Πώς να γονιμοποιήσετε τα σμέουρα την άνοιξη για να αυξήσετε την απόδοση

Τα σμέουρα, όπως και κάθε άλλο καρποφόρο φυτό, χρειάζονται ετήσια διατροφή. Η διατροφή του βατόμουρου ποικίλλει. Αυτός ο θάμνος αγαπά τα λιπάσματα αζώτου, ποτάσας και φωσφόρου, αλλά ανταποκρίνεται ιδιαίτερα καλά στα οργανικά λιπάσματα.

Συνήθως το καλοκαιρινό και ανοιξιάτικο top dressing των σμέουρων είναι άζωτο. Μειώνουν την αντοχή του φυτού στον παγετό, επομένως δεν χρησιμοποιούνται το φθινόπωρο. Το άζωτο χρειάζεται για την ανάπτυξη νέων βλαστών και φύλλων. Η έλλειψή του οδηγεί σε μείωση της απόδοσης.

Ο φώσφορος και το κάλιο χρειάζονται για τα σμέουρα το φθινόπωρο. Η έλλειψη καλίου μειώνει την απόδοση των σμέουρων και τη χειμωνιάτικη ανθεκτικότητά τους.

Πότε και πώς να ταΐζετε τα σμέουρα την άνοιξη

 • Αφού λιώσει το χιόνι, εφαρμόστε ένα αζωτούχο λίπασμα για τα σμέουρα την άνοιξη. Προστίθενται 10-15 g νιτρικού αμμωνίου ή 10 g ουρίας ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. Το νιτρικό αμμώνιο μπορεί να αντικατασταθεί με νιτρικό κάλιο: περιέχει επίσης άζωτο, αλλά δεν οξινίζει το έδαφος.
 • Πριν ταΐσετε τα σμέουρα την άνοιξη, οι θάμνοι πρέπει να ποτίζονται καλά.
 • Αφού χαλαρώσετε το έδαφος γύρω από τους θάμνους του βατόμουρου, εφαρμόστε οργανικό λίπασμα ως σάπια φύλλα. Μπορεί να είναι χούμο, λίπασμα τύρφης, κοπριά από άχυρο.

Πώς να γονιμοποιήσετε τα σμέουρα την άνοιξη για να αυξήσετε την απόδοση

Σας προσφέρουμε πολλές επιλογές για τη διατροφή των σμέουρων στις αρχές της άνοιξης. Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει.

 1. Μπορείτε να ταΐσετε με azofoska, ακόμα καλύτερα ecofoska.
 2. Μια καλή επιλογή από το πότισμα σμέουρων την άνοιξη είναι η Kemira. Αραιώστε 3 κουταλιές της σούπας Kemira σε 10 λίτρα νερό. Για 1 θάμνο χρειάζεστε 1 λίτρο τέτοιου κορυφαίου ντύσιμο.
 3. Είναι καλύτερο να ταΐζετε τα σμέουρα με έγχυση κοπριάς αραιωμένης με νερό σε αναλογία 1:10.
 4. Εάν έχετε περιττώματα πουλιών, αραιώστε τα με νερό σε αναλογία 1:20.
 5. Χρησιμοποιήστε έγχυμα ζιζανίων αραιωμένο 1:2.
 6. Μπορείτε επίσης να γονιμοποιήσετε τα σμέουρα την άνοιξη με σύνθετο επίδεσμο του δικού σας παρασκευάσματος: αναμείξτε νιτρικό αμμώνιο, κάλιο και υπερφωσφορικό σε αναλογία 1: 1: 2. Δοσολογία – 100 g ανά 10 λίτρα νερού.
 7. Τον Μάιο, είναι καλό να ταΐζετε τα σμέουρα με έγχυμα φλόμου, το οποίο εκτρέφεται με ρυθμό 500 ml φλόμου ανά κουβά νερό. Κατανάλωση λιπασμάτων – περίπου 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο φύτευσης.

Το ίδιο dressing για τα σμέουρα μπορεί να εφαρμοστεί στην αρχή της καρποφορίας. Αλλά μετά την καρποφορία των σμέουρων, δεν πρέπει να δίνονται αζωτούχα και αζωτούχα λιπάσματα. Τα σμέουρα το δεύτερο μισό του καλοκαιριού πρέπει να τρέφονται μόνο με φώσφορο και κάλιο. Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας κοκκοποιημένο υπερφωσφορικό και 1 κουταλιά της σούπας λίπασμα ποτάσας και αραιώστε σε 10 λίτρα νερό.

Μετά από κάθε αζωτούχο λίπανση, ρίξτε στάχτη κάτω από τις ρίζες. 1 φλιτζάνι ανά 1 θάμνο βατόμουρου. Στα σμέουρα δεν αρέσουν τα όξινα εδάφη και όλα τα λιπάσματα που περιέχουν άζωτο (εκτός από νάτριο, κάλιο, νιτρικό ασβέστιο) οξινίζουν το έδαφος.

Γιατί σάπια φύλλα σμέουρων.

Τα σμέουρα είναι φυτό που αγαπά την υγρασία και το ριζικό τους σύστημα είναι επιφανειακό, επομένως, για να συγκρατηθεί η υγρασία, το χώμα κάτω από τα σμέουρα πρέπει να καλύπτεται, τουλάχιστον με ζιζάνια. Είναι ιδιαίτερα καλό να πολτοποιήσετε με λάσπη βατόμουρου από κάτω από την έγχυση ζιζανίων. Εάν υπάρχει φρέσκια κοπριά, τότε είναι καλύτερο να γεμίσετε τις φυτεύσεις με πολτό στο έδαφος.

Οργανικό λίπασμα για σμέουρα

Εάν προτιμάτε φυσικά, μη μεταλλικά συμπληρώματα βατόμουρου, τότε χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συνταγές που έχουμε ήδη αναφέρει:

 1. Η φρέσκια κοπριά αραιώνεται με νερό 1:10.
 2. Τα απορρίματα από κουνέλια, κατσίκες (1:10) ή πουλερικά (1:20) πρέπει επίσης να αραιώνονται με νερό, διαφορετικά είναι πολύ συμπυκνωμένα.
 3. Φτιάξτε ένα βάμμα ζιζανίων, η τσουκνίδα και η κουφέτα είναι καλύτερα. Ρίξτε 1 κιλό μείγμα φρέσκων ζιζανίων με 10 λίτρα νερό, αφήστε για 7 – 10 ημέρες. Το έγχυμα πρέπει να αναδεύεται κάθε μέρα ενώ εγχύεται. Στη συνέχεια, η έγχυση αραιώνεται με νερό (1:10) και τα σμέουρα γονιμοποιούνται με ρυθμό 2 λίτρων ανά θάμνο.

Πώς να ταΐζετε σωστά τα σμέουρα με οργανική ύλη.

 • Ποτίστε άφθονο σε ξηρό έδαφος πριν προσθέσετε οργανική ύλη, διαφορετικά μπορείτε να κάψετε τις ρίζες του βατόμουρου.
 • Προσπαθήστε να γονιμοποιήσετε τα σμέουρα σε συννεφιασμένο, δροσερό καιρό. Ο καυτός ήλιος και η υψηλή θερμοκρασία του αέρα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς χημικές αντιδράσεις.
 • Εφαρμόστε το top dressing κάτω από θάμνους βατόμουρου πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε τα βάμματα και τα διαλύματα να μην πέσουν στα φύλλα και τους μίσχους του βατόμουρου.
 • Κατά την προετοιμασία των εγχύσεων σε βιολογική βάση, δεν μπορούν να κλείσουν ερμητικά, απαιτούν πρόσβαση στον αέρα.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιείτε τις συνταγές ταΐσματος και θα γονιμοποιείτε τακτικά τα σμέουρα σας. Σας ευχόμαστε μια μεγάλη και γλυκιά συγκομιδή μούρων.


Πώς να πάρετε μια καλή συγκομιδή φράουλας – 5 συμβουλές από έναν έμπειρο κηπουρό

Κοπριά αλογοουράς: συνταγή, οφέλη και χρήση