πώς να μεγαλώσει το περγαμόντο;

Το περγαμόντο είναι περισσότερο γνωστό για το άρωμά του σε τσάγια και αφεψήματα από βότανα. Αυτό το μικρό δέντρο (Εσπεριδοειδή περγαμία) με πολύ αρωματικά λευκά άνθη επομένως παράγει βρώσιμους καρπούς. Καλλιεργείται στο έδαφος σε μεσογειακό κλίμα, αλλά και σε γλάστρες για τις πιο ψυχρές περιοχές. Πράγματι, η ανθεκτικότητά του περιορίζεται στους -5°C. Η ανάπτυξή του είναι πολύ αργή και θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να δεις τους πρώτους καρπούς του. Με λίγα λόγια, το περγαμόντο το αξίζει! Ωστόσο, τα 5-πέταλα λουλούδια τους θα ανθίζουν κάθε χρόνο για να σας μαγέψουν με το άρωμά τους. Μάθετε πώς να μεγαλώσετε το δέντρο περγαμόντο.

1) Πού και πότε να φυτέψουμε το περγαμόντο;

Επειδή δεν είναι πολύ ανθεκτικό, το περγαμόντο φυτεύεται καλύτερα την άνοιξη (μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου ανάλογα με την περιοχή). Η σπορά είναι επίσης δυνατή σε καταφύγιο στους 24°C, αλλά έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Αντίθετα, στραφείτε σε μοσχεύματα.

Ιδανικά θα φυτέψετε το δέντρο περγαμόντο σε μη ασβεστούχο, πλούσιο σε χούμο, μάλλον αμμώδες και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Θα πρέπει να είναι προστατευμένο από τον άνεμο, αλλά καλά εκτεθειμένο στον ήλιο.

2) Πώς να φυτέψετε το δέντρο περγαμόντο;

Το στάδιο της φύτευσης είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα καθορίσει την ανάπτυξη και τη σωστή ανάπτυξη του δέντρου, αλλά και των καρπών του. Αυτό το βήμα καθορίζει επίσης τη διάρκεια ζωής του δέντρου. Προσοχή και προσοχή λοιπόν.

Φύτευση στο έδαφος:

Η φύτευση στο έδαφος προορίζεται για τις πιο ζεστές περιοχές.

  • Σε έναν ηλιόλουστο χώρο προστατευμένο από τον άνεμο, κάντε μια φύτευση λάκκου βάθους 1 m και πλάτους 1 m.
  • Βρέξτε τη ρίζα του δέντρου περγαμόντου.
  • Προσθέστε ερείκη χώμα αν είναι δυνατόν. Αυτό θα είναι πλεονέκτημα.
  • Τοποθετήστε το φυτό στη μέση της τρύπας και γεμίστε με το υπόλοιπο χώμα. Σχηματίστε ένα κύπελλο γύρω από το πόδι.
  • Ποτίστε γενναιόδωρα.

Φύτευση γλάστρας:

Η φύτευση σε γλάστρα είναι απαραίτητη σε όλες τις περιοχές όπου παγώνει. Θα χρειαστεί να επιστρέψετε τη γλάστρα από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο σε θερμοκήπιο ή μη θερμαινόμενη βεράντα. Ωστόσο, πρέπει να επανατοποθετηθεί κατά την αγορά.

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο τα πήλινα βότσαλα.
  • Προσθέστε ένα μείγμα χώματος που αποτελείται από ¼ χώμα ερείκης και ¾ ειδικό χώμα εσπεριδοειδών.
  • Τοποθετήστε το φυτό σας στη μέση και γεμίστε με χώμα.
  • Ποτίστε γενναιόδωρα.
Πιστώσεις: 41330 / Pixabay

3) Πώς να διατηρήσετε το περγαμόντο;

Στις γλάστρες, ποτίζετε αμέσως μόλις το χώμα στεγνώσει, αλλά χωρίς περίσσεια με κίνδυνο να δείτε το φυτό να σαπίζει. Το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό, αλλά χωρίς στάσιμο νερό. Σε εξωτερικούς χώρους, νερό σε ζεστό καιρό. Είναι δυνατή η προσθήκη οργανικού λιπάσματος κατά την περίοδο ανάπτυξής του. Επιπλέον, προσέξτε τις αφίδες και τη μονιλόζη που προκαλεί σήψη των καρπών.

Δεν υπάρχει πραγματικά κλάδεμα που πρέπει να γίνει στο δέντρο, αλλά για καλύτερη ανάπτυξη και καλή συγκομιδή, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές επιπλέον χειρονομίες. Αφαιρέστε το νεκρό ξύλο καθώς πηγαίνετε μαζί με τα κουρασμένα φρούτα. Αερίστε το εσωτερικό και μετά τη συγκομιδή μειώστε τους βλαστούς στο μισό κόβοντας πάνω από ένα φύλλο.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα:

Εσπεριδοειδή: σπείρετε κουκούτσια πορτοκαλιού, κουκούτσια λεμονιού και άλλα φρούτα τάρτας

Calamondin: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εσωτερική πορτοκαλιά

Λωτός: πώς να φυτέψετε το δέντρο λωτός και πώς να το διατηρήσετε;

10 εναέρια πολυετή φυτά για να δώσουν ύψος και ελαφρότητα στον κήπο

συμβουλές για φύτευση, καλλιέργεια και συντήρηση