Προληπτικές θεραπείες σταφυλιών – πότε, πώς και με τι

Για την προστασία του αμπελώνα σας από την ανάπτυξη ασθενειών, πραγματοποιούνται προληπτικές θεραπείες τρεις φορές το χρόνο, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μιλάμε για τους κανόνες επεξεργασίας σταφυλιών από ασθένειες και παράσιτα.

Για μια πλούσια συγκομιδή σταφυλιών, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε αξιόπιστα το φυτό από ζημιές από διάφορες ασθένειες και παράσιτα. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να διατηρήσετε το κλήμα σας δυνατό και υγιές.

Πριν από την επεξεργασία των σταφυλιών, είναι επιτακτική ανάγκη να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα φύλλα, να πραγματοποιήσετε προγραμματισμένο κλάδεμα και να δέσετε το αμπέλι σε ένα καφασωτό. Οι άρρωστοι βλαστοί και τα φύλλα καίγονται για να μην εξαπλωθεί η μόλυνση. Είναι επίσης απαραίτητο να σπάσετε μεγάλες λωρίδες γης μεταξύ των σειρών, να ισοπεδώσετε το έδαφος, να διορθώσετε τις εσοχές στις σειρές πέργκολων.

Επεξεργασία σταφυλιών την άνοιξη

Η πρώτη ανοιξιάτικη επεξεργασία των σταφυλιών πραγματοποιείται πριν φουσκώσουν τα μπουμπούκια. Τα μπουμπούκια συνήθως ανθίζουν στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ημερομηνίες διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, επομένως είναι σημαντικό να μην χάσετε τη στιγμή.

Ο πρώτος προληπτικός ψεκασμός των σταφυλιών γίνεται σε θερμοκρασία 4-6°C. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θάμνοι σταφυλιών υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάλυμα θειικού χαλκού 3% για την προστασία τους από ασθένειες και τρωκτικά. Εάν πέρυσι το αμπέλι υπέφερε από ασθένειες και παράσιτα, είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητο να παραλείψετε αυτή τη διαδικασία.

θεραπεία σταφυλιών το καλοκαίρι από ασθένειες

Η επεξεργασία των σταφυλιών μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού βάλετε σε τάξη τους διαδρόμους και κόψετε όλους τους άρρωστους βλαστούς και τα φύλλα

Μετά από περίπου 2 εβδομάδες, όταν σχηματιστούν 4-6 νεαρά φύλλα στο αμπέλι, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα μυκητοκτόνο με βάση το χαλκό: HOM, Abiga-Peak, Indigo, OxyHOM, 1% υγρό Bordeaux.

Επεξεργασία σταφυλιών πριν την ανθοφορία

Οι πιο κοινές ασθένειες του σταφυλιού είναι το ωίδιο (περονόσπορος) και το όίδιο (ωίδιο). 3% θειικός χαλκός, Abiga-Peak, Profit Gold, Thanos, Famox, Screen καταπολεμούν το ωίδιο. Από το οίδιο του σταφυλιού χρησιμοποιούνται φάρμακα Thiovit Jet, Medea, Diskor, Skor.

Η τελευταία ανοιξιάτικη θεραπεία για την πρόληψη αυτών των παθήσεων του σταφυλιού πραγματοποιείται περίπου 1-2 εβδομάδες πριν την ανθοφορία, από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου (ανάλογα με το κλίμα).

Αν παρατηρήσετε ακάρεα σταφυλιού στο αμπέλι, χρησιμοποιήστε αμέσως ακαρεοκτόνα (Fitoverm, Fufanon-Nova, Apollo, Aliot κ.λπ.). Η επεξεργασία αυτή γίνεται στη φάση των 9-12 φύλλων (μέχρι να αρχίσει η ανθοφορία).

Επεξεργασία σταφυλιών το καλοκαίρι

Όταν τα μούρα στο αμπέλι μεγαλώσουν στο μέγεθος ενός μπιζελιού, καλό είναι να αντιμετωπιστούν ξανά τα σταφύλια για μυκητιασικές ασθένειες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο βιομυκητοκτόνα – Sporobacterin και Baktofit.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα γκρίζας σήψης, ψεκάστε τους θάμνους με ένα ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου (5-7 g ανά 10 λίτρα νερού). Οι προστατευτικές λειτουργίες των φυτών θα υποστηρίζονται από το βιολογικό προϊόν Immunocytophyte.

Εμφανή συμπτώματα της γκρίζας σήψης είναι οι καφέ κηλίδες, η γκρίζα ανθοφορία στα φύλλα και οι αποχρωματισμένες κηλίδες στο αμπέλι.

Εάν υποπτεύεστε οίδιο, μεταχειριστείτε τους θάμνους που έχουν ακόμα συστάδες με κολλοειδές θείο ή υπερμαγγανικό κάλιο. Θάμνοι από τους οποίους έχετε ήδη τρυγήσει, περιποιηθείτε με Μήδεια ή Σκορ.

θεραπεία σταφυλιών το καλοκαίρι από ασθένειες

Στα μέσα του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα σταφύλια με μυκητοκτόνα

Επεξεργασία σταφυλιών το φθινόπωρο πριν από το καταφύγιο για το χειμώνα

Σε ξηρό καιρό, μετά το κλάδεμα των αμπελιών, μπορεί να γίνει προληπτική επεξεργασία των σταφυλιών. Ως παρασκεύασμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα 3% θειικού σιδήρου.

Το πλεονέκτημα της φθινοπωρινής θεραπείας είναι ότι το επεξεργασμένο αμπέλι δεν υποφέρει τόσο πολύ από την εισβολή τρωκτικών. Ο θειικός σίδηρος προστατεύει επίσης τα σταφύλια από μυκητιασικές ασθένειες.

Προκειμένου να μην φτάσουν τα τρωκτικά στα σταφύλια, δίπλα στους θάμνους των σταφυλιών μπορούν να απλωθούν δηλητηριασμένα δολώματα (Storm, Trikota, Blockade κ.λπ.).

Μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια στο καταφύγιο των θάμνων για το χειμώνα.

Χαρακτηριστικά επεξεργασίας σταφυλιών με χαλκό και θειικό σίδηρο

Στις προληπτικές θεραπείες των σταφυλιών, είναι σημαντικό να μην συγχέεται ο χρόνος του ψεκασμού με τον σίδηρο και τον θειικό χαλκό.

Το σιδερένιο βιτριόλι δεν είναι κατάλληλο για ανοιξιάτικες θεραπείες, καθώς αναστέλλει το άνοιγμα των ματιών. Επομένως, τον Μάρτιο-Μάιο προτιμάται ο θειικός χαλκός.

Αλλά για τη φθινοπωρινή επεξεργασία του αμπελιού, ο θειικός σίδηρος ταιριάζει καλύτερα.

Προετοιμασία μίγματος δεξαμενής

Σημειώστε ότι είναι δυνατό να πραγματοποιήσετε συνδυασμένες θεραπείες σταφυλιών, δηλαδή να ψεκάζετε το αμπέλι με πολλά φάρμακα ταυτόχρονα για διάφορες ασθένειες ταυτόχρονα. Ένα τέτοιο “κοκτέιλ” ονομάζεται μίγμα δεξαμενής.

Για να παρασκευαστεί το σωστό μείγμα δεξαμενής, η συνιστώμενη δόση κάθε φαρμάκου αρχικά αραιώνεται σε μικρή ποσότητα νερού και στη συνέχεια προστίθεται στο γενικό δοχείο. Σε αυτή την περίπτωση, διαφορετικά φάρμακα πρέπει να διαλύονται σε διαφορετικά δοχεία.

Η ποσότητα του νερού δεν είναι αθροιστική! Για παράδειγμα, εάν σύμφωνα με τις οδηγίες καθένα από τα φάρμακα πρέπει να αραιωθεί σε 10 λίτρα νερού, τότε ο συνολικός όγκος νερού στο μείγμα της δεξαμενής πρέπει να είναι 10 λίτρα. Δηλαδή, εάν προηγουμένως αραιώσατε 2 φάρμακα σε 2 λίτρα νερού, πρέπει να ρίξετε τα προκύπτοντα διαλύματα σε 8 λίτρα νερού έτσι ώστε στο τέλος ο όγκος ολόκληρου του μείγματος της δεξαμενής να είναι ίσος με τα δηλωθέντα 10 λίτρα.

Γιατί δεν δένουν τα φρούτα σε μια κολοκύθα;

Τοπιάρι: 5 κατάλληλα ανθεκτικά φυτά