Σπορά πετούνιας για σπορόφυτα – αποδεδειγμένες μέθοδοι και κόλπα των καλλιεργητών λουλουδιών.

Η πετούνια είναι ένα από τα πιο κοινά ετήσια λουλούδια, που διακοσμεί τον κήπο από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού, και μερικές φορές περισσότερο. Η πετούνια μπορεί να διακοσμήσει όχι μόνο τον κήπο, αλλά και το διαμέρισμα κρεμώντας λουλούδια σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Φαίνεται πάντα απαλό, ρομαντικό και αξέχαστο. Απλώς συχνά οι καλλιεργητές λουλουδιών προτιμούν να αγοράζουν λουλούδια από έτοιμα σπορόφυτα.

Πράγματι, υπάρχουν πολλές λεπτές αποχρώσεις στον τρόπο καλλιέργειας πετούνιας από σπόρους. Αλλά αν γνωρίζετε τη σωστή φύτευση, τη φροντίδα και τα μικρά μυστικά, μπορείτε να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας με πετούνιες που καλλιεργούνται μόνοι σας. Επιπλέον, είναι πολύ φθηνότερο και μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές ποικιλίες. Πώς σπέρνει η πετούνια σπόρους για κόλπα καλλιέργειας δενδρυλλίων, θα πούμε.

Σπορά πετούνιας για σπορόφυτα

Πότε να φυτέψετε σπόρους πετούνιας για σπορόφυτα – μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτεύετε σπόρους για σπορόφυτα ήδη από τον Φεβρουάριο και να συνεχίσετε μέχρι τα τέλη Απριλίου. Αυτό θα επιτρέψει στο μέλλον να μεταφέρετε σταδιακά φυτά στον κήπο, να παρατείνετε την ανθοφορία και να διακοσμήσετε τη δική σας τοποθεσία. Εάν θέλετε να πετύχετε πρώιμη ανθοφορία των πετούνων, ήδη τον Μάιο, τότε η εποχή που φυτεύετε πετούνιες είναι το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου. Οι ώρες της ημέρας γίνονται ήδη μεγαλύτερες και μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε δυνατά, υγιή σπορόφυτα λουλουδιών.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το σεληνιακό ημερολόγιο όταν σπέρνετε σπόρους πετούνιας για σπορόφυτα για να επιλέξετε την πιο ευνοϊκή ημέρα για φύτευση.

Η φύτευση μιας πετούνιας ξεκινά με την επιλογή του εδάφους για φύτευση. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο έδαφος για φύτευση, γιατί οι σπόροι είναι ελαφροί και δεν έχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά. Είναι καλύτερο εάν το έδαφος δεν είναι όξινο, κορεσμένο με πρόσθετες ουσίες και χαλαρό. Στα καταστήματα, μπορείτε να αγοράσετε χώμα ειδικά για πετούνιες.

Πώς να φυτέψετε σωστά μια πετούνια για σπορόφυτα

Η γλάστρα για τη φύτευση σπόρων δεν πρέπει να είναι βαθιά. Το χώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, μην ξεχνάτε να αφήνετε περίπου ένα εκατοστό μέχρι το χείλος. Οι σπόροι ποτίζονται καλά με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να απομακρύνονται από το να βρίσκονται σε σακούλες. Τοποθετούνται στην κορυφή του εδάφους, χωρίς να προσποιούνται ότι είναι χώμα, μετά από το οποίο καλύπτουν την κατσαρόλα είτε με λεπτό γυαλί, είτε με μεμβράνη, είτε με χαρτί περγαμηνής, δημιουργώντας το αποτέλεσμα ενός θερμοκηπίου. Έτσι οι μικροί σπόροι πετούνιας θα φυτρώσουν πιο γρήγορα.

Κόλπα για το πώς να καλλιεργήσετε μια πετούνια

Μερικοί κηπουροί συνιστούν τη φύτευση πετούνιας στο χιόνι. Οι πετούνιες φυτεύονται κάτω από το χιόνι ως εξής:

  • ρίξτε χιόνι στο έδαφος και βάλτε σπόρους πάνω του.
  • το χιόνι θα λιώσει σταδιακά, οι σπόροι θα υγρανθούν και θα διεισδύσουν στο έδαφος.

Πιστεύεται ότι αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε ένα φυτό στο σπίτι.

Μια άλλη αποδεδειγμένη επιλογή για το πώς να σπείρετε πετούνια είναι να αγοράσετε σπόρους πετούνιας σε κόκκους. Πρόκειται για μια σύγχρονη καινοτομία που δικαιολογεί το κόστος της. Ο σπόρος της πετούνιας τοποθετείται σε ειδικό κέλυφος που περιέχει τις απαραίτητες ουσίες για τη σωστή βλάστηση. Οι κόκκοι είναι μεγάλοι, επομένως απλώνονται εύκολα σε μια επιμήκη γλάστρα γης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί, το έδαφος κάτω από τα σφαιρίδια πρέπει να είναι πάντα υγρό. Πρέπει να ποτίζεται άφθονο πριν τη φύτευση των κόκκων και σταδιακά να συντηρείται με ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Έτσι σπέρνονται οι πετούνιες σε κόκκους στο έδαφος.

Πώς να φροντίσετε μια πετούνια σε γλάστρα ή σε γλάστρα

Τα σπορόφυτα πετούνιας στο σπίτι απαιτούν προσοχή. Περίπου 6-14 ημέρες θα αρχίσουν να εμφανίζονται βλαστοί και είναι σημαντικό να μην χάσετε αυτή τη στιγμή. Μόλις η πετούνια αρχίσει να ανεβαίνει στην κορυφή, είναι απαραίτητο να σταματήσετε αμέσως το άφθονο πότισμα του εδάφους, τώρα ήρθε η ώρα να μεταβείτε σε μέτριο πότισμα. Αλλά είναι καλύτερα να μεταφέρετε τις γλάστρες στο φως, ώστε το φυτό να φτάσει στον ήλιο. Εάν δεν υπάρχει αρκετό φως ή το έδαφος είναι πολύ υγρό, το φυτό θα πεθάνει.

Η πετούνια μεγαλώνει αργά, γιατί κάπου μέχρι ένα μήνα αισθάνεται υπέροχα στην πρώτη γλάστρα. Μόλις εμφανίστηκαν 3 φύλλα στο κοτσάνι, το φυτό βυθίζεται και μεταφυτεύεται, η πετούνια δεν του αρέσει το σφίξιμο.

Μετά τη μεταφύτευση, καλό είναι να ταΐζουμε την πετούνια με λιπάσματα, στο σύμπλεγμα των οποίων υπάρχουν όλα τα απαραίτητα για την υγιή βλάστηση του φυτού.

Πώς να τσιμπήσετε μια πετούνια

Εάν θέλετε οι θάμνοι της πετούνιας σας να είναι πλούσιοι και να έχουν πολλά λουλούδια, πρέπει να τσιμπήσετε τα σπορόφυτα. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε 2 – 3 πάνω φύλλα έτσι ώστε το στέλεχος να γίνει θαμνώδες και να δώσει περισσότερους πλευρικούς βλαστούς.

Πώς μεταμοσχεύεται μια πετούνια στο έδαφος

Οι πετούνιες μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος φτάσει τους 20 βαθμούς. Για να αποκτήσετε τεράστιες γλάστρες ή έναν όμορφο μπροστινό κήπο, φυτεύονται λουλούδια το ένα κοντά στο άλλο. Αμέσως μετά τη φύτευση, δεν χρειάζεται να ταΐσετε το λουλούδι, είναι καλύτερα να το κάνετε μετά από 5-7 ημέρες.

Το λουλούδι ανέχεται τέλεια τις αλλαγές θερμοκρασίας, τις βροχές και ακόμη και την ξηρασία. Αλλά, εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να ποτίζετε άφθονα την πετούνια, ώστε να την ευχαριστεί με όμορφα λουλούδια. Εάν το λουλούδι έχει μεγαλώσει καλά και βγάζει πολλά άνθη, πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα με λίπασμα από καιρό σε καιρό, αυτό θα παρατείνει την ανθοφορία μέχρι το φθινόπωρο. Η σπορά πετούνιας για σπορόφυτα είναι πολύ απλή, το κύριο πράγμα είναι να ακολουθείτε αυστηρά την τεχνολογία. Δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο στην καλλιέργεια πετούνιας, το κύριο πράγμα είναι να επιλέξετε σπόρους υψηλής ποιότητας και να ποτίζετε το φυτό εγκαίρως. Και τότε, μια θάλασσα από όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια θα ευχαριστήσει σπίτια, διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες.

Κλάδεμα αχλαδιών το φθινόπωρο για αρχάριους: οπτικά διαγράμματα, σαφείς συμβουλές

Πώς να πολλαπλασιάσετε τις φράουλες με μουστάκι | Όμορφο σπίτι και κήπος