Πότε να κόψετε το μουστάκι της φράουλας το καλοκαίρι για να αυξήσετε τη συγκομιδή του χρόνου

Η κλασική προσέγγιση για την καλλιέργεια φράουλας υποδηλώνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς τα φύλλα μετά την καρποφορία. Ωστόσο, η έρευνα στον τομέα της κηπουρικής δεν παραμένει ακίνητη και τώρα πολλοί κηπουροί αρνούνται την ανάγκη για κλάδεμα. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κλάδεμα της φράουλας μετά την καρποφορία και πότε να κόψετε το μουστάκι της φράουλας το καλοκαίρι;

Στη σύγχρονη κηπουρική, καμία ενέργεια δεν εκτελείται ακριβώς έτσι, για χάρη του ίδιου του γεγονότος. Όλα έχουν σχεδιαστεί για να λύσουν ή να αποτρέψουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, με στόχο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το κλάδεμα των φραουλών το καλοκαίρι υπακούει επίσης σε αυτήν την αρχή – πρέπει να γίνεται μόνο εάν τα φυτά το χρειάζονται.

Οι φράουλες πρέπει να κοπούν;

Μιλώντας για το κλάδεμα των φύλλων της φράουλας το καλοκαίρι, τις περισσότερες φορές εννοούμε ακριβώς την αφαίρεση των φύλλων στους καρποφόρους θάμνους. Γιατί να το κάνετε αυτό:

  • για μερική αναζωογόνηση του θάμνου.
  • για να απαλλαγείτε από κατεστραμμένα, αποξηραμένα, άρρωστα φύλλα.
  • για την πρόληψη βακτηριακών και μυκητιακών ασθενειών.
  • για τη μείωση του αριθμού των παρασίτων εντόμων που διαχειμάζουν.

Με μια λογική προσέγγιση και τον κατάλληλο χρόνο για το κλάδεμα, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να ωφελήσει τη φυτεία φράουλας σας, το μόνο ερώτημα είναι πότε να το πραγματοποιήσετε, ώστε η πίεση στους θάμνους να είναι η μικρότερη.

Όταν οι φράουλες πρέπει να κόψουν τα μουστάκια τους το καλοκαίρι

Αν μιλάμε για το χρονοδιάγραμμα κλαδέματος των θάμνων φράουλας, τότε μπορούν να χωριστούν σε τρεις περιόδους. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, και ως εκ τούτου θα τα συζητήσουμε ξεχωριστά.

Κλάδεμα φραουλών την άνοιξη

Μετά από έναν μακρύ χειμώνα, ακόμη και τα εύρωστα φυτά φράουλας μπορεί να χάσουν μερικά από τα φύλλα τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε εκείνες τις περιοχές όπου οι χειμώνες είναι παγωμένοι, αλλά χωρίς χιόνι. Το μούλτι μπορεί να διατηρήσει τις ρίζες του θάμνου, αλλά η πράσινη μάζα θα παγώσει και θα πρέπει να αφαιρεθεί την άνοιξη.

Εάν, αφού στεγνώσουν οι κορυφογραμμές, δείτε μεγάλο αριθμό άρρωστων, σάπιων ή κατεστραμμένων φύλλων στις φράουλες, αφαιρέστε τις προσεκτικά, αφήνοντας ανέπαφα τα πράσινα φύλλα και τους μη αναπτυγμένους οφθαλμούς.

Θυμηθείτε ότι με το μαζικό κλάδεμα είναι πολύ εύκολο να βλάψετε τους μελλοντικούς μίσχους λουλουδιών και επομένως μην το παρακάνετε.

Πώς να κλαδέψετε τις φράουλες το φθινόπωρο

Το φθινοπωρινό κλάδεμα των φραουλών μπορεί να γίνει ακόμα πιο τραυματικό και επικίνδυνο για τις φράουλες. Το ξοδεύουν, θέλοντας να καθαρίσουν τον κήπο και να απομακρύνουν όλα τα φυτικά υπολείμματα από τις κορυφογραμμές, αλλά αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Φυσικά, τα κατεστραμμένα φύλλα καταλήγουν στο κομπόστ μαζί με τα παράσιτα, αλλά οι φράουλες που στερούνται φυσικής προστασίας αντέχουν τους παγετούς χειρότερα και συχνά πεθαίνουν από πραγματικούς παγετούς.

Εάν εξακολουθείτε να αποφασίσετε ότι πρέπει να κλαδέψετε τις φράουλες το φθινόπωρο, κάντε το πολύ πριν από το κρύο και αφαιρέστε μόνο τα αποξηραμένα και κατεστραμμένα φύλλα χωρίς να επηρεάσετε τον πυρήνα του θάμνου. Αφού αφαιρέσετε το φύλλωμα, καλύψτε το κρεβάτι με άχυρο, κομμένο γρασίδι, απορρίμματα κωνοφόρων ή τύρφη.

Πότε να κλαδέψετε τις φράουλες μετά τη συγκομιδή

Το πιο λογικό είναι το κλάδεμα της φράουλας, που πραγματοποιείται λίγο μετά τη συγκομιδή. Για τους υπόλοιπους ενάμιση ζεστούς μήνες, οι θάμνοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια νέα πράσινη μάζα, να σχηματίσουν μπουμπούκια ανθέων για την επόμενη χρονιά και να αποθηκεύσουν θρεπτικά συστατικά. Πριν από το χειμώνα, φεύγουν δυνατά και προετοιμασμένα, και επομένως αντέχουν την κρύα εποχή πιο εύκολα από τα πρόωρα κομμένα αδέρφια τους.

Πώς να κλαδέψετε τις φράουλες μετά τη συγκομιδή

Ακόμη και για μια τόσο απλή, με την πρώτη ματιά, επιχείρηση όπως το κλάδεμα φράουλας, αξίζει να προετοιμαστεί. Θα χρειαστείτε:

  • αιχμηρά ψαλίδια ή κλαδευτήρια.
  • δοχείο για τη συλλογή φύλλων.
  • χαλαρωτικό?
  • σάπια φύλλα;
  • γάντια κηπουρικής.

Τα φύλλα και τα μουστάκια στις φράουλες πρέπει να κοπούν – μην προσπαθήσετε να τα σκίσετε με τα χέρια σας, είναι πολύ δυνατά και προτιμάτε να τραβήξετε μέρος του θάμνου παρά να κόψετε το επιθυμητό φύλλο.

Προχωρώντας σταδιακά κατά μήκος της κορυφογραμμής, επιθεωρήστε κάθε θάμνο και χρησιμοποιήστε ψαλίδι για να αφαιρέσετε από αυτόν όλα τα αμφίβολης ποιότητας φύλλα, τους καρποφόρους μίσχους και τα μουστάκια. Μην τα αφήνετε στο αυλάκι, αλλά πηγαίνετε στο σωρό κομποστοποίησης. Αφού αφαιρέσετε τα περιττά φύλλα, χαλαρώστε τους διαδρόμους σε βάθος 3-5 εκ. και ποτίστε τις κορυφογραμμές.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών, οι κομμένοι θάμνοι μπορούν να τροφοδοτηθούν με ένα ασθενές διάλυμα φλόμου (1:10) ή περιττωμάτων πουλιών (1:20) και στη συνέχεια να ξεσκονιστούν με στάχτη.

Εάν ορισμένοι θάμνοι φράουλας επηρεαστούν εντελώς από παράσιτα ή ασθένειες, αφαιρέστε τους από τη ρίζα και κάψτε τους και χύστε το σημείο φύτευσης με ένα ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Πότε να κόψετε μουστάκια φράουλας το καλοκαίρι

Τώρα που ασχοληθήκαμε με τα φύλλα, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το μουστάκι φράουλας, το οποίο παράγουν οι περισσότερες ποικιλίες φράουλας όλη τη ζεστή εποχή. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το αν χρειάζεστε νέα κρεβάτια φράουλας στο εγγύς μέλλον ή όχι.

Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε μερικούς από τους θάμνους με φρέσκους ή απλά να επεκτείνετε τη φυτεία, τότε πρέπει να αφήσετε το μουστάκι να μεγαλώσει και, στη συνέχεια, να φυτέψετε προσεκτικά τις πρώτες ροζέτες σε ξεχωριστό κρεβάτι, κόβοντας όλα τα περιττά. Εάν τα επόμενα ή δύο χρόνια αυτό δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά σας, τότε το μουστάκι αφαιρείται τακτικά. Αυτό πρέπει να γίνεται πριν την ανθοφορία, μετά την καρποφορία και στο τέλος του καλοκαιριού. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε προσεκτικά το μουστάκι που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια κάθε χαλάρωσης ή βοτανίσματος των κορυφογραμμών.

Κλάδεμα remontant φράουλας

Το πλήρες κλάδεμα των θάμνων φράουλας δεν πραγματοποιείται, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά την περίοδο καρποφορίας. Εάν εμφανιστούν ξεραμένα ή άρρωστα φύλλα στους θάμνους, αφαιρούνται αμέσως, χωρίς να περιμένουν κάποια χρονική περίοδο.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να κόψετε στις φράουλες το φθινόπωρο είναι τα όψιμα κοτσάνια. Δεν θα δίνουν πλέον μούρα μέχρι τον παγετό, αλλά θα πάρουν πολλή δύναμη από το φυτό.

Ωστόσο, η φροντίδα των φραουλών μετά τη συγκομιδή δεν περιορίζεται στην αφαίρεση των φύλλων. Για να υπολογίζετε σε άφθονη καρποφορία το επόμενο έτος, θα πρέπει να φροντίζετε τους θάμνους μέχρι τον πολύ κρύο καιρό.

Γιατί να κόψετε τα φύλλα από τα αγγούρια;

Αλογοουρά: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα