Θα σας πω για ένα καθολικό προϊόν περιποίησης βατόμουρου που έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Έχω πάντα μια πλούσια συγκομιδή σμέουρων χάρη σε αυτό το φάρμακο.
Τα σμέουρα μου καρποφορούν πολύ άφθονα, σχεδόν ποτέ δεν αρρωσταίνουν και έχουν ελάχιστα παράσιτα. Και αυτό με βοηθάει πολύ με την αμμωνία.
Χρησιμοποιώ αμμωνία τόσο ως επίδεσμο, όσο και ως προληπτικό μέτρο κατά των ασθενειών και ως μέσο καταπολέμησης των παρασίτων.
Για τον έλεγχο των παρασίτων χρησιμοποιώ ένα διάλυμα που είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του.
Αραιώνω 2 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα ανά 10 λίτρα νερό και φροντίζω να προσθέσω κάποιο είδος κόλλας. Μπορεί να είναι υγρό σαπούνι ή σαμπουάν, ή εμπορική κόλλα. Προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πίσσας στο διάλυμα.
Τόσο η αμμωνία όσο και το σαπούνι πίσσας είναι εξαιρετικά αντισηπτικά, επομένως η επίδραση του ελέγχου των παρασίτων από τη συνδυασμένη χρήση τους ενισχύεται μόνο. Με αυτή τη θεραπεία, προστατεύω τους θάμνους από τη μύγα βατόμουρου, τα τσιμπούρια και άλλα πολυάριθμα παράσιτα που αγαπούν να εγκατασταθούν στα σμέουρα.
Για την πρόληψη ασθενειών ψεκάζω το ίδιο διάλυμα στο φύλλο και τους μίσχους.
Και από μυκητιασικές ασθένειες χρησιμοποιώ περιοδικά φυτοσπορίνη, αλλά σε θερμότερο καιρό, από +15 βαθμούς.

Επίσης, ο ψεκασμός σε κλαδιά και νεαρά φύλλα θάμνων βατόμουρου με διάλυμα αμμωνίας είναι ένας εξαιρετικός επίδεσμος φυλλώματος.
Την άνοιξη, τα σμέουρα πρέπει πραγματικά να τροφοδοτούνται με άζωτο και αυτό το κορυφαίο ντύσιμο είναι απλά απαραίτητο. Φυσικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ορυκτά λιπάσματα. Χρησιμοποιώ αμμωνία για αυτούς τους σκοπούς, αυτό είναι το πρώτο top dressing που κάνω.
Όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από 10 μοίρες, ο επίδεσμος στη ρίζα θα φέρει το μέγιστο όφελος.
Για να γίνει αυτό, παρασκευάζω ένα διάλυμα με ρυθμό 2-3 κουταλιές της σούπας αμμωνία ανά 10 λίτρα νερού και νερό ακριβώς κάτω από τη ρίζα. Περίπου μισός κουβάς ανά θάμνο ενήλικα και 2-3 λίτρα ανά νεαρό θάμνο.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της σεζόν, ψεκάζω τρία σμέουρα με διάλυμα αμμωνίας στο φύλλο και τους μίσχους και ποτίζω 2-3 φορές κάτω από τη ρίζα.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανένα παρασκεύασμα για την πρόληψη μυκητιασικών ασθενειών και για τον έλεγχο των παρασίτων εάν χρησιμοποιείτε αμμωνία. Επειδή σε συνδυασμό με σαπούνι πίσσας επιτυγχάνεται ενισχυμένο αποτέλεσμα.
Επίσης, κάθε άνοιξη προσθέτω περίπου 1 φλιτζάνι στάχτη κάτω από κάθε θάμνο βατόμουρου. Και θέλω επίσης να προσθέσω ότι όλη τη σεζόν ποτίζω τα σμέουρα με έγχυμα πράσινου λιπάσματος. Τα σμέουρα αγαπούν την οργανική ύλη και το πράσινο λίπασμα σε συνδυασμό με σάπια φύλλα κάνει το έδαφος χαλαρό, υγρό και γόνιμο, κάτι που αγαπούν πολύ τα σμέουρα.
Εδώ είναι μερικές απλές συμβουλές για τη φροντίδα των σμέουρων, που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Αυτή είναι η πολυετής μου εμπειρία. Ίσως κάποιος το κάνει διαφορετικά, αλλά το πιο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Και τα αποτελέσματά μας μας κάνουν χαρούμενους.