Την καλλιέργεια του σπανακιού, τη φανταζόμαστε μάλλον στον λαχανόκηπο. Ωστόσο, δεν έχουμε όλοι την τύχη να έχουμε κήπο. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, ορίστε μερικά νέα που πρέπει να σας ενθουσιάσουν: το σπανάκι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρες! Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στη βεράντα, σε μπαλκόνι ή απλά σε περβάζι παραθύρου. Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας για την καλλιέργεια του σπανακιού σας σε γλάστρες.
1) Βρείτε το σωστό βάζο
Πριν ξεκινήσετε την καλλιέργεια, χρειάζεστε τα κατάλληλα εργαλεία. Η γλάστρα σας πρέπει να έχει ένα βάθος 20 έως 25 cm. Αν και δεν χρειάζεται να είναι πολύ βαθύ, είναι καλύτερα να είναι φαρδύ, κάτι που θα σας επιτρέψει να καλλιεργήσετε πολλά φυτά σπανακιού στον ίδιο δίσκο.
Η σπορά σας θα πρέπει να απέχει 5 εκατοστά μεταξύ τους εάν τα φύλλα του σπανακιού σας είναι μικρά, διαφορετικά 10 με 15 εκατοστά για μεγαλύτερα φύλλα.
Η σπορά γίνεται απευθείας σε γλάστρα, τα σπρώχνουμε 2 εκ. βάθος και ποτίζουμε. Η βλάστηση αρχίζει 5 έως 15 ημέρες μετά τη σπορά.
2) Υπόστρωμα και θρεπτικά συστατικά
Για να καλλιεργήσετε το καλύτερο δυνατό σπανάκι σε γλάστρες, θα χρειαστείτε ένα ποιοτικό υπόστρωμα. Αυτό πρέπει να είναι επιτακτικά πλούσιο σε οργανική ουσία και φρέσκο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα καλό χώμα για γλάστρα και να προσθέσετε καλά σαπισμένο λίπασμα σε αυτό.
Αυτό το φυτό λαχανικών εκτιμά πολύ καλά τα εδάφη στραγγισμένο, ουδέτερο και αργιλώδες. Για αποστράγγιση, θυμηθείτε να βάζετε πήλινες μπάλες στον πάτο της κατσαρόλας. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε άμμο στο χώμα της γλάστρας σας.
Το σπανάκι φοβάται την υπερβολική υγρασία, γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε στο πότισμα. Το χώμα πρέπει επίσης να είναι ελαφρύ, γιατί κινδυνεύει να τα πνίξει αν είναι πολύ συμπαγές.
3) Πότισμα: μια σημαντική χειρονομία
Αν το σπανάκι φοβάται τη στασιμότητα του νερού, δεν παραμένει λιγότερο πολύ εντατική σε νερό. Στις γλάστρες, δεν έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν φρεσκάδα στο κάτω μέρος του εδάφους, επομένως θα είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται τακτικά ποτίσματα, ειδικά όταν είναι ζεστό και ξηρό.
Το καλοκαίρι, προγραμματίστε καθημερινό πότισμα, κατά προτίμηση το βράδυ. Το χειμώνα, μειώστε σταδιακά το πότισμα μέχρι να φτάσετε στο εβδομαδιαίο πότισμα ενώ ελέγχετε το φλιτζάνι. Το στάσιμο νερό προάγει την ανάπτυξη μυκητιακών ασθενειών και μπορεί να σαπίσει τις καλλιέργειές σας.
4) Η έκθεση
Έκθεση στο η μερική απόχρωση είναι ιδανική, γιατί στο σπανάκι δεν αρέσει ο πλήρης ήλιος που κινδυνεύει να το κάψει. Μπορεί να τους ταιριάζει και μια εντελώς σκιασμένη γωνία. Ωστόσο, η έκθεση εξαρτάται και από την περίοδο σποράς.
Τα σπορόφυτα σε γλάστρες που παράγονται μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου μπορούν να τοποθετηθούν σε ηλιόλουστο μέρος, καθώς οι μέρες είναι μικρότερες και ο ήλιος γίνεται λιγότερο δυνατός. Μεταξύ Φεβρουαρίου και μέσα Μαΐου, προτιμήστε ένα ημισκιερό μέρος. Στις πιο ζεστές περιοχές, οι γλάστρες θα τοποθετούνται σε μέρος χωρίς άμεσο ήλιο.
5) Θερμοκρασία και σάπια φύλλα
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σάπια φύλλα στον κήπο, αλλά χρησιμοποιούνται και σε γλάστρες. Τοποθετήστε ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα που αποτελείται από οργανική ύλη στη βάση των φυτών σας. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει το έδαφος δροσερό.
Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια σπανακιού πρέπει να είναι μεταξύ 10 και 27°C.