συμβουλές για φύτευση, καλλιέργεια και συντήρηση

Το Pieris japonica, γνωστό και ως Ιαπωνική Ανδρομέδα, είναι ένας αειθαλής θάμνος που αντιστέκεται στην ξηρασία, αλλά και στο κρύο (έως -15°C). Η ανάπτυξή του είναι πολύ αργή, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 μέτρα σε ύψος. Η ανθοφορία του είναι γενναιόδωρη και τα μικρά λευκά του κουδούνια που χρωματίζονται με απαλό ροζ σε συστάδες είναι εντυπωσιακά! Το συναντάμε σχεδόν παντού στη Γαλλία και παραμένει διακοσμητικό όλο το χρόνο. Ιδιαίτερα σφριγηλό, συνδυάζεται πολύ καλά με ροδόδεντρα και αζαλέες. Εύκολο στην ανάπτυξη, τα φύλλα του παίρνουν ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα στην αρχή της άνοιξης και καταλήγουν οριστικά πράσινα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την σωστή καλλιέργεια της Pieris japonica.

1) Πού και πότε να φυτέψετε το Pieris japonica;

Η ιδανική εποχή για να φυτέψετε το Pieris japonica είναι το φθινόπωρο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, πάντα εκτός περιόδου παγετού. Η φύτευση μπορεί να γίνει την άνοιξη, αλλά αυτό δεν θα ενθαρρύνει τη ριζοβολία και θα απαιτήσει περισσότερη συντήρηση.

Στην Ιαπωνική Ανδρομέδα αρέσουν τα ερεικά εδάφη και δεν ανέχεται καθόλου τα ασβεστούχα εδάφη. Χρειάζεται καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ελαφρύ, αλλά ποτέ άμεσο ήλιο. Η μερική σκιά ή κοντά σε τοίχο με δυτικό προσανατολισμό θα ήταν ιδανική. Έτσι, θα προστατεύεται και από τους ψυχρούς ανέμους. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και χρειάζεται καλή υγρασία.

Συντελεστές: dassel / Pixabay

2) Πώς να φυτέψετε το pieris japonica;

  • Σκάψτε μια τρύπα πλάτους 50 cm.
  • Φτιάξτε ένα μείγμα από κομπόστ φύλλων και χώμα ερείκης.
  • Μουλιάστε τη ρίζα σε μια λεκάνη γεμάτη νερό ενώ ξεμπερδεύετε τις ρίζες.
  • Τοποθετήστε τη ρίζα στη μέση της τρύπας ενώ ταιριάζετε το κολάρο με το επίπεδο του εδάφους.
  • Τραβήξτε το έδαφος γύρω από το φυτό.
  • Ποτίστε γενναιόδωρα.
  • Φτιάξτε ένα προστατευτικό κάλυμμα φλοιού γύρω από το πόδι ενώ το βυθίζετε, γιατί οι ρίζες το κάνουν να μεγαλώνει γύρω-γύρω.
pieris japonica
Συντελεστές: Etienne-F59 / Pixabay

3) Πώς να διατηρήσετε το pieris japonica;

Το χειμώνα, το στάσιμο νερό πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται. Ακόμα κι αν το pieris είναι ανθεκτικό, δεν εκτιμά το κρύο σε συνδυασμό με την υγρασία. Ως αποτέλεσμα, το πότισμα πρέπει να είναι λιγότερο συχνό.

Το καλοκαίρι, φροντίστε να διατηρείτε το χώμα δροσερό με σάπια φύλλα. Το pieris δεν χρειάζεται πραγματικά να κλαδευτεί, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε τα νεκρά λουλούδια καθώς προχωράτε. Ποτίζετε τακτικά τον πρώτο χρόνο φύτευσης και προσθέτετε βιολογικό λίπασμα την άνοιξη.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα:

Φασκόμηλο ανανά: πώς να μεγαλώσετε το φυτό με το υπέροχο άρωμα του ανανά

Wisteria: φύτευση, φροντίδα και κλάδεμα αυτού του αρωματικού αναρριχητικού φυτού

Αλμπίζια ή δέντρο μετάξι: όλες οι συμβουλές φύτευσης και συντήρησης

πώς να μεγαλώσει το περγαμόντο;

τα πάντα για το φυτό μαργαριταριών κολιέ