Συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε εάν υπάρχουν κόκκινες κυρτές κηλίδες στα φύλλα στη σταφίδα

Εάν ο αγαπημένος σας θάμνος σταφίδας έχει κόκκινες ανυψωμένες κηλίδες στα φύλλα, τότε πρέπει να αναλάβετε δράση αμέσως! Και τι θα σας πούμε. Εξάλλου, αυτά τα σημεία είναι που δείχνουν ότι το φυτό

Το μούρο της σταφίδας περιέχει μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων, βιταμινών, οργανικών οξέων που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το φραγκοστάφυλο χρησιμοποιείται για γαστρίτιδα, ηπατικό και νεφρικό κολικό, βρογχίτιδα, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, beriberi. Για τους σκοπούς αυτούς, το φυτό πρέπει να είναι απολύτως υγιές.

Ωστόσο, μερικές φορές μπορείτε να δείτε κόκκινες κυρτές κηλίδες στα φύλλα της σταφίδας, οι οποίες μπορεί επίσης να έχουν μωβ ή καφέ χρώμα. Αυτό υποδηλώνει εισβολή στο φυτό από παράσιτα ή ασθένειες εντόμων. Για να προστατεύσουν τα φυτά από τέτοιες κακοτυχίες, οι κηπουροί πρέπει να μάθουν τους λόγους για την εμφάνισή τους.

Κηλίδες στα φύλλα σταφίδας

Προκειμένου τα φυτά να αναπτυχθούν καλά και να δώσουν μια πλούσια συγκομιδή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η κύρια προϋπόθεση για την υγεία τους – σωστή φύτευση και φροντίδα. Εάν δεν παρατηρηθεί, εμφανίζονται κόκκινες διογκωμένες κηλίδες στα φύλλα της σταφίδας, οι οποίες υποδεικνύουν τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών ή την εμφάνιση παρασίτων:

 1. Η παρουσία χοληδόχων κόκκινων αφίδων σε θάμνους σταφίδας.
 2. Μυκητιακή νόσος – ανθρακνόζη.

Η εμφάνιση κόκκινων αφίδων χοληδόχου σε θάμνους σταφίδας και μέθοδοι θεραπείας

Εάν τα φύλλα της κόκκινης σταφίδας καλύπτονται με κόκκινες κηλίδες, πρέπει να τα εξετάσετε προσεκτικά για να διευκρινίσετε τα συμπτώματα. Αυτό προέρχεται από την εμφάνιση στα φυτά ενός τόσο επιβλαβούς εντόμου όπως οι αφίδες. Η αφίδα χοληδόχου ζει σε μια αποικία και εγκαθίσταται στο εσωτερικό του φύλλου. Ρουφάει το χυμό από αυτό, σκάβοντας στην επιφάνεια, η οποία διογκώνεται από την εξωτερική του πλευρά (στο μέρος όπου συγκεντρώνονται τα έντομα), αποκτώντας καφέ, κίτρινους και κόκκινους τόνους.

Αναποδογυρίζοντας το φύλλο, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι οι μπορντό κηλίδες στα φύλλα της κόκκινης σταφίδας, οι αλλαγές στο χρώμα του φύλλου και το πρήξιμο του ήταν το αποτέλεσμα μιας αποικίας αφίδων που βρισκόταν κάτω από αυτό. Εάν η εισβολή του γίνει μαζική, το φύλλο αποκτά εντελώς κυρτό σχήμα.

Τα έντομα προτιμούν να εγκατασταθούν σε νεαρά φρέσκα φύλλα. Κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, αντικαθίστανται έως και επτά γενιές κόκκινων αφίδων χοληδόχου, προκαλώντας τεράστια ζημιά στον κήπο. Το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, όταν τα φύλλα της σταφίδας αρχίζουν να τραχύνουν, οι αφίδες μετακινούνται σε φρέσκα και τρυφερά φύλλα.

Μέχρι το φθινόπωρο, τα θηλυκά αποκτούν φτερά. Έχοντας καταλάβει το φλοιό σε εκείνες τις περιοχές όπου θα σχηματιστούν τα νεφρά, γεννούν αυγά στις ρωγμές του. Για την καταπολέμηση των αφίδων, αμέσως μετά την εμφάνιση καφέ κηλίδων στα φύλλα σταφίδας, είναι απαραίτητος ο ψεκασμός με διαλύματα karbofos ή actellik.

Εκτρέφονται σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Αυτές οι ουσίες θεωρούνται οι καλύτερες για την καταστροφή των αφίδων στα φραγκοστάφυλα. Εάν δεν αφαιρέθηκε όλο μετά τη θεραπεία, είναι απαραίτητο να ψεκαστεί ξανά μετά από μια εβδομάδα ή 10 ημέρες.

Κόκκινες κηλίδες στα φύλλα σταφίδας με ανθρακόζη

Μικρές κόκκινες και καφέ κηλίδες στα φύλλα σταφίδας με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 1 mm υποδεικνύουν την ήττα του φυτού από αυτή την ασθένεια. Κατά την πορεία της νόσου θολώνουν, το φύλλο κοκκινίζει σχεδόν εντελώς, στεγνώνει και πέφτει, αφού από την ασθένεια προσβάλλονται και οι μίσχοι του. Η ανθρακνόζη είναι πιο επικίνδυνη για την κόκκινη σταφίδα. Τα φύλλα της πέφτουν όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ασθένειας.

Η ανθρακνόζη είναι μια μυκητιακή ασθένεια. Είναι επικίνδυνο επειδή, μαζί με τα πεσμένα φύλλα κάτω από τον θάμνο, τα σπόρια του παραμένουν για το χειμώνα, η ταχεία αναπαραγωγή των οποίων επηρεάζεται ευνοϊκά από την υγρασία του φθινοπώρου. Επομένως, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα πεσμένα φύλλα. Σε ζεστά, ξηρά χρόνια, αυτή η ασθένεια εμφανίζεται εξαιρετικά σπάνια.

Η ασθένεια ξεκινά με τα κάτω κλαδιά, στη συνέχεια ανεβαίνει στην κορυφή. Οι κηπουροί ανησυχούν για το πώς να αντιμετωπίσετε τις καφέ κηλίδες στα φύλλα της σταφίδας; Τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται μετά την πτώση των φύλλων θα βοηθήσουν στην αποφυγή τους:

 1. Για την επεξεργασία, χρησιμοποιείται υγρό Bordeaux, που αποτελείται σε αναλογία: 100 g της ουσίας χρησιμοποιούνται για 10 λίτρα νερού.
 2. Ο επόμενος ψεκασμός πρέπει να γίνει όταν τα μούρα έχουν ήδη συγκομιστεί, σε αναλογία: προσθέστε 100 g του προϊόντος σε 5 ή 7 λίτρα νερού.
 3. Για επανεπεξεργασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα θειικού χαλκού ενός τοις εκατό αντί για μείγμα Bordeaux.

Πρόληψη της εμφάνισης κυρτών κόκκινων κηλίδων στα φύλλα σταφίδας

Εάν η σταφίδα έχει υποστεί ασθένειες ή επιθετική επίθεση παρασίτων, κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, τι πρέπει να κάνω; Η πρόληψη της νόσου της ανθρακνόζης ή η βλάβη στις κόκκινες αφίδες της χοληδόχου θα βοηθήσει στην πρόληψη.

Φθινοπωρινά προληπτικά μέτρα

Τα πεσμένα φύλλα πρέπει να συλλέγονται και να καίγονται. Το συλλεγμένο σάπια φύλλα συλλέγεται κάτω από τους θάμνους και τοποθετείται σε ένα σωρό κομποστοποίησης. Το χώμα κάτω από τους θάμνους πρέπει να χαλαρώσει ή να σκαφτεί. Το τακτικό κλάδεμα παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων:

 1. Παλιά κλαδιά αφαιρούνται και καίγονται, ο φλοιός των οποίων καλύπτεται με ρωγμές και λειχήνες.
 2. Τα παχύρρευστα κλαδιά κόβονται, καθώς συμβάλλουν στην εμφάνιση μυκητιακών ασθενειών.
 3. Σε σημεία κοπής, η επεξεργασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια γηπέδου κήπου, καθώς τα παράσιτα επιλέγουν κατεστραμμένες επιφάνειες για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Με τις αφίδες της χοληδόχου, η καταπολέμηση πραγματοποιείται με την επεξεργασία των θάμνων με εντομοκτόνα. Για αυτό, χρησιμοποιούνται διαλύματα σκόρδου και κρεμμυδιών. Λόγω της έντονης μυρωδιάς αυτών των φυτών, οι θηλυκές αφίδες επιλέγουν άλλα μέρη για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Ένα καλό προληπτικό μέτρο κατά των μυκητιασικών ασθενειών είναι ο ψεκασμός με διαλύματα μυκητοκτόνων, που περιέχουν χαλκό. Πραγματοποιείται μετά την πτώση των φύλλων. Για αυτό, χρησιμοποιείται Bordeaux 3% υγρό. Όλα τα κλαδιά επεξεργάζονται, καθώς και η επιφάνεια του εδάφους κάτω από τον θάμνο.

Εκτέλεση ανοιξιάτικων προληπτικών εργασιών

Οι κόκκινες κηλίδες που εμφανίζονται στα φύλλα της σταφίδας την άνοιξη υποδεικνύουν ότι η φθινοπωρινή προφύλαξη με φυτοφάρμακα θα πρέπει να επαναληφθεί, υπό ορισμένες προθεσμίες.

Ο ψεκασμός από ανθρακνόζη πρέπει να γίνεται μέχρι να ανθίσουν οι οφθαλμοί. Είναι απαραίτητο να ψεκάζονται φυτά από αφίδες χοληδόχου με εμφάνιση φύλλων, πριν την ανθοφορία. Σύμφωνα με το φθινοπωρινό σχήμα, η θεραπεία επαναλαμβάνεται με τη βοήθεια του μείγματος Bordeaux.

Εξοικονόμηση σταφίδας από κόκκινες κηλίδες το καλοκαίρι

Είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν οι ασθένειες και τα παράσιτα όταν εμφανίζεται η ωοθήκη του μούρου. Σε μια τέτοια κατάσταση, η χρήση φυτοφαρμάκων απαγορεύεται. Όταν οι αφίδες της χοληδόχου δεν είναι κοινές, μπορείτε:

 1. Πραγματοποιήστε την επεξεργασία των φυτών μετά τη συλλογή μούρων.
 2. Αφαιρέστε τα κατεστραμμένα φύλλα.
 3. Αντιμετωπίστε τα με τη βοήθεια λαϊκών θεραπειών (σκόρδο, κρεμμύδια, φελαντίνες, πικραλίδες, κορυφές ντομάτας, προσθέτοντας σαπούνι πλυντηρίου σε αυτές τις συνθέσεις).

Ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βοηθήσει στην επούλωση των μπορντό κηλίδων στα φύλλα της σταφίδας θεωρείται έλξη στο οικόπεδο του κήπου, με τη βοήθεια της φύτευσης λιβαδιών αρωματικών βοτάνων, κορδονιών και πασχαλίτσες, αφού αυτοί οι τάξιοι των κήπων τρώνε αφίδες. Καλό είναι να έχουμε φυτά που προσελκύουν τις μέλισσες καθώς και άλλα ωφέλιμα έντομα. Η χαλάρωση του εδάφους βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων. Η υγεία των θάμνων του κήπου και της σταφίδας εξαρτάται από την έγκαιρη διεξαγωγή γεωργικών δραστηριοτήτων, την προσεκτική φροντίδα των φυτών. Αυτές οι διαδικασίες δεν θα σας επιτρέψουν να εντοπίσετε τα συμπτώματα της εμφάνισης επιβλαβών εντόμων σε θάμνους σταφίδας και διάφορες ασθένειες στις οποίες αυτό το φυτό είναι ευαίσθητο.

Τι χόρτα να φυτέψω πριν το χειμώνα;

6 λόγοι για τους οποίους ο άνηθος και ο μαϊντανός δεν θέλουν να αναπτυχθούν στην περιοχή