συμπτώματα, πρόληψη και φυσική θεραπεία

Το λίπος φασολιών είναι μια ασθένεια κήπου που είναι θανατηφόρα για τα φυτά σας. Αυτή η βακτηριακή παθολογία προσβάλλει κυρίως τα φυτά φασολιών, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον λαχανόκηπο. Εάν μόλις εγκατασταθεί στο φυτό σας, είναι καταδικαστέο, είναι δυνατόν να αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό του, αλλά και την εγκατάστασή του. Εδώ είναι όλες οι συμβουλές μας για την καταπολέμηση του λίπους των φασολιών.

Νόσος

Δύο βακτηριδιακοί λοιμογόνοι παράγοντες ευθύνονται για αυτήν την ασθένεια. Το πρώτο είναι Pseudomonas savastanoiphasolicola που είναι η προέλευση του γράσου του φωτοστέφανου. Όταν το φυτό προσβάλλεται, χρειάζονται μόνο 7 ημέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Το λίπος των φασολιών αναπτύσσεται κυρίως σε υγρά περιβάλλοντα και σε θερμοκρασίες γύρω στους 25°C.

Το δεύτερο βακτήριο που μπαίνει στο παιχνίδι στο λίπος των φασολιών είναι Ξανθομόνας αξονοπόδης φαζολή. Το τελευταίο βρίσκεται στην προέλευση του κοινού λίπους που έχει ευρύ πεδίο πολλαπλασιασμού. Πράγματι, ένα μόνο στέλεχος μπορεί να καλύψει 200 ​​m² καλλιέργειας. Όπως το λίπος των φασολιών, χρειάζεται ένα αρκετά ζεστό και υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξή του.

Η ανάπτυξη του λίπους των φασολιών περνά από τον ακόλουθο κύκλο: πρώτον, ο σπόρος που περιέχει τα βακτήρια θα βλαστήσει. Στη συνέχεια, τα βακτήρια θα πάνε στο σπορόφυτο και μετά θα πάνε στους λοβούς, προκαλώντας μόλυνση των νέων σπόρων. Επομένως, η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω των σπόρων.

Συντελεστές: Pierre Liotard / GNIS

Συμπτώματα

Ανάλογα με τα βακτήρια, τα συμπτώματα διαφέρουν. Για το πρώτο, θα σχηματιστεί νέκρωση στο φύλλωμα με ελαφρώς λιπαρή υφή. Στους μίσχους μπορεί κανείς να παρατηρήσει κάπως λιπαρές κηλίδες και οι λοβοί μπορούν να αναβλύζουν ένα κρεμώδες λευκό υγρό, ακόμη και ασήμι.

Για το δεύτερο βακτήριο, στα φύλλα εμφανίζονται καφέ κηλίδες με ανοιχτό κίτρινο φωτοστέφανο. Σχηματίζονται κοκκινωπές κάθετες γραμμές στους μίσχους και στη συνέχεια χωρίζονται σταδιακά, απελευθερώνοντας ένα κιτρινωπό υγρό που περιέχει τα βακτήρια. Τέλος, στους λοβούς μπορεί να σχηματιστούν κηλίδες σκουριάς με λιπαρή υφή.

Δράσεις πρόληψης

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση του λίπους των φασολιών όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε υγιείς σπόρους με γνωστή προέλευση. Τα φυτά θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να εντοπιστεί το συντομότερο δυνατό εάν είναι φορείς της νόσου. Αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή, πρέπει να γίνει βαθιά άροση, ώστε να μην μένουν φυτικά υπολείμματα στην επιφάνεια που ευνοούν την επιβίωση των βακτηρίων. Τέλος, σκεφτείτε την αμειψισπορά για να μην αφήσετε τα ίδια φυτά στην ίδια περιοχή.

κρατήστε το φυτό σας μετά τα Χριστούγεννα και κάντε το να ανθίσει ξανά

Garrya elliptica: φύτευση, καλλιέργεια και φροντίδα