Πώς να πάρετε μια καλή συγκομιδή φράουλας; Αυτή η ερώτηση τέθηκε, ίσως, από κάθε κάτοικο του καλοκαιριού, επειδή οι φράουλες κήπου (η επίσημη ονομασία των φραουλών) είναι μια από τις πιο κοινές και αγαπημένες καλλιέργειες κήπου και ωριμάζουν στα κρεβάτια νωρίτερα από άλλα μούρα.
Ωστόσο, οι φράουλες δεν ευχαριστούν πάντα μια καλή συγκομιδή, αν και δεν είναι μια ιδιαίτερα ιδιότροπη κουλτούρα. Και όλα αυτά γιατί όταν το μεγαλώνουν, ορισμένοι κηπουροί χάνουν σημαντικές αποχρώσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να αλλάξετε την κατάσταση προς όφελός σας; Αποκαλύπτουμε τα κύρια μυστικά μιας καλής συγκομιδής φράουλας!
Φυσικά, προχωράμε από το γεγονός ότι αρχικά επιλέξατε υλικό φύτευσης υψηλής ποιότητας και επίσης προσεγγίσατε υπεύθυνα την επιλογή τόπου και χρόνου για τη φύτευση φράουλας. Τώρα είναι στο χέρι της γεωργικής τεχνολογίας.
1. Μολτσάρισμα κρεβατιών φράουλας
Εάν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να πάρετε μια μεγάλη συγκομιδή φράουλας, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς να στρώσετε τα κρεβάτια. Αυτή η πιο σημαντική τεχνική σάς επιτρέπει να λύσετε δύο προβλήματα ταυτόχρονα: να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια που παίρνουν νερό από τα μούρα και να διατηρήσετε το χώμα όχι υπερβολικά στεγνό και χαλαρό σε κάθε καιρό. Επιπλέον, τα μούρα σας θα παραμείνουν καθαρά και στεγνά μέχρι τη συγκομιδή. Το επίστρωμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν δεν έχετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε καθημερινά την κατάσταση των κρεβατιών.
Είναι απαραίτητο να επιστρώσετε τα κρεβάτια μετά από σχολαστική χαλάρωση και λίπανσή τους. Ως σάπια φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμβράνη, μη υφασμένα υλικά, ψιλοκομμένο άχυρο, βελόνες, ένα μείγμα χαλαρής τύρφης με καλά σαπισμένο λίπασμα ή χούμο, ακόμη και κομμένο γρασίδι ή χαρτόνι.

2. Σωστό πότισμα φράουλας
Το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους οι φράουλες σας είναι να ποτίζετε σωστά τις φυτείες. Ναι, ναι, όλα φαίνονται τόσο απλά με την πρώτη ματιά, αλλά πόσο σοβαρά παίρνετε πραγματικά το θέμα του προγράμματος και του όγκου του ποτίσματος των φραουλών;
Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να σταματήσετε το τακτικό πότισμα μετά τη συγκομιδή των φραουλών. Φαίνεται ότι τα μούρα συγκομίστηκαν και μπορείτε να θυμάστε τη φυτεία όχι τόσο συχνά. Αλλά μάταια – τελικά, αυτή η κουλτούρα αρχίζει να βάζει τα μπουμπούκια λουλουδιών του επόμενου έτους ακριβώς στα μέσα του καλοκαιριού, και αν δεν ποτιστεί, σχηματίζονται πολύ λίγα από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι λίγα τα φρούτα για το επόμενο καλοκαίρι. Μην τεμπελιάζετε λοιπόν και ποτίζετε τις φράουλες σας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Και στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, μην ξεχνάτε πώς οι φράουλες, με το επιφανειακό ριζικό τους σύστημα, αγαπούν το νερό και δεν αντέχουν το στέγνωμα του εδάφους. Η στάγδην άρδευση είναι η καταλληλότερη για αυτούς τους θάμνους μούρων, όταν η υγρασία πηγαίνει απευθείας στις ρίζες, χωρίς να επηρεάζει τα φύλλα και τα μούρα και να μην φτάνει στα ζιζάνια της γειτονιάς, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ψεκαστήρας πριν από την ανθοφορία. Θυμηθείτε επίσης ότι η υπερχείλιση δεν θα φέρει οφέλη, η υγρασία είναι επιβλαβής για τις φράουλες.
Κατά μέσο όρο (εάν δεν υπάρχει μεγάλη ξηρασία), το πότισμα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, αυξάνεται μόνο κατά την ανθοφορία και η ωρίμανση των καρπών έως και μία φορά κάθε πέντε ημέρες. Είναι επιθυμητό να ποτίζετε τις φράουλες νωρίς το πρωί ή το βράδυ, χωρίς τον καυτό ήλιο. Η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι περίπου 0,5-0,7 λίτρα ανά θάμνο.

3. Έγκαιρο top dressing φράουλας
Η διατροφή των φραουλών κατά την ανθοφορία, την καρποφορία, αλλά και μετά τη συγκομιδή είναι υπεύθυνη υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα φυτά πρέπει να γονιμοποιηθούν τουλάχιστον 3 φορές και να το κάνουν σωστά και έγκαιρα. Είναι καλύτερο να λιπάνετε μετά το πότισμα ή τη βροχή. Πώς να ταΐσετε τις φράουλες για μια καλή συγκομιδή;
Ο επίδεσμος για πρώτη φορά δίνεται την άνοιξη, όταν οι θάμνοι καθαρίζονται επιμελώς από ξηρά και άρρωστα φύλλα και η γη χαλαρώνει έτσι ώστε το ριζικό σύστημα να αρχίσει να αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Για τους σκοπούς αυτούς, ταΐστε τις φράουλες με διάλυμα ουρίας ή φλόμου (1 κουταλάκι του γλυκού ουρία ή 2 φλιτζάνια φλόμου ανά 10 λίτρα νερού). Ποσοστό κατανάλωσης – 1 λίτρο για κάθε θάμνο.
Τη δεύτερη φορά τα λιπάσματα εφαρμόζονται στον κήπο της φράουλας στην αρχή της ανθοφορίας (η περίοδος εκβλάστησης). Για αυτό, 1 κ.σ. Το nitrophoska αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού. Ποσοστό κατανάλωσης – 1 λίτρο για κάθε θάμνο.
Μετά την ανθοφορία, έτσι ώστε όλα τα μούρα να είναι μεγάλα, η εφαρμογή οποιουδήποτε πολύπλοκου ορυκτού λιπάσματος δεν θα παρεμβαίνει. Μπορείτε να 2 κ.σ. υπερφωσφορικό και 0,5 φλιτζάνια στάχτη αραιωμένη σε 10 λίτρα νερό. Ποσοστό κατανάλωσης – 1 λίτρο για κάθε θάμνο.

4. Προστασία της φράουλας από ασθένειες και παράσιτα
Τις περισσότερες φορές, οι φράουλες κήπου υποφέρουν από διάφορες ασθένειες όταν τα μούρα ωριμάζουν σε δροσερό και υγρό καιρό. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών της φράουλας κήπου και στην πρόληψή τους.
Μετά την πρώτη χαλάρωση, τα κρεβάτια και τα ίδια τα φυτά, ως προληπτικό μέτρο, μπορούν να ψεκαστούν με διάλυμα θειικού χαλκού 1%. Πριν από την ανθοφορία, φροντίστε να θεραπεύσετε τις φράουλες από παράσιτα. Εάν έχουν ήδη εμφανιστεί ακάρεα, λευκές μύγες, μύγες, το Karbofos θα βοηθήσει (μετά την επεξεργασία για μια ή δύο ώρες, καλύψτε τα κρεβάτια με μια μεμβράνη).
Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μπορούν να τρομάξουν μακριά από τους θάμνους μούρων, σκονίζοντας το έδαφος γύρω με ασβέστη ή στάχτη. Οι σωστές γεωργικές πρακτικές και οι τακτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα (Maxim, Planriz κ.λπ.) θα σώσουν τις φράουλες κήπου από ασθένειες. Κατά την ωρίμανση των μούρων, συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βιολογικής προέλευσης – Fitosporin, Alirin-B, Baktofit κ.λπ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λαϊκές μεθόδους – ψεκασμό φυτεύσεων με έγχυμα κρεμμυδιού, μουστάρδας ή σκόρδου, ξεσκόνισμα με τέφρα ξύλου.
Να θυμάστε ότι οι φράουλες αρρωσταίνουν λιγότερο αν επαναφυτευθούν τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 χρόνια (σε νέο χώρο με καλό φωτισμό).

5. Αφαιρώντας τα επιπλέον φύλλα και τα μουστάκια από τις φράουλες
Καταναλώνοντας θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, οι φράουλες μπορούν να τα ξοδέψουν είτε στο σχηματισμό φρούτων είτε στην αναπαραγωγή. Έτσι, αφαιρώντας το μουστάκι, το φυτό μπορεί να τονωθεί σε πιο άφθονη καρποφορία. Την άνοιξη, οι φράουλες δεν δίνουν πάρα πολλά μουστάκια, οπότε μπορείτε να τις αφαιρέσετε σταδιακά, αλλά τακτικά ή να περιμένετε την ενεργό ανάπτυξή τους και να τις αφαιρέσετε όλες με τη μία.
Εάν δεν χρειάζονται για πολλαπλασιασμό, τότε ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της καρποφορίας του φυτού, οι βλαστοί θα πρέπει να αφαιρούνται τακτικά. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε σπορόφυτα, τότε θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στο μουστάκι να αναπτύξει ισχυρές υποδοχές.

Θα είναι επίσης χρήσιμο κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης για να αφαιρέσετε τα υπερβολικά φύλλα, ειδικά αυτά που καλύπτουν τα μούρα από τον ήλιο. Μην φοβάστε να το παρακάνετε – χωρίς να βλάψετε τον θάμνο, μπορείτε να αφαιρέσετε το ένα τρίτο ή ακόμα περισσότερο από ολόκληρη τη μάζα των φύλλων και οι φράουλες, που πέφτουν κάτω από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου, θα μεγαλώσουν ταχύτερα και μεγαλύτερες.
Όταν προετοιμάζετε θάμνους μούρων για το χειμώνα, μην ξεχνάτε επίσης τα φύλλα και τα μουστάκια των φραουλών. Όλα τα φύλλα πρέπει να κοπούν, το ίδιο πρέπει να γίνει με το μουστάκι, αφήνοντας ένα ανά θάμνο (το επόμενο έτος, νεαρές ροζέτες θα αναπτυχθούν από αυτά και θα εμφανιστούν αμέσως μούρα). Πριν από τον παγετό, το φυτό θα έχει χρόνο να αναπτύξει νέα δυνατά νεαρά φύλλα και θα αντέξει καλύτερα το χειμώνα, και την άνοιξη τα χόρτα θα αρχίσουν να μεγαλώνουν μαζί. Αν ακολουθήσετε όλες αυτές τις 5 συμβουλές για το πώς να πετύχετε μια καλή συγκομιδή φράουλας, τότε τα κρεβάτια με μούρα σας σίγουρα θα σας ευχαριστήσουν!