συμβουλές φύτευσης, κλαδέματος και φροντίδας

Το ροδόδεντρο είναι ένας ανθοφόρος θάμνος που προσφέρει γενναιόδωρη ανθοφορία την άνοιξη. Η μεγάλη του ανθεκτικότητα του επιτρέπει να προσαρμόζεται σε σκιερές γωνίες (για παράδειγμα σε χαμόκλαδο) ή να ντύνει το αέτωμα ενός σπιτιού εκτεθειμένου στα βορειοδυτικά. Αυτός ο όμορφος θάμνος της ερείκης προσφέρει διακοσμητικό αειθαλές φύλλωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και το οποίο αλλάζει χρώμα ακόμη και το φθινόπωρο. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από λουλούδια σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Για έναν κήπο που δεν περνάει απαρατήρητος, το ροδόδεντρο είναι το φυτό που πρέπει να υιοθετήσετε! Μάθετε πώς να το φυτεύετε, να το κλαδεύετε και να το συντηρείτε.

1) Πού και πότε να φυτέψετε το ροδόδεντρο;

Το πιο σημαντικό πράγμα για αυτόν τον θάμνο είναι η ερείκη. Χρειάζεται όξινο έδαφος και δεν ανέχεται καθόλου τα ασβεστούχα εδάφη. Φροντίστε λοιπόν το έδαφος να έχει pH από 4,5 έως 5,5. Επίσης, πρέπει να είναι πλούσιο σε χούμο, καλά στραγγιζόμενο και εμπλουτισμένο με μούχλα φύλλων ή ερείκη.

Η ιδανική εποχή για να φυτέψετε ροδόδενδρο είναι το φθινόπωρο. Η άνοιξη και ο χειμώνας εκτός της περιόδου παγετού είναι ανεκτοί, αλλά το φυτό θα ριζώσει λιγότερο καλά. Η ιδανική έκθεση παραμένει μερική σκιά ακόμα κι αν η ηλιοφάνεια δεν την ενοχλεί. Από την άλλη, δεν χρειάζεται πλήρη ήλιο και βάλτε το μακριά από ρεύματα.

Συντελεστές: Capri23auto / Pixabay

2) Πώς να φυτέψετε το ροδόδεντρο;

Το ροδόδεντρο φυτεύεται καλύτερα το φθινόπωρο. Η σπορά σε γλάστρες κάτω από κρύο πλαίσιο είναι δυνατή, αλλά μάλλον επικίνδυνη αφού υβριδοποιείται εύκολα.

Ξεκινήστε βουρτσίζοντας τις ρίζες για να ξεμπερδέψετε. Σκάψτε μια τρύπα βάθους 40 cm. Χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι, χαλαρώστε το χώμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε βότσαλα από πηλό στον πυθμένα για να βελτιώσετε την αποστράγγιση του νερού από τις ρίζες. Τοποθετήστε το ροδόδεντρο στη θέση του και βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο του γιακά είναι περίπου 5 cm κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Φυτέψτε τα πόδια σας περίπου κάθε 60 εκατοστά από τον Οκτώβριο. Για τις πιο κρύες περιοχές, μπορείτε να περιμένετε μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο πριν τις βάλετε στο έδαφος. Ποτίστε γενναιόδωρα.

3) Πώς να διατηρήσετε το ροδόδεντρο;

Το ροδόδεντρο φοβάται την υπερβολική υγρασία. Ομολογουμένως, εκτιμά το δροσερό χώμα, αλλά πάνω από όλα πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο. Επίσης ποτίζετε τακτικά τον πρώτο χρόνο και ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας, γιατί το ριζικό του σύστημα είναι επιφανειακό, που δεν του επιτρέπει να αναζητήσει νερό σε βάθος. Από την άλλη φοβάται και το στάσιμο νερό. Περιμένετε λοιπόν μέχρι να στεγνώσει το χώμα στην επιφάνεια ανάμεσα σε δύο ποτίσματα, το εσωτερικό πρέπει πάντα να παραμένει ελαφρώς υγρό. Καλύψτε το πόδι, γιατί όχι με φλοιό πεύκου που φέρνει οξύτητα.

Το ροδόδεντρο δεν χρειάζεται πραγματικά κοπριά ή λίπασμα. Ωστόσο, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να φέρετε λίγη θρυμματισμένη σκόνη κέρατου ή αποξηραμένη σκόνη αίματος στη γη της ερείκης την άνοιξη.

Δεν απαιτεί πραγματικά κλάδεμα. Το λιμάνι του ροδόδεντρου είναι φυσικά αρμονικό. Μπορείτε ακόμα να αφαιρέσετε το νεκρό ξύλο και τα ξεθωριασμένα λουλούδια κόβοντας ακριβώς κάτω από τον μίσχο. Φυσικά, μπορείτε πάντα να κλαδέψετε αν θέλετε να του δώσετε σχήμα δέντρου την άνοιξη πριν ξεκινήσει η βλάστηση.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα:

10 μελιτώδεις θάμνοι για να βοηθήσουν τις μέλισσες και να τις προσελκύσουν

Λεμονιά: πώς να φυτέψετε αυτό το πικάντικο οπωροφόρο δέντρο;

Ποιους θάμνους να επιλέξετε για να δημιουργήσετε έναν όμορφο ανθισμένο φράκτη;

15 φυτά που δεν χρειάζονται ήλιο για να αναπτυχθούν

Φυσικά μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση ασθενειών του κήπου με φυσικό τρόπο