σπορά, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή

Από το μποράτζο γνωρίζουμε πάνω από όλα το λάδι που χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλυντικά για τα μαλλιά, το δέρμα ή τα νύχια. Ωστόσο, αυτό το ετήσιο φυτό με λευκά έναστρα άνθη (για αυτήν την ποικιλία) και ρουστίκ εμφάνιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κουζίνα, εκτός από τη διακόσμηση των κήπων μας και την προσέλκυση εντόμων επικονίασης. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καλλιέργεια του μποράτζο με λευκά άνθη.

Ημιτελής: στο έδαφος

Περίοδος σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος

Συγκομιδή : Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος

Έκθεση: Ήλιος / Μερική σκιά

Απαιτήσεις σε νερό: ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ

Πού να σπείρετε μποράτζο;

Η σπορά του μποράγου γίνεται στο έδαφος, πιο συγκεκριμένα στο φυτώριο και σε ελαφρώς ποτισμένο γλαστρόχωμα. Είναι προτιμότερο να τοποθετείται σε πλούσιο και ελαφρύ έδαφος σχετικά καλά εκτεθειμένο στον ήλιο, μετά τους παγετούς του χειμώνα.

Πώς να το καλλιεργήσετε;

Μόλις τα φυτά βγουν από το έδαφος και έχουν περίπου 5 φύλλα, μεταφυτέψτε τα. Τοποθετήστε τα περίπου τριάντα εκατοστά για βέλτιστη ανάπτυξη.

Συντελεστές: Fluffymuppet / flickr.com

Πώς φροντίζω τα φυτά μου;

Το Borage είναι ένα ανθεκτικό φυτό που απαιτεί λίγη συντήρηση. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και σπέρνει ξανά τον εαυτό του. Ωστόσο, το τακτικό πότισμα μπορεί να ενταθεί σε ζεστό καιρό. Ένα σάπια φύλλα μπορεί επίσης να το βοηθήσει να αναπτυχθεί.

Συγκομιδή μποράγου

Σχεδόν τα πάντα μπορούν να συγκομιστούν από αυτό το φυτό! Υπάρχουν βέβαια και τα λουλούδια που τρώγονται σκέτα σε σαλάτες ή κρύα ροφήματα, αλλά και μαγειρεμένα σε λουκουμάδες. Τα φύλλα μπορούν επίσης να μαζευτούν για να γαρνίρουν σαλάτες όταν είναι μικρά. Αν είναι πιο παλιά, τότε μπορούν να μαγειρευτούν (όπως το σπανάκι).

Ανέκδοτο

Αν είναι η μαγειρική χρήση που μας ενδιαφέρει εδώ, μην παραμελούμε το γεγονός ότι το μποράτζο είναι επίσης ένα θεραπευτικό φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C. Οι πρόγονοί μας δεν έκαναν λάθος: οι Ρωμαίοι στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν σε μορφή κρασιού για να δώσουν θάρρος και έχει από καιρό αποδίδονταν αφροδισιακές αρετές.

3 ποικιλίες για να καλλιεργήσετε στο σαλόνι σας

Ποια φυτά να αναπτυχθούν κάτω από τα δέντρα;