδη, μετά, αφού ξεθωριάσουν και πεθάνουν, παραμένει ένα λαμπερό χαλί. ποικιλίες Arctic Foxи Metallica Crispa όταν προσγειώνονται σε σπαρτιατικές συνθήκες, σχηματίζουν ένα πυκνό χλοοτάπητα και σέρνονται πολύ αργά, όχι επιθετικά. Κατάλληλο για φύτευση σε βραχόκηπους και ανάμεσα σε αρκετά τρυφερά φυτά – δεν θα τα συνθλίψουν, αλλά ωφελούνται μόνο από το να είναι δίπλα σε μια πέτρα.

6. Μυρτιά

Αειθαλές εδαφοκάλυψη μυρτιά φαίνεται κομψό από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου. Αναπτύσσεται καλά στη σκιά ή στον ήλιο, σχεδόν σε οποιοδήποτε έδαφος. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ικανότητα κάλυψης του εδάφους, εξαλείφοντας πλήρως την ανάπτυξη των ζιζανίων και τη διάβρωση του εδάφους. Οι μεμβράνες διακρίνουν τα όρια μεταξύ παρτεριών και μονοπατιών, φυτεύονται θάμνους, φυτεύονται όπου δεν φυτρώνει γρασίδι.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Μια γάτα στα αλσύλλια της ανθισμένης μυρτιάς.

7. Medunica

Το lungwort είναι πολύ όμορφο. Έχει μεγάλα φύλλα διαφόρων χρωμάτων. Υπάρχουν καθαρό πράσινο, ασημί και ακόμη και στίγματα, σαν να είναι πιτσιλισμένα με ένα απρόσεκτο πινέλο. Επιπλέον, ανθίζει νωρίς και διακρίνεται από λεπτές ταξιανθίες – τα πρώτα λουλούδια – οι καμπάνες είναι στην αρχή ροζ, μετά γίνονται μπλε-ιώδες ή μπλε. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η ανοχή σκιάς. Μπορεί να ανταγωνιστεί την αναγνωρισμένη βασίλισσα της σκιάς – τον οικοδεσπότη.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Το Lungwort ανθίζει σε έναν σκιερό κήπο.

8. Φτέρη: kochedyzhnik και στρουθοκάμηλος

Στην ξηρή σκιά κάτω από τα δέντρα, οι φτέρες είναι απαραίτητες, ειδικά το kochedyzhnik ως το πιο ανθεκτικό στην ξηρασία. Στους κινέζους και νομάδες Nippon, οι μοβ μίσχοι φαίνονται πολύ εντυπωσιακοί την άνοιξη, όταν ξεδιπλώνονται τα φύλλα (πιο σωστά, τα φύλλα). Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες Nippon nomad: Pictum, Ursula’s Red, Βουργουνδία Δαντέλα.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Στρουθοκάμηλος και οικοδεσπότες σε έναν σκιερό κήπο με λουλούδια δίπλα στο μονοπάτι.

9. Τιαρέλα

Η Tiarella (συγκεκριμένα φυτά) σχηματίζει γρήγορα ένα πυκνό πράσινο χαλί. Μετά την ανθοφορία, κάθε φυτό παράγει περισσότερες από δώδεκα θυγατρικές ροζέτες σε ένα μακρύ μουστάκι, πλέκοντας γρήγορα την επιφάνεια του εδάφους. Για να εξοικονομήσετε υλικό φύτευσης, μπορείτε να φυτέψετε θάμνους σε απόσταση 40–50 cm μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, το διακοσμητικό αποτέλεσμα, φυσικά, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Η Tiarella μπορεί να φυτευτεί τόσο στη σκιά όσο και στον ήλιο.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Τιαρέλα στον σκιερό κήπο.

10. Goryanka

Η Goryanka διακρίνεται από την ικανότητα να τα πηγαίνει καλά με μεγάλα δέντρα. Σχηματίζει πυκνές κουρτίνες δίπλα στους κορμούς, πάνω από μεγάλες ρίζες – όπου άλλα πολυετή φυτά δεν έχουν απολύτως τίποτα να πιάσουν. Άλλωστε είναι πολύ όμορφη.

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Η Goryanka ανθίζει.

Τι να φυτέψετε κοντά σε μια λίμνη

Κατά μήκος μιας σκιερής λιμνούλας, καναλιού ή ρέματος με μια γέφυρα πεταμένη πάνω της, φυτεύονται ελκυστικά φυτά που προτιμούν τα υγρά και βαλτώδη εδάφη (υγρόφυτα). Τα μεγαλόφυλλα, οι θυρεοειδείς, οι ελώδεις κατιφέδες, οι φτέρες (καθαρές και στρουθοκαμήλους), τα κρίνια, οι οικοδεσπότες, οι ορεινοί και οι αγριόχοιροι δεν φοβούνται την υπερβολική υγρασία.

Η μαύρη ρακεμόζη cohosh και η μαύρη cohosh απλή με βασική ροζέτα πολυτελών φύλλων, πάνω από τα οποία υψώνονται στενές πυκνές βούρτσες ταξιανθιών, επωφελούνται από την εγγύτητα στο νερό.

Λίγο μακριά από το νερό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για την ποικιλία Rogers – Φτερά σοκολάτας (με φύλλα σοκολάτας-μπρονζέ και ροζ μπουμπούκια) και πανεμορφη (με μεγάλα σμαραγδένια φύλλα).

διακοσμητικά πολυετή λουλούδια

Πώς να αναζωογονήσετε τα κολοκυθάκια και να παρατείνετε την καρποφορία

φύτευση, κλάδεμα, καλλιέργεια και φροντίδα