πώς να αναγνωρίσετε και να εξαλείψετε αυτό το παράσιτο;

Μάλλον γνωστός στους κηπουρούς, ο σκαθάρι των φύλλων του κρίνου είναι ένα έντομο με έντονο κόκκινο χρώμα που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, επιτίθεται κυρίως στα κρίνα. Δημιουργεί όλεθρο από την αρχή της άνοιξης στον κήπο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον εντοπισμό και την εξάλειψη του σκαθαριού των φύλλων του κρίνου.

Χαρακτηριστικά του σκαθαριού του κρίνου

Με αρκετά έντονα χρώματα, αυτό το σκαθάρι βγαίνει από τη μακρά χειμερία νάρκη του τον Μάρτιο. Είναι επομένως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που επιτίθεται στα φυτά που έχουν ήδη αναπτυχθεί καλά. Το θηλυκό σκαθάρι των φύλλων γεννά τα αυγά του στα φύλλα. Τα 200 με 300 αυγά εκκολάπτονται περίπου δέκα ημέρες αργότερα.

Οι στρογγυλές, πορτοκαλοροζ προνύμφες αρχίζουν να καταβροχθίζουν το φυτό μέχρι το μπουμπούκι των ανθέων. Μετά από δεκαπέντε ημέρες που αφιερώθηκαν στα φυτά, πέφτουν στο έδαφος και γρήγορα μεταμορφώνονται σε ενήλικα φύλλα σκαθάρια ακολουθώντας το φαινόμενο της νύμφης. Ο κύκλος συνεχίζεται μέχρι την έλευση του χειμώνα που οι ενήλικες ξεχειμωνιάζουν.

Πιστώσεις: DE1967 / iStock

Σημάδια σκαθάρια

Αυτό το έντομο βρίσκεται σε πολλά σημεία στον κήπο. Στον λαχανόκηπο, ένας άλλος τύπος σκαθαριού επιτίθεται στα σπαράγγια. Το τελευταίο έχει κίτρινο χρώμα με μαύρες κηλίδες. Για να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός, τα ανώτερα μέρη των σπαραγγιών πρέπει να αφαιρεθούν.

Στον διακοσμητικό κήπο, θα είναι κυρίως το σκαθάρι των φύλλων του κρίνου που επιτίθεται στα κρίνα και τα κρίνα της κοιλάδας. Είναι πιθανό να καταστρέψει εντελώς το λουλούδι και το υπόλοιπο φυτό. Για το κρίνο, θα δείτε το έντομο να τρυπάει όλα τα φύλλα. Συνήθως θα δείτε τη ζημιά μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτό;

Το σκαθάρι των φύλλων μπορεί να εντοπιστεί αρκετά γρήγορα στον λαχανόκηπο ή στο παρτέρι χάρη στα έντονα χρώματα του. Όσο πιο γρήγορα το δείτε, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να το εξαλείψετε και έτσι να μειώσετε τη ζημιά. Προσοχή, όμως, γιατί όταν αισθάνεται ότι απειλείται, το σκαθάρι πέφτει στο έδαφος με την πλάτη του για να καμουφλαριστεί με τη γη.

Εάν οι προνύμφες είναι ορατές, μπορούν να θρυμματιστούν ή να χρησιμοποιηθεί ένα σφουγγάρι για να τις αφαιρέσει. Για αυτό, φτιάξτε ένα παρασκεύασμα με βάση το κραμβέλαιο. Χρειάζεστε 1 λίτρο βρόχινου νερού στο οποίο θα προσθέσετε 20 ml κραμβέλαιο και 12 ml μαύρο σαπούνι. Ανακατεύουμε καλά το παρασκεύασμα και το βράδυ το ψεκάζουμε στα φύλλα. Αυτή η ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί κάθε δύο εβδομάδες.

8 ιδανικά φυτά για την παρασκευή κοκεδαμά

4 ανθισμένοι θάμνοι συστάδας για να αναπτυχθούν στον κήπο