Πώς να πολλαπλασιάσετε τις φράουλες με μουστάκι | Όμορφο σπίτι και κήπος

Οποιοσδήποτε καλοκαιρινός κάτοικος δεν θέλει να αγοράσει μεγάλο αριθμό θάμνων φράουλας της ίδιας ποικιλίας. Γιατί ξέρει ότι η ποικιλία που του αρέσει θα είναι αρκετά εύκολη στη διανομή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν για τη διάδοση φράουλας με μουστάκι. Μετά από όλα, όλοι, έστω και λίγο εξοικειωμένοι με αυτό το μούρο, έχουν δει ότι ένα μουστάκι φυτρώνει από τον θάμνο του. Και αυτοί με τη σειρά τους δίνουν γρήγορα ρίζες από την επαφή με το έδαφος.

Γιατί το μουστάκι είναι ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού της φράουλας;

  1. Τα μουστάκια μεγαλώνουν μόνα τους, δεν χρειάζεται να προετοιμαστούν εκ των προτέρων ή να αγοραστούν.
  2. Μέσα από το μουστάκι όλα τα σημάδια της ποικιλίας μεταδίδονται στους θάμνους. Δηλαδή, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι νέες πρίζες θα δώσουν την ίδια σοδειά με το μητρικό θάμνο.
  3. Τα μουστάκια φράουλας μεγαλώνουν καλά και οι ροζέτες ριζώνουν γρήγορα.
  4. Η μέθοδος αναπαραγωγής είναι απλή και κατανοητή σε αρχάριους κηπουρούς και έμπειρους κηπουρούς.

Μπορούν οι ίδιοι θάμνοι να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή μούρων και την αναπαραγωγή με μουστάκια;

Επιτρέπεται. Αλλά τότε θα πρέπει να θυσιάσετε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας και δεν θα υπάρχουν καλές πιθανότητες να ριζώσει το μουστάκι. Για να μην παίρνετε ρίσκα, συνιστάται να αποφασίζετε για τις προτεραιότητες. Αυτό που είναι πιο σημαντικό τώρα: το μάζεμα μούρων ή θάμνων φράουλας το καλοκαίρι θα αφεθεί να αναπαραχθεί με μουστάκια.

Εάν το πρώτο, τότε όλα τα μουστάκια θα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως μόλις εμφανιστούν. Καθώς αντλούν ζωντάνια από τον θάμνο, τα μούρα θα συρρικνωθούν.

Ποια μουστάκια λαμβάνονται από τις φράουλες για αναπαραγωγή;

Αρχικά, καθορίζεται ποιοι θάμνοι θα χρησιμοποιηθούν ως μητρικά φυτά. Για να γίνει αυτό, μετά τη συγκομιδή, πρέπει να σημειωθούν για να ξέρουμε του χρόνου ότι θα πολλαπλασιαστούν φράουλες από αυτές. Εάν είναι δυνατόν, τότε οι κηπουροί συνιστούν να τα φυτέψετε σε άλλο κρεβάτι κήπου, για να μην μπερδευτείτε το επόμενο έτος.

Το επόμενο έτος, αυτοί οι θάμνοι θα χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα. Η πρώτη προϋπόθεση για τον πολλαπλασιασμό είναι να αφαιρεθούν όλοι οι οφθαλμοί μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται. Αυτό θα επιτρέψει στον θάμνο να μην σπαταλήσει ενέργεια για την ωρίμανση των καρπών, αλλά να τα επενδύσει στον αγενή πολλαπλασιασμό.

Ο επόμενος κανόνας για το πώς να πολλαπλασιάσετε σωστά τις φράουλες με μουστάκια είναι να αφαιρέσετε τις πιο αδύναμες. Υποτίθεται ότι έχουν μείνει μόνο δυνατά και δυνατά μουστάκια. Από αυτά, οι φράουλες θα πολλαπλασιαστούν με μουστάκι.

Και επίσης δεν χρειάζεται να μείνουν εντελώς μόνοι. Δεν πρέπει να μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα. Συνιστάται να τα κοντύνουν αμέσως μετά την εμφάνιση της πρώτης πρίζας. Εάν πρέπει να πάρετε πολλά σπορόφυτα, τότε επιτρέπεται να αφήσετε μια ακόμη έξοδο σε κάθε τρύγο. Αλλά όχι περισσότερο. Το θέμα είναι ποια μουστάκια φράουλας να κρατήσετε για αναπαραγωγή. Τώρα πρέπει να κατανοήσετε την τεχνολογία για το πώς να βεβαιωθείτε ότι ο μέγιστος αριθμός σημείων θα ριζώσει.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τις φράουλες με μουστάκι;

Αφού εμφανιστούν οι πρώτες ρίζες στην έξοδο, πρέπει να τις βοηθήσετε να ριζώσουν καλά. Και αυτό είναι δυνατό με δύο τρόπους. Το πρώτο περιλαμβάνει τη στερέωση μιας εξόδου φράουλας απευθείας στο γονικό κρεβάτι. Για να γίνει αυτό, οι κεραίες κοντά στην ίδια την έξοδο πρέπει να καρφωθούν στο έδαφος και να το βαθύνουν ελαφρώς στο έδαφος. Στη συνέχεια, πρέπει να το φροντίσετε με τον ίδιο τρόπο όπως ένα μητρικό θάμνο.

μουστάκι φράουλα

Το δεύτερο σενάριο: πολλαπλασιασμός φράουλας με μουστάκι σε φλιτζάνια. Όλες οι ενέργειες επαναλαμβάνονται όπως στην πρώτη περίπτωση. Με μία μόνο διαφορά: πρέπει να το καρφιτσώσετε αμέσως από ένα ξεχωριστό φλιτζάνι ή γλάστρα, το οποίο εμβαθύνει στο χώμα του κήπου. Σε αυτό το δοχείο, θα σχηματιστεί ο θάμνος και θα είναι ευκολότερο να τον αφαιρέσετε από το έδαφος για μεταφύτευση.

Υποτίθεται ότι θα μεταφυτεύσει νέους θάμνους φράουλας σε μόνιμο μέρος στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου. Είναι αυτή η στιγμή που θα δώσει χρόνο στα φυτά να σχηματίσουν γερές ρίζες και να επιβιώσουν ήρεμα τον χειμώνα. Μερικές εβδομάδες πριν από τη μεταμόσχευση, πρέπει να κόψετε το μουστάκι από το μητρικό θάμνο στις ροζέτες. Αυτό θα τους δώσει χρόνο να στραφούν πλήρως στη διατροφή μέσω των δικών τους ριζών.

Άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού της φράουλας

Υπάρχουν ποικιλίες φράουλας που δίνουν υπανάπτυκτα μουστάκια, ενώ οι remontant φράουλες δεν τα έχουν καθόλου. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι για την αναπαραγωγή του.

Ο πρώτος τέτοιος τρόπος πολλαπλασιασμός των φραουλών με σπόρους. Για να καλλιεργήσετε φράουλες από σπόρους, πρέπει να πάρετε τις πιο ώριμες. Και θα πρέπει να αναπτυχθούν από το μεσαίο τμήμα του θάμνου. Οι σπόροι τους έχουν υψηλό σθένος βλάστησης.

Το επάνω στρώμα ενός τέτοιου μούρου πρέπει να αποκοπεί και να στεγνώσει καλά σε απορροφητικό χαρτί. Μετά την πλήρη ξήρανση, πρέπει να τρίβεται απαλά στις παλάμες, έτσι ώστε ο πολτός να διαχωριστεί από τους σπόρους. Ρίξτε τους σπόρους φράουλας σε ένα γυάλινο βάζο και αποθηκεύστε μέχρι να έρθει η ώρα να προετοιμαστείτε για τη σπορά.

καλλιέργεια φράουλας από σπόρους

Η καλλιέργεια φραουλών από σπόρους στο σπίτι αρχίζει το φθινόπωρο. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, πρέπει να ξεκινήσετε τις προετοιμασίες προφύτευσης. Για να γίνει αυτό, μεταφέρονται σε ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρούνται συνεχώς ελαφρώς υγρά. Συνιστάται να ανακατεύετε κάθε δύο εβδομάδες. Και πριν από τη φύτευση, οι σπόροι φράουλας πρέπει να στεγνώσουν.

Πότε να φυτέψετε φράουλες από σπόρους.

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο προετοιμάστε το έδαφος για σπορά. Ρίξτε διογκωμένο πηλό στο κάτω μέρος του δοχείου, το πάχος του στρώματος πρέπει να είναι περίπου 2 εκ. Στη συνέχεια 10 εκ. από το γόνιμο στρώμα. Συμπυκνώστε το χώμα και κάντε σειρές σε αυτό, βάθους μισού εκατοστού. Σπέρνουμε φράουλες και σκεπάζουμε τις σειρές με χώμα.

Το έδαφος με σπόρους φράουλας πρέπει να διατηρείται πάντα υγρό, τα σπορόφυτα πρέπει να στέκονται σε καλά φωτισμένο μέρος και ζεστό. Μετά από τρεις εβδομάδες, θα εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί.

Όταν τα σπορόφυτα φράουλας έχουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα, υποτίθεται ότι πέφτουν κάτω. Όχι όμως σε διαφορετικές γλάστρες, αλλά σε μία. Έτσι ώστε κάθε θάμνος να βρίσκεται σε απόσταση 2-3 cm σε μία σειρά. Και στα τέλη Μαΐου προσγειώστε τα σε μόνιμη θέση.

πώς να καλλιεργήσετε φράουλες από σπόρους

Δεύτερος τρόπος: πολλαπλασιασμός των φραουλών με διαίρεση του θάμνου. Είναι πιθανό για το λόγο ότι μέχρι το τέλος της σεζόν κάθε θάμνος μπορεί να έχει έως και 10 πόντους ανάπτυξης. Επομένως, μπορεί να χωριστεί σε μέρη και να καθίσει. Η κύρια προϋπόθεση: κάθε μέρος πρέπει να έχει πολλές ρίζες.

Πώς να πολλαπλασιάσετε remontant φράουλες;

Επιδιώκουν να το αγοράσουν για την περιοχή τους λόγω του γεγονότος ότι δίνει δύο καλλιέργειες σε ένα χρόνο. Πρώτα τον Ιούνιο-Ιούλιο και μετά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Συνήθως έχει αδύναμο μουστάκι ή απουσιάζουν εντελώς. Επομένως, ο πολλαπλασιασμός των remontant φράουλας πραγματοποιείται με σπόρους ή με διαίρεση του θάμνου. Και οι δύο αυτές μέθοδοι έχουν περιγραφεί προηγουμένως.

Σπορά πετούνιας για σπορόφυτα – αποδεδειγμένες μέθοδοι και κόλπα των καλλιεργητών λουλουδιών.

Κλάδεμα σταφυλιών το φθινόπωρο για αρχάριους – 5 κοινά λάθη