Όταν ξεκινά η εποχή του αγγουριού, οι κηπουροί μετά βίας έχουν χρόνο να ετοιμάσουν βάζα και να κόψουν σαλάτες. Αλλά στον κύκλο των ευχάριστων προβλημάτων, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για τη φροντίδα των ίδιων των θάμνων, διαφορετικά ο γόνιμος χρόνος θα τελειώσει πολύ γρήγορα.
Και ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο και μυστικό στην καλλιέργεια αγγουριών, υπάρχουν ειδικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν θέλετε να μαζέψετε φρέσκα, ζουμερά λαχανικά πριν από το τέλος της σεζόν.

Πώς να φροντίσετε τη φύτευση αγγουριών τον Ιούλιο
Στα μέσα του καλοκαιριού, όχι μόνο το θερμοκήπιο, αλλά και τα αλεσμένα αγγούρια καρποφορούν ενεργά. Ωστόσο, μη νομίζετε ότι αρκεί να τα ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα και περιοδικά να βγάζετε τα αγριόχορτα από τις κορυφογραμμές και τους διαδρόμους. Με αυτήν την προσέγγιση, η περίοδος αγγουριού στη ντάτσα σας θα διαρκέσει μόνο 2-3 εβδομάδες και δεν θα συλλέξετε τόσα πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – φυσικά, θα είναι αρκετή για σαλάτες, αλλά μπορεί να μην παραμείνει για συντήρηση.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, η φροντίδα των αγγουριών στο θερμοκήπιο εξακολουθεί να είναι διαφορετική από τη φροντίδα των αγγουριών στο ανοιχτό πεδίο. Τα επίγεια φυτά χρειάζονται συχνά πότισμα και τα θερμοκήπια χρειάζονται αερισμό. Όσον αφορά τη λίπανση, μέχρι τον Ιούλιο, τα αγγούρια είναι σχεδόν συγκρίσιμα, αλλά σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να πραγματοποιούνται πιο συχνά προληπτικές θεραπείες για ασθένειες και παράσιτα (ιδανικά, επαναλαμβάνετε μετά από κάθε βροχή).
Πότισμα αγγουριών

Μετά την ανθοφορία, τα αγγούρια απαιτούν πολύ νερό, τόσο κάτω από τη ρίζα όσο και στα φύλλα. Το πότισμα πραγματοποιείται με ζεστό νερό σε αναλογία 8-12 λίτρα ανά 1 τ.μ. Ταυτόχρονα, τα φυτά ποτίζονται κάτω από τη ρίζα το πρωί και πάνω από τα φύλλα το βράδυ, αφού υποχωρήσει η έντονη ζέστη.
Το χώμα γύρω από τα αγγούρια είναι εμποτισμένο σε βάθος 20 cm και σε ακτίνα 15 cm, ενώ ο λαιμός της ρίζας του ίδιου του φυτού πρέπει να παραμείνει στεγνός.
Μετά το πότισμα, το θερμοκήπιο ή το θερμοκήπιο πρέπει να αερίζεται και αν είναι πολύ ζεστό εκεί, μπορείτε να τοποθετήσετε δοχεία με νερό στους διαδρόμους, τα οποία θα γίνουν ένα είδος συσσωρευτή θερμότητας – κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξατμίζοντας, το νερό θα χαμηλώσει ελαφρώς βαθμό και τη νύχτα θα εκπέμπει τη θερμότητα που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξομαλύνοντας τις ημερήσιες διαφορές θερμοκρασίας.
Top dressing από αγγούρια

Εάν θέλετε τα φυτά σας να είναι δυνατά, να καρποφορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αντιστέκονται ενεργά σε ασθένειες και παράσιτα, πρέπει να σκεφτείτε πώς να ταΐσετε τα αγγούρια τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θάμνοι δεν χρειάζονται τόσο άζωτο όσο κάλιο και φώσφορο, καθώς και ιχνοστοιχεία. Επομένως, για την πλήρη ανάπτυξη των αγγουριών, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε τουλάχιστον δύο ή και τρεις κορυφαίους επίδεσμους κατά τη διάρκεια της καρποφορίας.
Στην αρχή χρησιμοποιήστε διάλυμα 1 κ.σ. nitrophoska για 10 λίτρα νερό. Μετά από μερικές εβδομάδες, αραιώστε 0,5 λίτρο φλόμου και 1 κουταλιά της σούπας σε έναν κουβά νερό. θειικό κάλιο. Η τρίτη σίτιση πραγματοποιείται τον Αύγουστο και θα μιλήσουμε για αυτό λίγο αργότερα.
Προστασία των αγγουριών από ασθένειες και παράσιτα

Εάν είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψετε και να αποτρέψετε την εμφάνιση παρασίτων, τότε η παρουσία ασθενειών στις κορυφογραμμές εξαρτάται από το αν γνωρίζετε πώς να φροντίζετε σωστά τα αγγούρια. Ένα ισχυρό φυτό που τρέφεται καλά, ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ξεχνά τις προληπτικές θεραπείες με λαϊκές θεραπείες, είναι πρακτικά άτρωτο σε πολλές ασθένειες. Αλλά τα αγγούρια, που ποτίζονται κάθε άλλη φορά, γονιμοποιήθηκαν μόνο πριν από τη φύτευση και σπάνια εξετάζονται – ιδανικός στόχος για παθογόνα βακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων.
Το γάλα και το ιώδιο κάνουν καλό στην πρόληψη ασθενειών. Ετοιμάστε ένα διάλυμα από 1 μέρος γάλα, 9 μέρη νερό και 3-4 σταγόνες ιωδίου για κάθε λίτρο μείγματος. Ψεκάστε τα φυτά της τουλάχιστον μία φορά κάθε 7-10 ημέρες. Επίσης, ένα επαρκές προληπτικό μέτρο θα ήταν ο ψεκασμός των θάμνων με διάλυμα μαγειρικής σόδας (0,4%) με προσθήκη σαπουνιού. Και τέλος, εάν δεν εμπιστεύεστε τις λαϊκές μεθόδους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bactofit, το Sporobacterin, το Fitosporin-M και άλλα σύμφωνα με τις οδηγίες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλές ασθένειες του αγγουριού μεταφέρονται από παράσιτα, όπως οι αφίδες στα αγγούρια. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι φυτεύσεις από τις εισβολές τους. Για να το κάνετε αυτό, επιθεωρήστε τακτικά τους θάμνους, αφαιρέστε όλα τα ζιζάνια και τα υπολείμματα φυτών από τους διαδρόμους, ψεκάστε τα φυτά με έγχυμα σκόνης καπνού, φλούδα κρεμμυδιού ή σκόρδο με την προσθήκη σαπουνιού πλυντηρίου. Αερίζετε τακτικά το θερμοκήπιο, διατηρώντας υγρασία περίπου 65-75% και θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 28 °C.
Εάν έχουν ήδη εμφανιστεί παράσιτα στα αγγούρια σας κατά τη διάρκεια της καρποφορίας, μην βιαστείτε για ισχυρές χημικές ουσίες – θα καταστρέψουν τη σοδειά σας ακόμη πιο σίγουρα από τα έντομα. Δοκιμάστε βιολογικά φάρμακα, όπως Bitoxibacillin, Fitoverm ή τα ανάλογα τους.
Μολτσάρισμα αγγουριών

Η ρίζα του αγγουριού είναι μικρή, τρυφερή και βρίσκεται στην ίδια την επιφάνεια της γης, επομένως είναι πολύ εύκολο να το καταστρέψετε. Οι έμπειροι κηπουροί γνωρίζουν ότι η χαλάρωση των αγγουριών μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα φυτά, η οποία θα επηρεάσει αναπόφευκτα την καρποφορία τους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να διεξάγετε αυτή τη διαδικασία μετά το πότισμα ή τη βροχή, όταν σχηματίζεται μια πυκνή κρούστα στο έδαφος.
Επομένως, εάν εσείς οι ίδιοι δεν θέλετε να προκαλέσετε μείωση του αριθμού των αγγουριών στις κορυφογραμμές σας, είναι προτιμότερο να τα σκεπάζετε με τύρφη, χούμο ή άχυρο. Το γρασίδι που απομένει μετά το κούρεμα του γκαζόν είναι επίσης κατάλληλο για αυτό το σκοπό, αλλά δεν πρέπει να έχει σπόρους πάνω του.
Γιατί τα αγγούρια είναι πικρά – όλα τα μυστικά του γιατί τα αγγούρια γίνονται πικρά.
Διέγερση του σχηματισμού ωοθηκών

Μερικές φορές η καρποφορία των αγγουριών αρχίζει και πηγαίνει πολύ αδρανής, τα φυτά φαίνεται να καθυστερούν. Είναι δυνατόν να τονωθεί αυτή η διαδικασία και με φθηνό λαϊκό τρόπο, αλλά είναι κατάλληλο μόνο για όσους καλλιεργούν αγγούρια σε θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο.
Θα χρειαστεί να πάρετε πολλά δοχεία με όγκο 5-10 λίτρα, να τα γεμίσετε με ένα διάλυμα 10% φλόμου, κοπριάς κοτόπουλου ή έγχυμα βοτάνων που έχουν υποστεί ζύμωση και να τα τοποθετήσετε γύρω από το θερμοκήπιο. Μια τέτοια χωρητικότητα είναι αρκετή για 3-4 τ.μ., υπό τον καλό αερισμό.
Σωστό μάζεμα αγγουριών

Πιστεύετε ότι τα καλλιεργημένα αγγούρια είναι τόσο εύκολο να μαζέψετε; Δεν έχει σημασία πώς! Αυτή η υπόθεση έχει τα δικά της μυστικά:
- δεν μπορείτε να αναποδογυρίσετε τις βλεφαρίδες κατά τη συγκομιδή, γιατί τότε θα ξοδέψουν πολλή ενέργεια για να επιστρέψουν τα φύλλα στον σωστό προσανατολισμό σε σχέση με τον ήλιο.
- πρέπει να αφαιρέσετε τα αγγούρια με μέρος του μίσχου, κόβοντάς το προσεκτικά ή κόβοντάς το.
- εάν κατά τη διάρκεια της συλλογής μέρος του αγγουριού έσπασε και παρέμεινε στον θάμνο, πρέπει να αφαιρεθεί για να μην σαπίσει.
- πρέπει να συλλέγετε τα φρούτα κάθε 2-3 ημέρες, μην επιτρέποντάς τους να ξεπεράσουν, γιατί διαφορετικά ο θάμνος θα ξοδέψει ενέργεια σε αυτά, αναβάλλοντας τον σχηματισμό της ωοθήκης για αργότερα.
Πώς να φροντίσετε τα αγγούρια τον Αύγουστο
Τον Αύγουστο, μια άλλη σημαντική δραστηριότητα προστίθεται στις διαδικασίες του Ιουλίου – η αφαίρεση κατεστραμμένων φύλλων. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζετε τις κορυφογραμμές των αγγουριών σας, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τα έντομα τα γλεντάνε ήδη με δύναμη και κύρια και μια ποικιλία ασθενειών παραμονεύουν. Από αυτό, και από τη φυσική πορεία του χρόνου, τα φύλλα κιτρινίζουν, ξηραίνονται, οι μίσχοι γίνονται πιο λεπτοί και οι καρποί αλλάζουν σχήμα, χρώμα και γεύση.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να καλλιεργήσει ένα αιώνιο αγγούρι, αλλά μπορείτε να επιβραδύνετε τον θάνατο των βλεφαρίδων εάν κόβετε τακτικά τα προσβεβλημένα φύλλα, προσέχοντας να μην αναποδογυρίσετε και να τα τραυματίσετε στη διαδικασία. Επίσης, ένα άλλο φυλλώδες κορυφαίο ντρέσινγκ θα ωφελήσει τα αγγούρια. Η σύνθεση του διαλύματος πρέπει να περιλαμβάνει 1 κουταλιά της σούπας. υπερφωσφορικό και 1 κ.γ. θειικό κάλιο ανά 10 λίτρα νερού. Επίσης, οι θάμνοι μπορούν να ψεκαστούν με ξινόγαλα (αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1: 3) ή ορό γάλακτος (στην ίδια αναλογία με νερό).
Εάν γνωρίζετε πώς να φροντίζετε τα αγγούρια σε θερμοκήπιο και θερμοκήπιο το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, τότε είναι πολύ πιθανό να παρατείνετε την καρποφορία τους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε ανοιχτό έδαφος, αυτό είναι πιο δύσκολο να γίνει – οι κρύες νύχτες του Αυγούστου δεν ωφελούν αυτόν τον πολιτισμό.
Παρόλο που τα αγγούρια δεν είναι τόσο ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας όσο άλλες καλλιέργειες, τον Αύγουστο, αυτά που καλλιεργούνται σε ανοιχτό χωράφι καλύπτονται καλύτερα τη νύχτα, ειδικά εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10 ° C. Μπορείτε να τοποθετήσετε τις καμάρες και να απλώσετε πάνω τους μια μεμβράνη ή ένα μη υφαντό υλικό επικάλυψης ή μπορείτε να το βάλετε απευθείας στα μαστίγια.