σπορά, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή

Η πιπεριά Serrano (Capsicum annuum) είναι ένας θάμνος που παράγει μικρές, πολύ καυτερές πιπεριές. Όταν ωριμάσουν, γίνονται κόκκινα. Έχουν μήκος περίπου 5 εκατοστά και είναι ιδιαίτερα λαμπερά. Η πιπεριά Serrano είναι πολύ δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταναλώνεται σε πιάτα “Hot & Spicy”. Προσοχή στους ευαίσθητους ουρανίσκους, γιατί αυτή η πιπεριά βαθμολογείται με 7 στα 10 στην κλίμακα Scoville. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, τότε μπορείτε να απολαύσετε την οξύτητά του στο στόμα που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας για την καλλιέργεια πιπεριών Serrano.

Πού, πότε και πώς να καλλιεργήσετε την πιπεριά Serrano;

Οι πιπεριές Serrano καλλιεργούνται εύκολα, οπότε ακόμα κι αν δεν είστε ειδικός, θα πρέπει να δείτε αποτελέσματα! Είναι φυτό καθόλου ρουστίκ που το καλλιεργούμε μόνο μια φορά το χρόνο την όμορφη εποχή.

Η πιπεριά Serrano σπέρνεται και στη συνέχεια μεταφυτεύεται. Η σπορά ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου σε κουτιά και υπό κάλυψη. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στο Ελάχιστη θερμοκρασία 20°C. Επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε τους σπόρους, καθώς είναι ερεθιστικοί!

Στους δίσκους, μετά βίας θάβετε τους σπόρους (βάθους 5 mm) σε χώμα γλάστρας. Νερό. Θα δείτε τους πρώτους βλαστούς να εμφανίζονται 14 ημέρες αργότερα. Μόλις εμφανιστούν 5 ή 6 φύλλα, μεταφέρετε τα σπορόφυτα σε μια γλάστρα.

Πιστώσεις: YelenaYemchuk / iStock

Λα φυτεία:

Από τον Μάιο, αφού έχουν περάσει και οι τελευταίοι παγετοί, μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα φυτά πιπεριάς Serrano. Επιλέξτε μια καλή έκθεση ηλιόλουστος και προστατευμένο από τον άνεμο. Η πιπεριά θέλει πολλή ζέστη για να ανθίσει, τοποθετήστε την στο νότο αν είναι δυνατόν.

Ελαφρώστε το χώμα με ένα φτυάρι και στη συνέχεια σκάψτε μια τρύπα τρεις φορές το μέγεθος του ριζικού συστήματος του φυτού σας.

Τοποθετήστε κάθε φυτό 60 cm προς όλες τις κατευθύνσεις. Προσθέστε μερικά κοπρόχωμα καλά αποσυντεθειμένο στο κάτω μέρος της τρύπας, τοποθετήστε το φυτό σας, ξανακαλύψτε και χτυπήστε το γύρω από το πόδι. Στη συνέχεια, φτιάξτε μια λεκάνη γύρω της και ποτίστε γενναιόδωρα χωρίς να βρέξετε τα φύλλα.

Πώς να καλλιεργήσετε πιπέρι Serrano;

Το πλεονέκτημα αυτού του θάμνου είναι ότι δεν απαιτεί μεγάλη συντήρηση. Είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς πότισμα, εκτός αν διανύετε μεγάλη περίοδο ξηρασία. Για να βελτιστοποιήσετε την ανάπτυξή του, προσθέστε ένα σάπια φύλλα στη βάση που θα κρατήσει το έδαφος δροσερό και θα αποτρέψει τα ζιζάνια από την εισβολή του θάμνου.

Για καλή σχέση, μη διστάσετε να καλλιεργήσετε ντομάτες, βασιλικό ή μελιτζάνες κοντά σε πιπεριές Serrano.

Είναι δυνατή και η καλλιέργεια αυτής της πιπεριάς σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το διατηρήσετε ζεστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το πότισμα πρέπει να είναι πιο τακτικό, πάντα χωρίς να βρέχονται τα φύλλα και χωρίς περίσσεια.

Όσον αφορά τις ασθένειες, η πιπεριά Serrano φοβάται τις μυκητιασικές λοιμώξεις, εξ ου και η ανάγκη αποφυγής διαβροχής των φύλλων. Είναι επίσης ευαίσθητο σε επιθέσεις από ακάρεα αράχνης.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται συνήθως μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Η πιπεριά μαζεύεται είτε στην ωρίμανση όταν είναι πολύ κόκκινη, είτε όταν είναι ακόμα λίγο πράσινη. Κόψτε την πιπεριά με ένα μαχαίρι, κρατώντας 2 cm στέλεχος στον θάμνο.

Η πιπεριά Serrano μαζεύεται όπως χρειάζεται, γιατί πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα.

Υπάρχει η δυνατότητα να το διατηρήσετε για λίγες μέρες στο ψυγείο ή να το στεγνώσετε στον ήλιο. Μπορείτε επίσης να μαρινάρετε τις πιπεριές σε λάδι και μυρωδικά.

Θυμηθείτε να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού αγγίξετε το πιπέρι και κυρίως μην αγγίζετε τα μάτια ή το πρόσωπό σας.

Φυτό μπουκαλιών: συμβουλές για φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα

Πώς να ελέγξετε αυτό το παράσιτο στον κήπο;