πότε, πώς και αν είναι καθόλου απαραίτητο;

Ο φλοιός ενός δέντρου δεν είναι μόνο το εξωτερικό κάλυμμα του κορμού, αλλά και το προστατευτικό του στρώμα. Επομένως, είναι τόσο σημαντικό να το προστατεύσετε από εξωτερικές επιρροές. Είναι αλήθεια ότι το άσπρισμα των δέντρων βοηθά σε αυτό;

Ο ήλιος, η βροχή, ο άνεμος, ο παγετός οδηγούν στο γεγονός ότι εμφανίζονται ρωγμές στο φλοιό των δέντρων του κήπου, μέσα στα οποία προσπαθούν να διεισδύσουν παράσιτα και διάφορες ασθένειες. Για να προστατέψετε τα δέντρα στον κήπο από τέτοια προβλήματα εκ των προτέρων, πρέπει να ασπρίσουν. Τι άλλο μπορεί να είναι η χρήση του ασπρίσματος; Ας το καταλάβουμε.

Γιατί να ασβεστώσουμε τα δέντρα στον κήπο;

  • Το άσπρισμα των δέντρων βοηθά στην προστασία των φυτών από τα έντομα που ζουν κάτω από το φλοιό. Στα παράσιτα αρέσει να εγκαθίστανται σε ρωγμές στο φλοιό και μπορεί να είναι προβληματικό να τα καταστρέψετε. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι φορείς πολλών ασθενειών. Επίσης, σπόρια μυκήτων ή παθογόνων μικροοργανισμών μπορούν να εισέλθουν στις σχισμές του φλοιού των απροστάτευτων δέντρων.
  • Το φθινοπωρινό άσπρισμα αποτρέπει τα δέντρα του κήπου από εγκαύματα φλοιού που μπορεί να συμβούν το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Το λευκό χρώμα αντανακλά καλά τις ακτίνες του ήλιου, έτσι τα ασβεστωμένα δέντρα προστατεύονται από την υπερθέρμανση και το ράγισμα του φλοιού.
  • Οι νεαροί κορμοί, ασβεστωμένοι το φθινόπωρο, προστατεύονται όλο το χειμώνα από τα τρωκτικά που λατρεύουν να γλεντούν με τον τρυφερό φλοιό.
  • Πώς να προστατέψετε τις μηλιές από τα ποντίκια και τους λαγούς το χειμώνα Σας λέμε πώς να προστατεύσετε το φλοιό μιας μηλιάς από τα τρωκτικά το χειμώνα.
ασπρίζοντας δέντρα στον κήπο

Πότε να ασπρίσετε τα δέντρα του κήπου;

Οι κηπουροί συχνά δεν μπορούν να αποφασίσουν πότε είναι σωστό να ασπρίσουν τον κήπο: την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Οι ειδικοί συνιστούν τη διενέργεια τέτοιας επεξεργασίας 2 φορές το χρόνο. Ταυτόχρονα, το φθινοπωρινό άσπρισμα θεωρείται το κύριο και το ανοιξιάτικο ασβέστιο είναι δευτερεύον. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ασπρίσετε τα δέντρα και άλλη μια φορά – στη μέση του καλοκαιριού.

Ώρα για ασπρίσματα δέντρων στον κήπο
Κύριος Οκτώμβριος Νοεμβριος
Αλλεπάλληλος τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου
Πρόσθετος μέσα καλοκαιριού

Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να ασπρίσετε δέντρα 3 φορές ανά εποχή, είναι σημαντικό να κάνετε τουλάχιστον ένα άσπρισμα το χρόνο – το φθινόπωρο. Είναι αυτή που θεωρείται η πιο αποτελεσματική. Εάν το φθινοπωρινό άσπρισμα ακυρωθεί για κάποιο λόγο, η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί την άνοιξη. Το καλοκαιρινό άσπρισμα χρειάζεται μόνο εάν βρέχει συχνά και η σύνθεση ξεπλένεται από τους κορμούς των δέντρων.

Τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη, το άσπρισμα πρέπει να πραγματοποιείται σε θετικές θερμοκρασίες. Εάν το θερμόμετρο δείχνει λιγότερο από 5 ° C, η διαδικασία δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί.

ασπρίζοντας δέντρα στον κήπο

Πώς να προετοιμάσετε τα δέντρα για άσπρισμα;

1. Πριν προχωρήσετε στο άσπρισμα, τα δέντρα του κήπου πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον νεκρό φλοιό και τους λειχήνες από τους κορμούς. Για να μην πέσουν όλα αυτά τα «έξτρα» ή άρρωστα μέρη στο χώμα γύρω από τα δέντρα, θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποιο ανθεκτικό υλικό (λαδόπανο, μεμβράνη, μουσαμάς) κάτω από τις καλλιέργειες πριν από την έναρξη της εργασίας.

2. Είναι καλύτερο να αφαιρείτε τον κακό φλοιό με ξύλινες ή πλαστικές ξύστρες, καθώς τα μεταλλικά εργαλεία μπορούν να βλάψουν υγιή μέρη του κορμού. Εάν υπάρχουν βαθουλώματα στο φλοιό που πρέπει να καθαριστούν, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ξύλινα ραβδιά.

3. Όλα τα μέρη που αφαιρούνται από το δέντρο πρέπει να καούν εκτός του χώρου. Δεν πρέπει να αφήνετε τέτοια «σκουπίδια» κάτω από το δέντρο, καθώς μπορεί να περιέχει παράσιτα ή παθογόνα.

ασπρίζοντας δέντρα στον κήπο

4. Το επόμενο βήμα είναι η απολύμανση του φλοιού. Πρέπει να γίνεται μόνο σε ξηρό καιρό. Για την επεξεργασία κορμών δέντρων, είναι κατάλληλο ένα διάλυμα 3-5% θειικού χαλκού (300 g ανά 10 λίτρα νερού). Τα δέντρα πρέπει να ψεκάζονται από έναν ψεκαστήρα λεπτής διασποράς, έτσι ώστε η ουσία να κατακάθεται στον φλοιό και να μην κυλά προς τα κάτω σε μεγάλες σταγόνες.

5. Πριν από τη διαδικασία ασπρίσματος, είναι επίσης απαραίτητο να επιδιορθωθούν τραύματα και ζημιές στον κορμό. Το στόκος για δέντρα σήμερα είναι εύκολο να το αγοράσετε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ή να το φτιάξετε μόνοι σας. Ιδιαίτερα συχνά χρησιμοποιείται var garden για αυτούς τους σκοπούς.

6. Στο τελευταίο στάδιο, μένει μόνο να προετοιμάσετε ένα διάλυμα για άσπρισμα. Ένα ειδικό έτοιμο μείγμα μπορεί να αγοραστεί στο κατάστημα, αλλά ορισμένοι κηπουροί προτιμούν να το προετοιμάσουν μόνοι τους. Άλλωστε δεν είναι και τόσο δύσκολο. Είναι απαραίτητο να αναμίξετε 2,5 κιλά ασβέστη, 100 γραμμάρια ξυλόκολλα και 10 λίτρα νερό. Η σύνθεση πρέπει να αναμειχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ληφθεί ένα ομοιογενές μείγμα χωρίς σβώλους. Πριν από τη χρήση, το ασβέστιο πρέπει να εγχυθεί για μερικές ώρες.

ασπρίζοντας δέντρα στον κήπο

Βασικοί κανόνες για το άσπρισμα δέντρα στον κήπο

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε σε ποιο ύψος θα ασπρίσετε τα δέντρα. Τυπικά, το ύψος της ασβεστωμένης περιοχής είναι 1,6 m από την επιφάνεια του εδάφους.

Μερικοί κηπουροί πιστεύουν ότι τα νεαρά δέντρα πρέπει να ασπρίσουν εντελώς, άλλοι συνιστούν την εφαρμογή ασβεστώματος στο επίπεδο στο οποίο το δέντρο αρχίζει να διακλαδίζεται. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να τυλίγουμε τους κορμούς των νεαρών δέντρων με λείο φλοιό για το χειμώνα με λινάτσα, κλαδιά ελάτης ή άλλα καλυπτικά υλικά, καθώς το ασβέστιο φράζει τους πόρους του φυτού και μέσω αυτού ο ήλιος μπορεί να κάψει τα τρυφερά μικρά φλοιός.

ασπρίζοντας δέντρα στον κήπο

Κατά το άσπρισμα, δεν συνιστάται η αποθήκευση της λύσης – η διαδικασία πρέπει να διεξάγεται προσεκτικά, επειδή η υγεία του κήπου εξαρτάται από αυτό.

Μετά το άσπρισμα, οι κορμοί των δέντρων δεν αποκτούν αμέσως έντονο λευκό χρώμα. Επομένως, μην φοβάστε το αποτέλεσμα: θα γίνουν λευκά σε μερικές ώρες, όταν η σύνθεση αρχίσει να στεγνώνει.

Είναι σημαντικό το διάλυμα που εφαρμόζεται στους κορμούς των δέντρων να είναι ομοιογενές. Δεν πρέπει να έχει σβόλους και σε συνοχή θα πρέπει να μοιάζει με παχιά ξινή κρέμα (τότε η σύνθεση δεν θα στραγγίσει στον κορμό).

Το πάχος της στρώσης ασβεστοποίησης πρέπει να είναι περίπου 2-3 ​​mm. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόσετε τη λύση στους κορμούς πολλές φορές.

ασπρίζοντας δέντρα στον κήπο

Πώς να ποτίζετε τις φράουλες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας – 3 αποδεδειγμένες συνταγές για τη διατροφή των φραουλών.

πώς να φροντίσετε το κινεζικό φυτό χρήματος