Πότε να βουτήξετε μια πετούνια μετά από βλαστούς

Εάν έσπειρες σπόρους πετούνιας για σπορόφυτα στα τέλη Φεβρουαρίου, τότε σε περίπου 7 έως 10 ημέρες οι σπόροι θα εκκολαφθούν και θα εμφανιστούν βλαστοί. Εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα κοτυληδόνας. Μετά από άλλη μια εβδομάδα, μπορείτε να ανοίξετε το καπάκι από το κουτί δενδρυλλίων. Θυμηθείτε ότι οι πετούνιες φυτεύονται επιφανειακά και για τους καλύτερους βλαστούς βλαστών καλύπτονται με γυαλί ή σακούλα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σπορόφυτα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα φωτός. Εάν τα παράθυρά σας δεν είναι νότια, τότε πρέπει να φωτίσετε τα λάχανα με λάμπες δενδρυλλίων.

Μετά από άλλες 7 ημέρες, όταν τα βλαστάρια είναι περίπου 20 ημερών μετά τη σπορά, η πετούνια μπορεί να τροφοδοτηθεί με ένα γενικό διαλυτό λίπασμα που είναι κατάλληλο τόσο για λουλούδια όσο και για λαχανικά.

Το πιο σημαντικό πράγμα για την ανάπτυξη των πετούνων αυτή τη στιγμή είναι η σωστή θερμοκρασία, υγρασία και φωτισμός.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τους βλαστούς. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπορόφυτα των λουλουδιών άρχισαν να αισθάνονται χειρότερα – τα φυτά τεντώθηκαν, τα φύλλα έγιναν χλωμά, τα μεσογονάτια τεντώθηκαν, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα. Επιλογές για να κάνετε:

 • χαμηλώστε τη θερμοκρασία
 • μειώστε το φωτισμό
 • ταΐσει τα φυτά.

Πώς να ταΐσετε τα σπορόφυτα πετούνιας πριν τη συλλογή:

Είναι καλύτερο να ταΐζετε τα σπορόφυτα πετούνιας με νιτρικό ασβέστιο ή άλλα ορυκτά λιπάσματα, όπου υπάρχει ασβέστιο, αλλά όχι φώσφορος και άζωτο. Το ασβέστιο χρειάζεται για την ανάπτυξη του σκελετού του φυτού, ο φώσφορος και το άζωτο απλά τεντώνουν τα λάχανα, που δεν τα χρειαζόμαστε. Το επάνω ντύσιμο χρειάζεται μόνο εάν τα σπορόφυτα αισθάνονται άσχημα.

επιλογή πετούνιας

Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται 3-4 ζεύγη φύλλων στα λάχανα, έρχεται η στιγμή που είναι καλύτερο να βουτήξετε την πετούνια μετά τη βλάστηση. Αυτό συμβαίνει περίπου 4 εβδομάδες αργότερα, κατά μέσο όρο 25-28 ημέρες μετά τη σπορά των σπόρων, ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας και την ποικιλία. Ως εκ τούτου, μπορείτε ακόμη και χονδρικά να υπολογίσετε την ημέρα κατά την οποία βουτούν οι πετούνιες.

Πώς να βουτήξετε σπορόφυτα πετούνιας

 • Για τη συλλογή, πρέπει να πάρετε γλάστρες με διάμετρο 6 εκ. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε γλάστρες τύρφης για σπορόφυτα. Το έδαφος σε αυτά στεγνώνει γρήγορα και η πετούνια προτιμά το υγρό έδαφος περισσότερο από το αποξηραμένο.
 • Γεμίζουμε τις γλάστρες με χώμα χαλαρά, χαλαρά, ώστε οι ρίζες των νεαρών φυτών να έχουν την ευκαιρία να ισιώσουν και να ριζώσουν, να τραυματιστούν όσο το δυνατόν λιγότερο. Μερικοί κηπουροί πιστεύουν ότι κατά τη μεταφύτευση βλαστών, πρέπει να κόψετε τις ρίζες, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη μεταφύτευση, οι ρίζες τραυματίζονται και αυτό αρκεί για να τονώσει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος – αυτός είναι ο τρόπος για να βουτήξετε σωστά τις πετούνιες. Δεν είναι επίσης απαραίτητο να τσιμπήσετε τις κορυφές του φυτού.
 • Ποτίζουμε γλάστρες με χώμα με νερό για να πέσουν αμέσως οι ρίζες σε υγρό περιβάλλον.
 • Βγάζουμε τα φύτρα από το δοχείο. Είναι καλό όταν η ικανότητα προσγείωσης είναι μικρή. Αυστηρά για μια ποικιλία φυτών. Στη συνέχεια, μπορείτε να τραβήξετε αμέσως όλα τα βλαστάρια μαζί, χωρίς να διαλέξετε ένα κάθε φορά.
 • Διαχωρίστε προσεκτικά τα λάχανα ένα-ένα το ένα από το άλλο μαζί με ένα στόκο χώματος, προσπαθώντας να μην καταστρέψετε τις ρίζες.
 • Κάνουμε μια τρύπα στη γλάστρα, αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει το φυτό μαζί με τις ρίζες και τη χωμάτινη ρίζα.
 • Εμβαθύνουμε και συμπυκνώνουμε το κολάρο της ρίζας για να μην κρέμεται το φυτό.
 • Αν χρειαστεί, προσθέστε περισσότερη γη και φροντίστε να ποτίσετε ξανά την πετούνια. Έτσι μαζεύονται τα σπορόφυτα πετούνιας στο σπίτι.
 • Μετά τη συλλογή, είναι απαραίτητο να υπογράψετε την ποικιλία και το όνομα του λουλουδιού στο ευρετήριο για τα φυτά.

φύτευση πετούνιας για σπορόφυτα

Μαζεύοντας πετούνιες από ταμπλέτες τύρφης

Οι ταμπλέτες τύρφης είναι ένα πολύ βολικό υλικό για την καλλιέργεια οποιωνδήποτε δενδρυλλίων και με την κλασική έννοια της λέξης συλλογή, είναι αδύνατο να μαζέψετε δενδρύλλια πετούνιας. Ωστόσο, όταν τα 3 και 4 φύλλα εμφανίζονται στο βλαστάρι, υπάρχει ελάχιστος χώρος για ρίζες στο δισκίο τύρφης. Δηλαδή, αυτή είναι η στιγμή που μπορείτε να βουτήξετε μια πετούνια και πρέπει να τη μεταμοσχεύσετε σε ένα μεγαλύτερο δοχείο. Η τεχνολογία για τον τρόπο κατάδυσης της πετούνιας από ταμπλέτες τύρφης είναι ακριβώς η ίδια όπως περιγράφεται παραπάνω. Με τη διαφορά ότι δεν είναι απαραίτητο να βγάλετε τις ρίζες από ένα δισκίο τύρφης. Φυτέψτε τις καλλιεργημένες ρίζες σε μια γλάστρα μαζί με ένα δισκίο.

Είναι δυνατόν να μην βουτήξετε μια πετούνια; Μπορώ! Εάν φυτέψετε αμέσως κοκκώδεις σπόρους σε μπαλκονόκουτο με απόσταση μεταξύ των σπόρων 15 – 20 cm, ή σε μεγάλες γλάστρες, όπου έχουν αρκετό θρεπτικό χώμα πριν τις φυτέψετε στον κήπο.

Τα τουρσί σπορόφυτα πετούνιας διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία 17 – 19 βαθμών. Έτσι θα ριζώσει καλύτερα και δεν θα τεντωθεί.

πότε να βουτήξετε την πετούνια μετά τους βλαστούς

Πώς να ταΐσετε μια πετούνια μετά τη συλλογή

Μετά το πρώτο μάζεμα, είναι απαραίτητο να τροφοδοτηθεί η πετούνια με φώσφορο για την ταχύτερη ανάκτηση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Βρίσκεται σε πολλά καθολικά ορυκτά λιπάσματα.

Πότε να ταΐσετε μια πετούνια. Ο επίδεσμος πρέπει να πραγματοποιείται όχι νωρίτερα από τη στιγμή που αρχίζουν να αναπτύσσονται νέα φύλλα.

Συμβούλιο. Τα φυτά δεν χρειάζονται υπερβολική λίπανση. Όλα θα πουν το μέγεθος, τον αριθμό των φύλλων, το χρώμα των φύλλων, το μέγεθος μεταξύ των ζευγαριών των φύλλων. Εάν το φυτό αναπτύσσεται καλά, τότε δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κορυφαίο ντύσιμο. Πολλά πράγματα μπορούν να διορθωθούν παρατηρώντας τις συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός.

Μαζεύοντας πετούνιες σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο

Είναι καλύτερο να καθορίσετε την ώρα κατά την οποία θα βουτήξετε τα φυτά να καθοδηγηθείτε από την κατάσταση του ίδιου του φυτού και όχι από το σεληνιακό ημερολόγιο. Ωστόσο, για τους καλλιεργητές λουλουδιών που παρακολουθούν τη θέση της σελήνης στον ουρανό, αναφέρουμε τις ημερομηνίες.

Μαρτίου 2017 — 1, 2, 21, 22, 28, 30.

Απρίλιος 2017 — 24, 27.

πετούνια στην αυλή

σχόλιο cultiver Edgeworthia chrysantha ;

Φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία: πότε να κόψετε τις φράουλες και πώς να ταΐσετε τις φράουλες μετά την καρποφορία