Πώς να ξεκινήσετε και να διατηρήσετε έναν οικολογικό κήπο;

Η δημιουργία ενός οικολογικού κήπου σάς επιτρέπει να απολαύσετε την κηπουρική σεβόμενοι τη φύση. Θέλει υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο. Αυτή η οικολογικά υπεύθυνη προσέγγιση στον κήπο γίνεται ουσιαστική σε μια εποχή που τα οικολογικά ζητήματα βρίσκονται περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο των ανησυχιών. Το να φροντίζετε απαλά τον κήπο σας και να εκμεταλλεύεστε πλήρως τις βιολογικές και εποχιακές καλλιέργειές του αξίζει τον κόπο. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για τη δημιουργία ενός οικολογικού κήπου.

Μάθετε να γνωρίζετε και να σέβεστε το περιβάλλον σας

Εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν κήπο, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πώς να τον συντηρήσετε και τι μπορείτε να καλλιεργήσετε σε αυτόν. Προσέξτε όμως να μην διαταράξετε τη βιοποικιλότητα και να σεβαστείτε τις ανάγκες της φύσης. Πριν ξεκινήσετε τη συντήρηση του κήπου σας, ενημερωθείτε για τον εποχιακό χαρακτήρα των εργασιών που πρέπει να εκτελείτε, για τρόπους εξοικονόμησης νερού (όπως η επαναχρησιμοποίηση του νερού της βροχής), για βιολογικά προϊόντα και προϊόντα με οικολογική σήμανση για τη μη διαταραχή της ζωής του κήπου καθώς και φυσικών αρπακτικών για να αποφύγετε τα «παράσιτα του κήπου» και έτσι να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία.

Δεν χρειάζεστε φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά για να έχετε έναν όμορφο κήπο. Υπάρχουν πολλές φυσικές συνταγές για τα λιπάσματα σας ή για να διώξετε τα ζιζάνια.

Υπομονή για οικολογικό κήπο

Οπότε ναι, στην αρχή ο οικολογικός κήπος απαιτεί μια συγκεκριμένη οργάνωση. Μπορείτε πάντα να προσλάβετε επαγγελματίες όπως τοπιογράφους, ανεξάρτητους κηπουρούς ή μια εταιρεία κηπουρικής. Θα έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία είτε πρόκειται για την εκτέλεση μικρών εργασιών κηπουρικής, όπως το κόψιμο φρακτών ή δέντρων την κατάλληλη στιγμή, για τη συντήρηση του λαχανόκηπου ή ακόμα και για το κούρεμα του γκαζόν. Μπορείς να βρεις ici κάποιες πληροφορίες για το θέμα.

Credits: iStock / AndreaObzerova

Αλλά συγκεκριμένα, πώς πάει η συντήρηση του κήπου παραμένοντας οικολογική; Απλά πρέπει να πάρετε το κουράγιο σας και στα δύο χέρια και αφού μάθετε τις ανάγκες, πρέπει να εξοπλιστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, για να δουλέψετε τη γη, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι με το φτυάρι παρά ένα απλό φτυάρι. Πράγματι, το πιρούνι του φτυαριού είναι πολύ λιγότερο αιχμηρό και αυτό αποφεύγει να βλάψει τους μικρούς κατοίκους που βρίσκονται κάτω από το έδαφος, όπως οι γαιοσκώληκες. Κι όμως, αυτό το εργαλείο γυρίζει τη γη εξίσου καλά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για την καταστολή των ζιζανίων ή για την επεξεργασία του εδάφους.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε φυτά μελισσών να βοηθήσει και να προσελκύσει μέλισσες ή πεταλούδες. Η βερβένα, η λεβάντα ή φούξια, τα λουλούδια και οι μελιτώδεις θάμνοι είναι πολυάριθμα. Υπάρχουν επίσης πουλιά, σκαντζόχοιροι, σκίουροι και άλλα μικρά ζώα στον κήπο που πρέπει να τα προσέχετε εγκαθιστώντας μικρά καταφύγια και φυτά που μπορούν να τους χρησιμεύσουν ως τροφή και προστασία ταυτόχρονα. Σκεφτείτε επίσης την ανακύκλωση μαζεύοντας τα νεκρά φύλλα και ενσωματώνοντάς τα στο κομπόστ, για παράδειγμα.

Σεβαστείτε το περιβάλλον ενώ προώθηση της βιοποικιλότητας, αυτός είναι ο στόχος του οικολογικού κήπου. Και για να μείνουμε συντονισμένοι, ορίστε 14 αντικείμενα που μπορείτε να ανακυκλώσετε που θα σας βοηθήσουν να τελειοποιήσετε το μικρό σας κομμάτι του πράσινου παραδείσου.

καλλιεργήστε το μαξιλάρι του κήπου

ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τύπους ριζών