Προηγουμένως, δεν ήξερα πότε να αφαιρέσω τα βέλη από το χειμερινό σκόρδο και έλαβα μια κακή συγκομιδή – τώρα το κάνω στην ώρα μου

Όλοι μας κάποτε ήμασταν αρχάριοι κηπουροί και κηπουροί. Έτσι, πριν από περίπου 15 χρόνια, δεν ήξερα πότε να αφαιρέσω τα βέλη που εμφανίστηκαν από το χειμερινό σκόρδο, και αυτό οδήγησε σε θλιβερά αποτελέσματα.

Ένα χρόνο έλαβα μικρό και «ξύλινο» σκόρδο. Την επόμενη χρονιά, χάλασα όλο τον κήπο με το να σαπίσουν απλά τα φυτά. Για άλλη μια χρονιά αποδείχτηκε ότι τα βέλη επανεμφανίστηκαν. Και υπήρξαν πολλές παρεξηγήσεις.

Είναι δύσκολο για μένα να κατηγορήσω τον εαυτό μου, γιατί τότε ήμουν λίγο πάνω από 20 χρονών και ασχολήθηκα με έναν κήπο χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Πηγή πληροφοριών ήταν σπάνια αντίτυπα του περιοδικού «Plant farming» και ο γείτονας του συνταξιούχου.

Σε γενικές γραμμές, αποφάσισα να μιλήσω για το πότε πρέπει να γίνει αυτή η σημαντική επιχείρηση και πώς, για να μην έχω μια πενιχρή σοδειά όπως έκανα στα νιάτα μου, αλλά να σκάψω ολόσωμα μεγάλα κεφάλια μυρωδάτου σκόρδου στα τέλη Ιουλίου. .

Τώρα το κάνω πάντα στην ώρα μου και δεν μπορώ να παραπονεθώ για την απόδοση. Λυπάμαι πολύ που δεν ήξερα αυτές τις πληροφορίες πριν και ελπίζω ότι θα είναι χρήσιμες σε πολλούς.

Καθορίζουμε το χρονοδιάγραμμα

Το σκόρδο είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να αναπαραχθεί με δύο τρόπους: με σπόρο και με διαίρεση σε μεμονωμένες σκελίδες. Η φυσική ή μέθοδος προτεραιότητας είναι ο σπόρος, γιατί. επιτρέπει τη λήψη υλικού απαλλαγμένου από ασθένειες και γενετικές συσσωρευμένες μεταλλάξεις.

Αφήνω 4-5 βέλη κάθε χρόνο για να ενημερώσω το ταμείο σπόρων. Λοιπόν, σύμφωνα με τον βαθμό ετοιμότητας αυτών των βελών, καθορίζω πότε θα αφαιρέσω το σκόρδο από τον κήπο.

σκόρδο βέλη

Έτσι, αν μείνουν τα βέλη, τότε το κεφάλι μπορεί να μην μεγαλώσει καθόλου. Θα είναι μικρό και πολύ δύσκολο. Επομένως, πρέπει να αφαιρεθεί. Όχι όμως αμέσως μετά την εμφάνισή τους.

Συνήθως προσδιορίζουμε το χρονοδιάγραμμα από την κατάσταση των βελών. Πρέπει να σχηματιστούν πλήρως και να τυλιχτούν προς τα κάτω. Αλλά ταυτόχρονα, δεν πρέπει να χάσουν την ευθραυστότητα. Διαγράφω περίπου 7-10 μέρες μετά την εμφάνισή τους.

σκόρδο βέλη

Όταν αρχίσει να ανεβαίνει – μπορείτε ήδη να αφαιρέσετε

Αλλά σε ζεστό και ξηρό καιρό, δεν πρέπει να περιμένετε τόσες μέρες. Αφαιρέστε μετά από 3-4 ημέρες. Σε υγρό καιρό, αντίθετα, μην βιαστείτε να πραγματοποιήσετε αυτή τη διαδικασία, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης.

TOP 9 τρόποι για να αποθηκεύσετε σωστά το σκόρδο για το χειμώνα

Εκτέλεση της σωστής διαδικασίας

Και τώρα προχωράμε στην ίδια τη διαδικασία και την εκτελούμε σωστά. Εδώ είναι οι πιο σημαντικοί κανόνες:

  • αφήστε ένα “κούτσουρο” περίπου 3 cm.
  • Μην τραβήξετε τα βέλη, αλλά σπάστε τα.
  • αφήστε 1 στην αρχή, στη μέση και στο τέλος των κρεβατιών.
  • πριν από τη διαδικασία, μην ποτίζετε το σκόρδο και επιλέξτε μια ξηρή ηλιόλουστη μέρα.

Αφού αφαιρέσετε τα βέλη για άλλες 48 ώρες, πρέπει να αποφύγετε το πότισμα. Και στη συνέχεια χαλαρώστε το χώμα, ποτίστε το άφθονο (τουλάχιστον 20 λίτρα ανά 1 m2). Ακόμα κι αν ο καιρός είναι βροχερός, είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί φόρτιση υγρασίας, γιατί μετά τη διαδικασία αφαίρεσης των βελών, το σκόρδο θα αρχίσει να αυξάνει γρήγορα τη μάζα του κεφαλιού και θα χρειαστεί επαρκής ποσότητα νερού για αυτό.

βέλη στο σκόρδο

Ταΐζουμε το σκόρδο

Φροντίστε να ταΐζετε την καλλιέργεια έτσι ώστε να έχει κάτι για να αναπτυχθεί μια εξαιρετική συγκομιδή. Φτιάχνω ένα εκχύλισμα από φρέσκια στάχτη ξύλου. Είναι πολύ σημαντικό η στάχτη να είναι φρέσκια. Παίρνω από την τελευταία θέρμανση του μπάνιου. Βγαίνει περίπου 3 λίτρα κοσκινισμένα. Το γεμίζω με νερό μέχρι 10 λίτρα. Ανακατεύω και αφήνω να εμποτιστεί για περίπου 72 ώρες. Μετά παίρνω 1 λίτρο εκχύλισμα για 9 λίτρα νερό και ποτίζω το σκόρδο. 1 ποτιστήρι (10 λίτρα) είναι αρκετό για 1 m2.

Μετά το top dressing, πάλι ποτίζω άφθονο με καθαρό νερό ώστε τα θρεπτικά συστατικά να εισχωρήσουν στο ριζικό σύστημα του σκόρδου.

Μέχρι τη στιγμή του καθαρισμού δεν ταΐζω τίποτα άλλο. Το κιτρίνισμα και η σταδιακή ξήρανση του φυλλώματος είναι ένα φυσικό φαινόμενο σε αυτό το στάδιο της πολιτιστικής ανάπτυξης. Το φυλλώδες μέρος δίνει θρέψη στο κεφάλι, το οποίο αυξάνεται γρήγορα σε μέγεθος.

βέλη στο σκόρδο

Τα βέλη σε καμία περίπτωση δεν πετάνε έξω

Ξέρω ότι πολλοί έχουν ήδη δοκιμάσει τη γεύση των βελών με σκόρδο. Δεν είμαι εξαίρεση. Σε καμία περίπτωση δεν τα πετάμε, αλλά μερικές φορές παρακαλούμε τους γείτονές μας. Γιατί μαγειρεύω φοβερή πάστα σκόρδου από βέλη.

Χρειάζεται 1 κιλό βέλη, 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, 100 ml ραφιναρισμένο ηλιέλαιο, 20-30 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (ξίδι 9% μπορεί να αντικατασταθεί στην ίδια ποσότητα).

Η διαδικασία μαγειρέματος είναι απίστευτα απλή. Τα βέλη μου, στεγνά, αλέθονται σε μια πάστα στο μπλέντερ. Προσθέτω χυμό λεμονιού (για να διατηρηθεί το χρώμα και να είναι και συντηρητικό), αλάτι, ζάχαρη, λίγη, τα αλέθω πάλι όλα. Αποστειρώνω βάζα των 200 ml. Το απλώνω. Το διατηρώ στο ψυγείο για περίπου 3 μήνες. Αν υπάρχουν πολλά ζυμαρικά, τότε καταψύχω μια μερίδα σε δόσεις.

Είναι εξαιρετική βάση για σάλτσες, ντρέσινγκ, μαρινάδες. Ναι, και απλώς απλώστε σε ένα κομμάτι φρεσκοψημένο ψωμί – υπερκατανάλωση τροφής.

Πώς να φροντίζετε τα αγγούρια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ώστε να καρποφορούν πριν από τον παγετό

Η πετούνια του γείτονα ανθίζει όμορφα σε μια μπάλα μέχρι τον παγετό.