Πώς να ταΐσετε τις φράουλες το φθινόπωρο | Όμορφο σπίτι και κήπος

Το έγκαιρο φθινοπωρινό top dressing φράουλας (φράουλες κήπου) είναι το κλειδί για μια καλή συγκομιδή την επόμενη σεζόν. Σχετικά με το ποια λιπάσματα να επιλέξετε, οργανικά ή ορυκτά, και πώς να τα εφαρμόσετε σωστά, λέμε στο σημερινό υλικό.

Το φθινοπωρινό κορυφαίο ντύσιμο των φραουλών μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, συνδυάζοντάς το με κλάδεμα φύλλων. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή ορισμένων λιπασμάτων αργότερα από τον Σεπτέμβριο είναι ανεπιθύμητη, γιατί. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη χειμερινή ανθεκτικότητα των φυτών.

Οργανικά λιπάσματα για φθινοπωρινή σίτιση φράουλας

Ως οργανικά λιπάσματα για το top dressing χρησιμοποιούνται συχνότερα οι φράουλες. περιττώματα πουλιών, αραιωμένο με νερό 1:15-20. Το μείγμα επιμένει για 2 ημέρες και οι αυλακώσεις ρίχνονται μεταξύ των θάμνων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε το έγχυμα να εισέλθει στη ροζέτα των φύλλων.

Τα περιττώματα πουλιών είναι ένα μάλλον επιθετικό λίπασμα που μπορεί να κάψει τις ρίζες των φυτών, επομένως δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο έδαφος σε ξηρή μορφή. Το top dressing με απορρίμματα πρέπει να συνδυάζεται με άφθονο πότισμα.

Εκτός από την ευεργετική επίδραση στα φυτά, τα περιττώματα πουλιών βοηθούν στην αποκατάσταση της μικροχλωρίδας και της οξύτητας του εδάφους. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η υπερβολική δόση αυτού του οργανικού λιπάσματος συμβάλλει στη συσσώρευση νιτρικών αλάτων.

Μου αρέσουν οι φράουλες και πασχαλίτσα. Για να λάβετε το λίπασμα της επιθυμητής συγκέντρωσης, είναι απαραίτητο να χύσετε 1 μέρος της τελικής έγχυσης φλόμου με 10 μέρη νερού. Εάν το απαιτεί το χώμα, για κάθε 10 μέρη φλόμου, μπορείτε να προσθέσετε 1 μέρος κάρβουνο. Το διάλυμα πρέπει να διατηρείται ζεστό για περίπου μία ημέρα, μετά την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεβάτια φράουλας (1 λίτρο ανά 1 θάμνο).

Μια εναλλακτική λύση για το mullein μπορεί να είναι κοπριάς κοπριάς, αραιωμένο με νερό 1:8. Το διάλυμα πρέπει να εγχυθεί για περίπου 2 ημέρες και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί όχι περισσότερο από 1 λίτρο για κάθε θάμνο φράουλας.

Μερικοί κηπουροί σκεπάζουν τους διαδρόμους με σάπια κοπριά αγελάδαςτο οποίο αποσυντίθεται σε αρκετά χρόνια, παρέχει στα φυτά θρεπτικά συστατικά.

Σε καμία περίπτωση μην ταΐζετε τα φυτά με φρέσκια κοπριά, καθώς κατά την αποσύνθεσή της απελευθερώνεται μεθάνιο και αμμωνία, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα φυτά

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οργανικό λίπασμα έγχυμα τσουκνίδαςπου είναι πλούσιο σε άζωτο, κάλιο και σίδηρο. Για να παρασκευαστεί ένα έγχυμα αυτού του ζιζανίου, ένα μεγάλο δοχείο γεμίζεται κατά τα 2/3 με τσουκνίδες, οι οποίες γεμίζονται με νερό, αφήνοντας λίγο χώρο για ζύμωση στην άκρη του δοχείου. Η τσουκνίδα επιμένει για 7-10 ημέρες, και στη συνέχεια αραιώνεται με νερό 1:10 και τα φυτά ποτίζονται κάτω από τη ρίζα.

Μπορείτε να προσθέσετε το υπόλοιπο ψωμί στα κοτσάνια της τσουκνίδας για έγχυμα. Αυτός ο κορυφαίος επίδεσμος βοηθά τα φυτά να σχηματίσουν υγιείς βλαστούς και επίσης, λόγω της σημαντικής περιεκτικότητας σε κάλιο, βελτιώνει τη γεύση της μελλοντικής καλλιέργειας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, καλό είναι να ταΐζετε τα φυτά με φώσφορο και κάλιο. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύπλοκα παρασκευάσματα. Μπορώ – τέφρα ξύλου. Χρησιμοποιείται σε ξηρή μορφή, γονιμοποιώντας το έδαφος στη βάση των φυτών ή εισάγοντας τέφρα για σκάψιμο κατά τη φθινοπωρινή προετοιμασία των κλινών (όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι στάχτη ανά 1 τ.μ.).

Αυτή η μέθοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω προστασία των φυτών από ορισμένα παράσιτα και θα χρησιμεύσει ως προφυλακτικό για την πρόληψη της γκρίζας σήψης.

Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε έγχυμα τέφρας (100-150 g τέφρας διαλύονται σε 10 λίτρα νερού και δεν προστίθενται περισσότερα από 0,5 λίτρα κάτω από κάθε θάμνο).

ταΐστε φράουλες το φθινόπωρο

Η τέφρα από σκληρά δέντρα περιέχει περισσότερο κάλιο και η τέφρα από κωνοφόρα δέντρα περιέχει περισσότερο φώσφορο

Μερικοί κηπουροί το φθινόπωρο απλώνουν κομμένο γρασίδι χωρίς σπόρους στα κρεβάτια ανάμεσα σε θάμνους φράουλας, καθώς και ψιλοκομμένα στελέχη και φύλλα λούπινου, πασπαλίζοντάς τα με ένα μικρό στρώμα χώματος ή άμμου. Αυτά τα φυτά, που αποσυντίθενται το χειμώνα, εμπλουτίζουν το έδαφος με χρήσιμες ουσίες.

Εάν αργήσατε με την εισαγωγή του φθινοπωρινού ντύσιμου, είναι καλύτερα να το αναβάλετε για το επόμενο έτος, επειδή το υπερβολικό άζωτο μπορεί να εμποδίσει τα φυτά να προετοιμαστούν για το χειμώνα και ως αποτέλεσμα απλά παγώνουν.

Ορυκτά λιπάσματα για φθινοπωρινή σίτιση φραουλών

Εάν για κάποιο λόγο έπρεπε να εγκαταλείψετε την οργανική λίπανση, τα ορυκτά λιπάσματα μπορούν να γίνουν μια εναλλακτική λύση. Χρησιμοποιούνται τόσο ξηρά όσο και αραιωμένα. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή τους πρέπει να συνδυάζεται με πότισμα.

ταΐστε φράουλες το φθινόπωρο

αλάτι καλίου αραιωμένο σε αναλογία 20 g ανά 10 λίτρα νερού, υπερφωσφορικό – 10 g ανά 10 λίτρα νερού. Αυτά τα λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο μεταξύ των σειρών.

Για το dressing με ρίζες, 2 κουταλιές της σούπας μπορούν να διαλυθούν σε 10 λίτρα νερό. νιτροφος και 20 χρόνια αλάτι καλίου. Κάτω από έναν θάμνο κάντε όχι περισσότερο από 1 λίτρο διαλύματος.

Nitrophoscu μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη μεταφύτευση φράουλας κήπου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να προστεθούν περίπου 40 g λιπάσματος σε κάθε φρεάτιο. Είναι σημαντικό οι ρίζες να μην έρχονται σε επαφή με τους κόκκους, διαφορετικά τα φυτά μπορεί να καούν.

ταΐστε φράουλες το φθινόπωρο

Ορισμένα ορυκτά λιπάσματα μπορούν να αναμειχθούν με οργανική ύλη. Για παράδειγμα, μια άλλη επιλογή για τη σίτιση του φθινοπώρου μπορεί να είναι ένα μείγμα αραιωμένου μπιζέλι (1 λίτρο ανά 10 λίτρα νερού), υπερφωσφορικό (2 κουταλιές της σούπας) και τέφρα ξύλου (1 ποτήρι).

Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε 2 κ.σ. νιτροαμμοφωσικό με 1 ποτήρι φλαμουριά (η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να ταΐσει 1 τ.μ. κλινών).

Το υγρό top dressing δεν είναι επιθυμητό να γίνει αργότερα από τον Σεπτέμβριο.

Ή μπορείτε να πάτε με τον πιο απλό τρόπο και στις αρχές Σεπτεμβρίου να χρησιμοποιήσετε Kemira φθινόπωρο ή οποιοδήποτε άλλο σύνθετο λίπασμα για φράουλες (σύμφωνα με τις οδηγίες).

Το φθινοπωρινό top dressing είναι ίσως το πιο σημαντικό της χρονιάς, καθώς επιτρέπει στους θάμνους φράουλας που έχουν εξαντληθεί από την καρποφορία να ανακάμψουν και να ξεχειμωνιάσουν για να σας ευχαριστήσουν ξανά την επόμενη σεζόν με μια πλούσια συγκομιδή.

ταΐστε φράουλες το φθινόπωρο

«Ζιζάνια; Όχι για τη βιοποικιλότητα!

Πώς να αναζωογονήσετε τα κολοκυθάκια και να παρατείνετε την καρποφορία