σπορά, φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή

Το φραγκόσυκο (Opuntia ficus-indica) είναι κάκτος που παράγει νόστιμους γλυκούς καρπούς. Βρίσκεται κυρίως σε περιβάλλοντα της ερήμου, αλλά είναι δυνατό να αναπτυχθεί σε γλάστρες στα γεωγραφικά πλάτη μας. Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας για την καλλιέργεια φραγκόσυκων.

Πού και πότε να καλλιεργήσετε φραγκόσυκο;

Αν και εγγενές στην έρημο, αυτό το φυτό έχει καλή αντοχή (έως -25°C). Πράγματι, οι έρημοι μπορεί να είναι πολύ κρύες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα είναι ακόμα απαραίτητο να επιλέξετε ένα μέρος σε ηλιόλουστη θέση για τη γλάστρα σας. Η ιδανική περίοδος για το φυτό είναι στο άνοιξη ή μέσα καλοκαίρι. Στις γλάστρες, το υπόστρωμα πρέπει να αποτελείται από 2/3 χώμα γλάστρας και 1/3 άμμο. Μην ξεχνάτε τα πήλινα βότσαλα για αποστράγγιση.

Συντελεστές: Candice Estep / iStock

Σπόροι και βλάστηση

Οι σπόροι συλλέγονται απευθείας από το φραγκόσυκο (τον καρπό), αλλά μπορείτε να τους βρείτε και σε κέντρα κήπου. Πριν από τη σπορά των σπόρων, πρέπει να βλαστήσουν. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τα ξεχωριστά σε κουτιά που θα γεμίσετε με χώμα από τον μήνα Μάρτιο. Αποθηκεύστε τα κουτιά σε α θερμοκήπιο τουλάχιστον στους 20°C. Ψεκάστε το χώμα της γλάστρας με νερό για να το διατηρήσετε δροσερό.

Η βλάστηση είναι αρκετά μεγάλη, της τάξης των αρκετών εβδομάδων, ακόμη και αρκετών μηνών. Κάνε υπομονή με τον πόνο σου! Εάν η υπομονή δεν είναι το φόρτε σας, συνιστούμε να πολλαπλασιάσετε το φραγκόσυκο επί μοσχεύματα.

Η συνέντευξη

Το Opuntia ficus-indica δεν απαιτεί πολλή συντήρηση ή τουλάχιστον τίποτα δύσκολο. Χρειάζεται μόνο ένα εβδομαδιαίο και γενναιόδωρο πότισμα το καλοκαίρι. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα σε δύο ποτίσματα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ποτίζετε μία φορά το μήνα και διακόπτετε τελείως όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10°C.

Κρατήστε το αντικείμενο της γλάστρας προστατευμένο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μετά βγάλτε το στον κήπο, εκθέτοντάς το σταδιακά στον ήλιο για να αποφύγετε εγκαύματα.

Θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε όμορφα μοναχικά λουλούδια σε σχήμα χωνιού, κίτρινο ή πορτοκαλί. Ωστόσο, αυτά είναι προσωρινά! Πράγματι, εμφανίζονται μόνο για μια μέρα πριν δώσουν γρήγορα τη θέση τους στα φρούτα.

φραγκόσυκο σύκο
Συντελεστές: Gregory Clifford / iStock

Ασθένειες και παράσιτα κήπου

Μερικές φορές συμβαίνει μια από τις ρακέτες να γίνει μαλακή. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον πρόκειται για περίσσεια νερού! Θυμηθείτε να αδειάσετε το φλιτζάνι για να αποφύγετε τη στασιμότητα του νερού.

Από την παρασιτική πλευρά, το αλευροφόρα αλευρώδης μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη για τον κάκτο σας. Αναγνωρίζονται από μικρές λευκές συστάδες σε όλο το φυτό. Για να απαλλαγείτε από αυτό, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα που βασίζεται σε μαύρο σαπούνι αραιωμένο σε νερό.

Συγκομιδή

Το φραγκόσυκο συλλέγεται το καλοκαίρι όταν είναι πολύ κίτρινο ή μωβ ανάλογα με την ποικιλία. Αυτό το ιδιαίτερα γλυκό φρούτο προστατεύεται από ένα φραγκοσυμένο δέρμα. Ξεφλουδίστε τα φρούτα προσέχοντας να μην κάνετε κακό και απολαύστε τα φρούτα όπως είναι!

Wintergreen: φυσικό αντιφλεγμονώδες

Daylily: φύτευση, κλάδεμα, καλλιέργεια και φροντίδα