Πώς να αναζωογονήσετε τα κολοκυθάκια και να παρατείνετε την καρποφορία

Τα κολοκυθάκια είναι ένα αγαπημένο σε πολλούς, υγιεινό και νόστιμο λαχανικό. Πώς να βεβαιωθούμε ότι η διατροφή των κολοκυθιών μας ευχαριστεί με φρούτα σχεδόν μέχρι το χειμώνα; Πώς να αναζωογονήσετε τους θάμνους και να αυξήσετε την παραγωγικότητα;

Αν και το κολοκυθάκι είναι επιλεκτικό φυτό, αλλά όπως κάθε καλλιέργεια κήπου, απαιτεί προσεκτική στάση και φροντίδα, την οποία θα πρέπει να κάνετε τακτικά, ώστε οι καρποί να δένονται πριν από την έναρξη του κρύου καιρού.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν καλλιεργείτε κολοκυθάκια

Οι κανόνες φροντίδας είναι απλοί, αλλά αξίζει να τους θυμόμαστε και να τους τηρούμε για συνεχή και μακροχρόνια καρποφορία. Τι πρέπει να προσέξετε πρώτα από όλα:

  • παρατηρήστε την αμειψισπορά.
  • επιλέξτε ποικιλίες και υβρίδια κολοκυθιών με μακρά καρποφορία.
  • μην παχύνετε την προσγείωση.
  • νερό άφθονο καθώς η γη στεγνώνει.
  • αφαιρέστε τα παλιά και άρρωστα φύλλα.
  • προστατεύστε τα κολοκυθάκια από ασθένειες.
  • τροφή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου καρποφορίας.
  • σάπια φύλλα του εδάφους.

Για να παρατείνουμε την καρποφορία των ήδη αναπτυγμένων θάμνων, θα σταθούμε λεπτομερέστερα στους κανόνες για τη φροντίδα τους.

Πώς να ποτίζετε σωστά τα κολοκυθάκια

dressing κολοκυθάκια

Πρέπει να ποτίζετε τα κολοκυθάκια αρκετά άφθονο καθώς η γη στεγνώνει. Η υγρασία πρέπει να διεισδύσει στο έδαφος σε βάθος 50 εκ. Εάν το έδαφος είναι στεγνό, τότε θα απαιτούνται τουλάχιστον 10 λίτρα νερού για κάθε ενήλικο φυτό. Τα κολοκυθάκια χρειάζονται πότισμα ιδιαίτερα κατά την ανθοφορία και την καρποφορία: από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό για άρδευση: τα τριχοειδή αγγεία των ριζών συρρικνώνονται, το νερό απορροφάται ελάχιστα, τα φυτά υφίστανται σοκ. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Η θερμοκρασία του νερού για άρδευση πρέπει να είναι τουλάχιστον 20°C.

Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από το έδαφος: εάν η γη είναι αμμώδης, ποτίστε πιο συχνά, εάν είναι πηλός, τότε λιγότερο συχνά, καθώς διατηρεί καλύτερα την υγρασία.

Ποια φύλλα κολοκυθιού πρέπει να αφαιρεθούν

dressing κολοκυθάκια

Εάν τα κολοκυθάκια αναπτύσσονται σε γόνιμο έδαφος, τότε σχηματίζουν καλά ανεπτυγμένους θάμνους με μεγάλο αριθμό φύλλων. Τα ζεστά καλοκαίρια, τα φύλλα βοηθούν να μην στεγνώσει το έδαφος. Και αν αρχίσει να βρέχει και πέσει η θερμοκρασία του αέρα, υπάρχει κίνδυνος μυκητιακών ασθενειών, οι ωοθήκες των κολοκυθιών σαπίζουν. Επομένως, τα παλιά, κιτρινισμένα και κατεστραμμένα φύλλα πρέπει να αφαιρούνται περιοδικά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό περίπου μία φορά την εβδομάδα, ώστε τα φυτά να μην βιώνουν άγχος.

Η αφαίρεση των φύλλων λύνει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα: παρέχει αερισμό για τον θάμνο, ζεσταίνει τη γη και δίνει πρόσβαση σε λουλούδια για έντομα επικονίασης. Τα φύλλα αφαιρούνται με κοφτερό ψαλίδι ή κλαδευτήρι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στέλεχος. Αυτό πρέπει να γίνεται σε ζεστό ηλιόλουστο καιρό και κατά προτίμηση το πρωί, έτσι ώστε η κοπή να στεγνώσει στον ήλιο.

Στην αναρρίχηση με κολοκυθάκια, μπορείτε να αφαιρέσετε εκείνες τις βλεφαρίδες στις οποίες δεν υπάρχουν ωοθήκες. Αυτό θα βοηθήσει το φυτό να ανακατευθύνει τις δυνάμεις του στους βλαστούς με τους καρπούς.

Τι να κάνετε εάν τα σημάδια της νόσου έχουν ήδη εμφανιστεί στα φύλλα των κολοκυθιών; Σε αυτή την περίπτωση, τα άρρωστα φύλλα αφαιρούνται και οι θάμνοι υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάλυμα παρασκευασμάτων με βάση τον βάκιλο σανού ή το τριχόδερμα.

Αφού αφαιρέσετε τα φύλλα του κολοκυθιού, πρέπει να τα ταΐσετε με ένα σύνθετο λίπασμα για να τονώσετε την περαιτέρω ανάπτυξη του θάμνου.

Πώς να ταΐσετε τα κολοκυθάκια

dressing κολοκυθάκια

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καρποφορίας, τα κολοκυθάκια πρέπει να ταΐζονται και να εφαρμόζονται στο έδαφος. ΕΜ φάρμακα (Fitosporin-M, Baikal-EM1), που θα αυξήσει την αντοχή των κολοκυθιών σε μεγάλες ασθένειες και θα παρατείνει την καλλιεργητική περίοδο. Μπορείτε να εναλλάξετε τους ακόλουθους τύπους επιδέσμων:

1. μαγιά αρτοποιίας – ένα δημοφιλές και προσιτό εργαλείο που αυξάνει τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών του εδάφους. Για την παρασκευή ενός διαλύματος για άρδευση, 100 g μαγιάς αραιώνονται σε 1 λίτρο ζεστό νερό, προστίθεται 1 κουταλιά της σούπας. ζάχαρη και αφήνουμε για 3-4 ώρες σε ζεστό μέρος. Ένα ποτήρι του προκύπτοντος διαλύματος χρησιμοποιείται για 10 λίτρα νερού και ποτίζεται με ρυθμό 5 λίτρων ανά θάμνο.

Πώς λειτουργεί η μαγιά; Πρόκειται για μικροσκοπικούς μύκητες που όταν απελευθερώνονται στο έδαφος διεγείρουν την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Ως αποτέλεσμα, το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο απορροφώνται γρήγορα από τις ρίζες των φυτών και τα κολοκυθάκια μας μεγαλώνουν αλματωδώς. Αλλά ταυτόχρονα, το έδαφος εξαντλείται γρήγορα, επομένως το πότισμα με διάλυμα μαγιάς πρέπει να εναλλάσσεται με επίδεσμο καλίου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγιά αρτοποιίας μόνο σε καλά ζεσταμένο έδαφος, το οποίο είναι πλούσιο σε οργανική ουσία.

2. Έγχυμα τσουκνίδας θα είναι ένα εξαιρετικό ντρέσινγκ από ποτάσα για κολοκυθάκια. Για να το φτιάξετε, βότανα χωρίς σπόρους τοποθετούνται σε ένα πλαστικό βαρέλι ή κουβά και γεμίζουν με νερό. Μετά από μία έως δύο εβδομάδες (ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα), όταν το έγχυμα σταματήσει να αφρίζει, το επάνω dressing θα είναι έτοιμο. Σε αυτό το διάστημα, το περιεχόμενο του βαρελιού πρέπει να ανακατεύεται περιστασιακά. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία ζύμωσης, μπορείτε να προσθέσετε το φάρμακο Baikal-EM 1. Για το πότισμα των κολοκυθιών, 1 λίτρο έγχυσης αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού.

3. Έγχυμα Mullein – εξαιρετικό λίπασμα για τον κήπο. Για την παρασκευή του, ένα μέρος της κοπριάς αγελάδας χύνεται σε πέντε μέρη νερού και εγχύεται για δύο εβδομάδες, ανακατεύοντας περιστασιακά. Για το πότισμα των κολοκυθιών χρησιμοποιήστε 1 λίτρο έγχυμα αραιωμένο σε 10 λίτρα νερό. Για να κάνετε το top dressing πιο θρεπτικό, μπορείτε να προσθέσετε άλλα 100 g υπερφωσφορικού σε έναν κουβά του παρασκευασμένου διαλύματος.

4. Effecton-O – ένα γενικό οργανικό πρόσθετο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης των κολοκυθιών. Αυτό είναι ένα φυσικό λίπασμα με βάση την τύρφη και την κοπριά με την προσθήκη ενεργών στοιχείων. Για τάισμα 2 κ.σ. το φάρμακο αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού. Το προκύπτον διάλυμα ποτίζονται φυτά κάτω από τη ρίζα και τα φύλλα υποβάλλονται σε επεξεργασία.

5. τέφρα ξύλου – ένα απαραίτητο ορυκτό λίπασμα που αποοξειδώνει, εμπλουτίζει το έδαφος, βελτιώνει τη δομή του. Η τέφρα περιέχει περίπου 30 μέταλλα σημαντικά για τα φυτά. Για το top dressing, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή και αραιωμένη στάχτη.

Για να φτιάξετε ένα υγρό επίδεσμο, ένα ποτήρι στάχτη αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού και ποτίζεται με ρυθμό 5 λίτρων ανά θάμνο. Και ξερή κοσκινισμένη στάχτη πασπαλίζεται στα φύλλα και στο έδαφος κάτω από τους θάμνους. Κατανάλωση ξηρής στάχτης για αγγούρια και κολοκυθάκια: 1 φλιτζάνι ανά 1 τ.μ. Το ξεσκόνισμα των κολοκυθιών με στάχτη θα βοηθήσει στην προστασία τους από τις κοινές ασθένειες των κολοκυθιών.

6. Nitroammophoska εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αυτές οι ουσίες χρειάζονται από τα φυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Το άζωτο θα βοηθήσει τα κολοκυθάκια να αναπτύξουν νέα φύλλα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον θάμνο μετά το κλάδεμα. Με έλλειψη καλίου και φωσφόρου, ένας μεγάλος αριθμός άδειων λουλουδιών εμφανίζεται στα κολοκυθάκια, οι καρποί παραμορφώνονται και οι ωοθήκες σαπίζουν. Οι κόκκοι Nitroammophoska διαλύονται σε ζεστό νερό (10 g ανά 5 l) και ποτίζονται 1 λίτρο για κάθε θάμνο.

Είναι απαραίτητο να ταΐζετε τα κολοκυθάκια μετά το πότισμα.

Γιατί να στρώσεις το έδαφος

dressing κολοκυθάκια

Το σάπιασμα του εδάφους κάτω από το σκουός βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, καθυστερεί την ανάπτυξη των ζιζανίων και βελτιώνει τη δομή του εδάφους – εξάλλου, τα ευεργετικά βακτήρια ευδοκιμούν κάτω από ένα στρώμα σάπια φύλλα. Προκειμένου οι καρποί των κολοκυθιών και τα κάτω φύλλα να έχουν λιγότερη επαφή με το υγρό έδαφος, το στρώμα σάπιας φύλλα πρέπει να ενημερώνεται από καιρό σε καιρό.

Στο τέλος του καλοκαιριού, όταν οι νύχτες γίνονται κρύες, τα κολοκυθάκια μπορούν να καλυφθούν με spunbond τοποθετώντας τόξα πάνω από τα κρεβάτια. Για να επιταχύνετε την ανάπτυξη των φρούτων το φθινόπωρο, πιέστε τις κορυφές των κύριων στελεχών.

Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες για τη φροντίδα των κολοκυθιών, μπορείτε να μαζέψετε φρούτα πριν από τον παγετό. Καλή σοδειά!

Πώς να ταΐσετε τις φράουλες το φθινόπωρο | Όμορφο σπίτι και κήπος

Πολυετή φυτά με όμορφα φύλλα: 10 καλύτερες καλλιέργειες κήπου